Moda lucrului la negru

joi, 22 iunie 2000, 23:00
6 MIN
 Moda lucrului la negru

Inspectoratul Teritorial de Munca Braila a depistat in urma unui control efectuat in ziua de 15 iunie, ca, la SC "Diana Fashion" SRL, munca ilegala este la ea acasa. Incepind din aprilie, directorul turc Deniz Metin nu s-a sfiit sa primeasca la lucru confectionere fara a le intocmi forme legale de incadrare in munca, ajungind in aceasta luna la "performanta", unica in Braila, de a avea 96 de persoane care lucreaza la negru. Cifra reprezinta o treime din totalul angajatilor societatii.
O fosta angajata s-a hotarit sa rupa tacerea si sa ne dezvaluie adevarata fata a conducerii de la SC "Diana Fashion" SRL. Sava Lidia acuza firma la care a lucrat pina pe 12 iunie ca nu respecta normele legale privind relatiile de munca. Din spusele acesteia, se pare ca fosta conducere a ajuns chiar sa sechestreze 50 de persoane care nu aveau carti de munca. Motivul ar fi legat de teama ca inspectorii de munca ar fi putut descoperi numarul real al persoanelor fara forme legale de incadrare in munca. Acest caz se afla inca in atentia ITM Braila, a Parchetului si a Politiei locale. Deocamdata, Deniz Metin a incasat o amenda de 10,5 milioane lei si, pentru lipsa autorizatiei privind protectia muncii, risca inchisoarea pe o perioada cuprinsa intre 6 luni si 2 ani.
Lidia Sava, angajata pina nu de mult la SC "Diana Fashion" SRL, s-a adresat redactiei noastre pentru a ne dezvalui lucruri incredibile, legate de modul in care se face incadrarea in munca la unitatea unde a lucrat. Din declaratiile acesteia, reiese faptul ca angajatorul, turcul Deniz Metin, incalca flagrant legislatia muncii in vigoare.
Angajarea fara carte de munca, neplata concediilor medicale, nerealizarea instructajului privind protectia muncii, inexistenta unui cabinet medical si a unui loc igienic pentru a lua masa sint doar citeva dintre nemultumirile Lidiei Sava, care a lucrat ca sefa de banda la aceasta societate de confectii.
"In firma «Diana Fashion» SA, se intimpla lucruri deosebit de grave la adresa angajatelor care sint tratate ca niste gunoaie. Fetele sint obligate sa munceasca intre orele 7.00-17.00, iar simbata intre orele 7.00-13.00. Desi lucreaza cite 10 ore pe zi, ele sint trecute ca au muncit doar 9 ore. Cind a fost in control o comisie, tot personalul a fost pus sa minta in legatura cu programul de lucru, sa spuna ca simbata nu se munceste decit prin exceptie, atunci cind este vreo urgenta, iar angajatele pot opta daca vin sau nu. In cazul in care lucreaza simbata, fetele trebuiau sa spuna ca sint platite dublu. O mare problema este legata de faptul ca nu exista cabinet medical dotat cu tot ce trebuie pentru a acorda primul ajutor. Am avut medic doar pe o perioada de trei saptamini. D-na doctor Alexandrina Oproiu a renuntat la post. In cazuri de urgenta, se chema salvarea, iar fetele erau duse la spital pentru ca in cabinet nu existau nici tuburi de oxigen, nici perfuzii. Din cauza caldurii, cazurile de lesin sint din ce in ce mai dese", ne-a declarat fosta angajata, care a mai afirmat ca, in sectia unde a lucrat, instructajul privind protectia muncii nu s-a facut nici macar o data. "Concediile medicale nu se platesc decit daca au semnatura medicului din sectie si, cum nu avem asa ceva, va dati seama ca aceasta perioada de convalescenta nu este platita. Fetele, care au fiecare problemele lor, nu spun nimic. Ele sint multumite ca, totusi, sint primite inapoi", a mai spus Lidia Sava.
"Au vrut sa eludeze legea, sa fenteze statul roman", considera Dumitru Vaduva, inspectorul sef al ITM
Cum directorul SC "Diana Fashion" SRL, Deniz Metin, nu a fost de gasit, secretara afirmind sec, timp de 3 zile, "Nu este", ne-am adresat Inspectoratului Teritorial de Munca Braila care efectuase, deja, un control al acestei firme. Rezultatele verificarilor au fost clare: 96 de angajate ale societatii "Diana Fashion" SRL nu aveau carti de munca.
