Parlamentarii, patronatele si Camera de Comert au convenit sa faca aceeasi politica economica

luni, 05 februarie 2001, 00:00
4 MIN
 Parlamentarii, patronatele si Camera de Comert au convenit sa faca aceeasi politica economica

Reprezentantii la virf ai Camerei de Comert, Industrie si Agricultura si filialelor locale ale Uniunii Generale a Industriasilor din Romania – UGIR si UGIR – 1903 s-au intilnit vineri, la sediul Camerei, cu parlamentarii de Braila. Au absentat motivat deputatii Daniela Bartos – ministrul Sanatatii si Familiei, si Smaranda Ionescu.
Scopul reuniunii a fost acela de prezentare a celor mai stringente aspecte economice cu care se confrunta economia braileana. Intilnirea cu parlamentarii s-a desfasurat in doua etape. Mai intii, la ora 12.00, au intrat la discutii membrii Colegiului de Conducere al Camerei brailene, iar doua ore mai tirziu si reprezentantii patronatelor. Rezumatul discutiilor a fost prezentat in cadrul unei conferinte de presa.
Deputatul PDSR George Dragu a subliniat faptul ca intilnirea a constituit prilejul de a repune in discutie niste probleme deja cunoscute. "Multe dintre ele au trenat in ultimii patru ani si nu si-au gasit o rezolvare satisfacatoare, iar altele nu au fost abordate deloc", a spus Dragu, idee impartasita si de colegul sau, deputatul Mihai Tudose.
Pare paradoxal, a opinat Dragu, insa reprezentantii mediului de afaceri au solicitat o intarire a disciplinei financiare. "De asemenea, lucru foarte important, au solicitat egalitate de tratament, fiind discriminati atit fata de firmele cu capital de stat cit si fata de investitorii straini, lucru care intr-adevar trebuie sa ne dea de gindit, sa-l reglementam cit mai rapid." O alta solicitare, considerata de Dragu extraordinar de pertinenta, se refera la o legislatie clara, concisa si care sa vina in timp real si, mai ales, "sa nu fie depasita de ulterioare reglementari, instructiuni si precizari la precizari si modificari la precizari, cum s-a facut pina acum", precum si limitarea numarului de Ordonante in concordanta cu prevederile Constitutiei.
"Ceea ce am solicitat noi ca parlamentari, a fost o mai mare concretete in abordarea problemelor. Acestea sa fie insotite de propuneri concrete, aproape de punere in pagina, pe care noi sa le preluam si sa le materializam in initiative legislative, in amendari ale legislatiei existente sau chiar in lobby facut la ministere si la guvern, acolo unde este cazul", a aratat Dragu.
Intrebat ce si cind anume va intreprinde ceva concret in Parlament pentru rezolvarea problemelor ridicate de reprezentantii mediului de afaceri, Dragu a raspuns ca primul lucru pe care poate si il va face chiar luni (azi – n.r.) este o propunere de amendare a Legii nr.1/1997, respectiv de actualizare cu rata inflatiei a sumei de 30 de milioane, acordata agentilor economici pentru fiecare somer angajat.
In privinta finantarilor externe, o alta problema ridicata in cadrul reuniunii, Dragu a spus ca partidul de guvernamint, al carui membru este, "are in vedere ca aceste programe sa nu mai fie o maniera de recompensare a clientelei politice cum a fost abordata pina acum".
Vasile Nistor, presedintele filialei locale UGIR – 1903, totodata vicepresedinte al Colegiului de Conducere a Camerei brailene, a expus presei problemele principale ridicate parlamentarilor si pentru care asteapta un raspuns: sa se gaseasca solutii ca TVA, impozitul pe profit si celelalte impozite aferente sa se plateasca odata cu incasarea facturii respective; gasirea unei solutii legislative care sa creeze posibilitatea accesului la salariu asociatului unic al unei firme particulare; casele de marcat – "La noi in Romania, in situatia in care inflatia este foarte mare si galopanta, nu putem sa folosim casa de marcat"; acordarea de urgenta a milionului de lei promis de guvern, "deoarece cel putin 90% dintre producatorii agricoli nu si-au cumparat ingrasaminte nici la aceasta ora" si, nu in ultimul rind, prin facilitatile pe care le ofera agriculturii, "guvernul sa aiba in vedere, daca se poate, ca metrul cub de apa de apa pentru irigatii sa aiba acelasi pret ca la prima treapta de aductiune".
Deputatul PRM George Moisescu a tinut sa sublinieze faptul ca, in urma reuniunii, s-a ajuns la un consens. "Atit Camera, patronatele, cit si noi parlamentarii, am convenit sa facem aceeasi politica economica, in folosul braileanului, pentru a putea sa eradicam pe cit posibil saracia si, bineinteles, somajul, prin crearea de noi locuri de munca, astfel incit fiecare cetatean sa aiba parte de un trai decent."
La rindul sau, Adrian Popa, presedintele Camerei a incheiat spunind ca s-a convenit cu parlamentarii ca, "ori de cite ori avem nevoie, sa fim ecoul sau canalul prin care sa ajunga la dinsii propunerile tuturor celor care doresc propasirea economico-sociala a Brailei si sa ne intilnim la doua trei luni in aceeasi formula sau intr-o formula largita". (Mircea CIUCASU)

Comentarii