Protest haotic la IMB

joi, 31 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Protest haotic la IMB

Preluarea managementului societatii "Insula Mare a Brailei" SA de catre "Reen Import Export" SRL, firma care in ultimul an a fost partener asociat al unitatii brailene pentru administrarea a 55.000 hectare de teren arabil, nu a fost primita cu entuziasm de toata lumea. Ieri dimineata, citiva soferi ai autobazei IMB au blocat trecerea bac "Stinca", intr-o actiune de protest pe care au intitulat-o "greva spontana". Revendicarile lor nu mai vizau in primul rind neplata salariilor, asa cum ne-au obisnuit in ultimii ani cei de la IMB, ci nici mai mult nici mai putin decit "plecarea firmei «Reen» si pastrarea lui Dan Ionel in functia de director al societatii". "Noi nu sintem de acord cu ce a facut pina acum acest SRL din Bucuresti. Au tras masinile Autobazei pe dreapta si spun ca nu au nevoie de ele, ca ei lucreaza cu alte firme. Sa plece «Reen»!", isi strigau nemultumitii pasurile catre reprezentantii presei sositi la fata locului. "De ce sa vina astia de la Bucuresti, sa ne conduca? Avem si noi specialisti aici, la Braila. Il vrem pe Dan Ionel!", mai spuneau ei, cu aprindere.
In absenta unui lider, care sa ii reprezinte, citiva dintre protestatari s-au erijat in purtatori de cuvint, ceea ce a dus, intrucitva, la oarecare lipsa de coerenta in ideile exprimate. Astfel, despre "oaia neagra", firma "Reen", ba auzeai ca n-a facut decit sa fure de la IMB de cind se afla la Braila, ba ca culturile din Insula arata mai bine ca niciodata. Merit care le apartine – dupa cum a fost recunoscut inclusiv de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu dar si de multi alti specialisti – bucurestenilor si felului cum au gestionat acestia campania agricola.
La trecerea bac, grupul protestatarilor parea destul de masiv. Dupa ora 9.00 insa, cineva a gindit cu voce tare ca nu prea e legal ce fac ei acolo si s-a picat, de comun acord, la intelegerea ca protestul sa se mute la sediul IMB. Astfel, s-a vazut ca grevisti nu sint decit vreo citiva, grosul multimii de la bac fiind format din muncitorii din masinile ce trebuiau sa treaca in Insula, care muncitori au asistat doar la spectacol, fara a se lasa atrasi in "greva" nemultumitilor. Starea de deruta care domnea in rindul acestora din urma a iesit la iveala cind unii dintre ei au fost pe punctul de a-l agresa pe reporterul nostru, in incercarea de a-l indeparta din curtea unitatii, pe motiv ca "«Monitorul» nu-i de-al nostru, nu ne tine partea".
Sindicatul care mai fiinteaza in cadrul IMB se delimiteaza de actiunea soferilor. "N-am avut cunostinta de intentia organizarii acestui protest. Probabil ca el a fost o reactie a oamenilor in ceea ce priveste incredintarea managementului societatii firmei «Reen». Sindicatul nu este de acord cu asa ceva. Noi vedem aici un conflict de interese. IMB nu poate fi condusa de o firma care ii este asociat", ne-a spus liderul sindical Nicolae Ginghina.
In replica, Fernando Enciu, patronul "Reen", a tinut sa precizeze ca nu poate fi vorba de nici un conflict de interese. "In momentul semnarii contractului de management, asocierea s-a dizolvat automat. Cine crede ca IMB va avea de suferit de pe urma noastra se inseala. Atit timp cit ne-am angajat sa achitam datoriile societatii – care se ridica la 600 miliarde -, inseamna ca am venit aici ca sa facem treaba."
Contractul de management nr. 7751 din 24 mai 2001 a fost incheiat intre "Reen Import Export" SRL si Agentia Domeniilor Statului, proprietarul a aproximativ 60.000 ha din Insula Mare. Pe 15 mai, ministrul agriculturii, Ilie Sarbu, a trimis un imputernicit care "sa indeplineasca formalitatile legale necesare pentru intrarea in vigoare a contractului de management nr. 7751/24.05.2001" si "sa revoace conducerea executiva existenta la SC IMB SA". La ora aceea, director era Dan Ionel, iar director economic, Dumitru Lupu.
Reamintim ca firma "Reen" s-a angajat sa nu faca disponibilizari din rindul salariatilor IMB, ci dimpotriva, sa le creeze conditii de lucru cit mai bune. (Florentin COMAN)

Comentarii