"Am avut informatii ca, la o firma de pe soseaua Rm. Sarat, se munceste masiv la negru. In ziua de 15 iunie, am decis sa efectuam un control. Am constatat ca, dintre cele 270 de angajate ale firmei «Diana Fashion» SRL, doar 174 aveau contracte individuale de munca inregistrate la Inspectoratul Teritorial de Munca. Celelalte 96 de persoane lucrau fara forme legale de incadrare in munca. Este cel mai mare numar de persoane gasite in neregula la o societate braileana in cursul acestui an", a precizat Dumitru Vaduva, inspector sef al ITM Braila. Dintre cele 96 de persoane, 14 lucrau ilegal din aprilie, 35 din mai, iar 47 din iunie. ITM Braila a somat conducerea firmei sa ia toate masurile pentru a intra in legalitate. "Contractele de munca pentru cele 96 de persoane au fost intocmite cu datele la care au venit sa lucreze in societate. Daca o confectionera a inceput lucrul in aprilie, a putut beneficia de contract de munca din acea data. In prezent, aceasta firma este supravegheata strict pentru a respecta legislatia muncii. Pentru primirea la lucru a persoanelor fara a le intocmi forme legale de incadrare, Deniz Metin a fost amendat cu 10,5 milioane lei. ITM Braila a inaintat si o sesizare la Parchetul Local pentru faptul ca «Diana Fashion» nu avea autorizatie de functionare din punct de vedere al protectiei muncii. Pentru aceasta infractiune, Deniz Metin risca de la 6 luni pina la 2 ani inchisoare. Concluzia mea este clara: conducerea firmei a vrut sa eludeze legea, sa fenteze statul roman. Nu e posibil sa spui ca nu ai cunoscut legislatia romana din punct de vedere al relatiilor de munca, din moment ce directorul economic, inspectorul de personal si sefii de sectie sint toti romani", a mai spus Dumitru Vaduva.
In legatura cu faptul ca, din cauza temperaturilor ridicate, lesina foarte multe angajate, inspectorul sef al ITM a precizat ca solutia care era la indemina conducerii consta in acordarea cit mai multor pauze sau schimbarea programului de lucru, in sensul in care sa se munceasca dimineata si seara. Inspectorii de munca au stabilit 10 masuri de protectie a muncii, dintre care unele cu aplicare imediata. Printre acestea se numara: autorizarea de functionare din punct de vedere al protectiei muncii, organizarea actiunilor privind protectia muncii la nivelul agentului economic, identificarea si evaluarea riscurilor de imbolnavire si accidentare, acordarea echipamentului individual de protectie, constituirea fondului de finantare a cheltuielilor care tin de protectia muncii. "Vina apartine celor 96 de persoane care au acceptat sa lucreze fara forme legale de incadrare in munca si sa primeasca bani murdari", a mai subliniat Dumitru Vaduva.
Posibila sechestrare de persoane
Un alt fapt semnalat de Lidia Sava este legat de o posibila sechestrare de persoane care, se pare, ar fi avut loc in ziua de 15 iunie, in timpul controlului efectuat de inspectorii de munca. "In momentul in care au venit la birou cei din comisia de control, s-a dat telefon in sectie pe un mobil, de catre directorul Metin, pentru a se ordona sa fie luate toate confectionerele care nu au angajare legala. Aproape 50 de fete au fost scoase afara din sectie, pe usile din spate, si incuiate intr-o magazie. Ele au fost pazite de un turc pe nume Kadir, timp de 3 ore si jumatate", ne-a declarat fosta sefa de banda, care a mai adaugat ca, in tot acest timp, fetele tinute in magazie cu forta nu au avut voie sa manince, sa bea apa sau sa mearga la toaleta. "Este de neconceput sa se intimple asa in Romania. Fetele care au fost inchise in magazie sint cele de la sectia calcat si cele care lucreaza pe benzile 9 si 10", a precizat Lidia Sava. (Daniela TUPEA)

Comentarii