Nici laptele produs in Insula Mare nu a scapat de minarii

joi, 11 noiembrie 1999, 00:00
4 MIN
 Nici laptele produs in Insula Mare nu a scapat de minarii

Recentul raport al Departamentului de Control al Guvernului referitor la situatia SC "Insula Mare a Brailei" SA a scos la iveala nereguli si in ceea ce priveste sectorul zootehnic al mult incercatei unitati brailene. Expertii guvernamentali au constatat ca, in urma colaborarii cu firma "Parametru" SRL, IMB a fost prejudiciata cu mai mult de doua miliarde de lei. Este vorba de un contract incheiat intre cei doi parteneri, pe 7 iulie 1998, ce are ca obiect livrarea laptelui produs in IMB firmei "Parametru Commercial Engeneering" SRL, vreme de 12 luni. Printr-un adendum ulterior, pretul de vinzare a fost stabilit la nivelul de "2475 lei litrul (la care se adauga TVA-ul aferent) recalculat la STAS, aplicindu-se o penalizare sau o bonificatie de 3% din pretul negociat pentru fiecare linie de bonitate". In raportul DCG se specifica: "Referitor la plata, reiese ca beneficiarul nu a respectat art. 3.10, parte integranta a contractului, prin neplata la termen. Astfel, la data de 31.07.1999 SC IMB SA avea de incasat de la acest agent economic suma de 2.052.301.294 lei, fara calculul penalitatilor. De retinut este faptul ca SC IMB SA a livrat catre SC «Parametru» SRL Bucuresti si lapte de oaie, in proportie de 50% din productia obtinuta, fara incheierea unui contract si negociere de pret. Ca urmare a controlului efectuat s-a constatat ca societatea dispune de conditii pentru industrializarea laptelui, fiind dotata cu un Centru de Prelucrare a Laptelui".
Directorul SC "Parametru" SRL, filiala Braila, Cristian Grigorescu, a acceptat cu greu sa ne ofere o explicatie cu privire la aspectele sesizate in raportul DCG. Grigorescu a incercat o eschivare eleganta spunindu-ne ca doar patronul firmei poate da relatii presei. Intrebind cum poate fi contactat patronul, reporterul avea sa afle ca acesta, grec de origine, se afla in prezent in tara sa natala. Pina la urma, directorul Grigorescu si-a infrinat reticentele, spunindu-ne ca, intr-adevar, in iulie "Parametru" avea o restanta de plata "de peste un miliard", restanta care, de altfel, nu s-a achitat nici pina in prezent. Conform spuselor sale, vina i-ar apartine lui Gheorghe Balan care, preluind functia de director al IMB in luna iulie, a reziliat contractul cu "Parametru" pentru a vinde laptele unei alte firme. "Cei care au intocmit raportul fac referire doar la datoria noastra. Dar penalitatile rezultate din rezilierea unilaterala a contractului? De astea de ce nu spune nimeni nimic?", ne-a intrebat retoric Cristian Grigorescu, mentionind ca durata de un an a contractului fusese prelungita printr-un adendum inainte de sosirea lui Balan la IMB.
"Dupa ce a venit el, laptele pe care trebuia sa ni-l dea noua l-a dat la «Danone». Chestia asta s-a intimplat sigur sub impulsul cuiva, probabil politic", a continuat directorul "Parametru" SRL Braila.
E de remarcat faptul ca, inainte de schimbarea structurii de conducere a IMB, ce l-a plasat in scaunul de director pe Balan, Cristian Grigorescu a fost membru al Adunarii Generale a Actionarilor societatii. In plus, reziliat unilateral sau nu, contractul prevedea ca "plata se va face prin file CEC sau Ordin de plata vizat de banca, in maxim 10 zile de la data primirii facturii de catre SC «Parametru» PL Braila, iar facturarea laptelui se face la 10 zile". Cu toate acestea, "Parametru" avea la 31 iulie acea restanta la plata de peste doua miliarde de lei.
De altfel, in baza acestei datorii a motivat si Gheorghe Balan incetarea colaborarii cu "Parametru". "Nu a fost vorba de nici un fel de interese. Am reziliat contractul fiindca exista o intirziere foarte mare la plata si fiindca am gasit un partener ce ne oferea conditii de pret mai bune", ne-a explicat Balan.
"Directorii vin si pleaca, noi raminem"
Directorul filialei locale a "Parametru" SRL are insa o viziune proprie asupra problemei in cauza."Noi incercam sa reluam colaborarea cu IMB. Directorii acolo vin si pleaca, noi raminem. Asa ca avem rabdare", ne-a declarat Grigorescu. Cit despre plata datoriei, el a precizat ca ar exista doua variante: se va incepe achitarea, esalonat, dupa reinnoirea contractului dintre cele doua parti sau, in schimbul banilor, IMB va ramine definitiv cu tancurile de colectare a laptelui pe care "Parametru" inca nu si le-a recuperat din ograda sa.
Cu titlu de informatie confidentiala, care nu prea ar trebui sa ajunga la urechile presei, Grigorescu ne-a dezvaluit ca, de fapt, banii pe lapte nici nu ar fi fost normal sa fie dati direct Insulei Mari, ci bancii "Bankcoop", care tine sub sechestru, in contul unor datorii mai vechi, vacile din cele doua ferme de taurine ale IMB. De fapt "informatul" Grigorescu se refera la afacerea cu vacile cumparate din Danemarca de IMB, in timpul cind manager la "Braigal" era Ion Susanu. Aceasta afacere este in prezent in atentia Politiei, fiind descoperita cu ocazia "cotrobairii" prin creditele neperformante de care nu a fost straina nici "Bankcoop". Surse demne de incredere ne-au declarat ca in aceasta afacere nu este implicat Susanu, ci alti directori, mai vechi sau mai noi, ce s-au perindat la IMB. (Florentin COMAN)

Comentarii