"Braicar" ne-a lasat cu ochii in ploaie

sâmbătă, 11 martie 2000, 00:00
4 MIN
 "Braicar" ne-a lasat cu ochii in ploaie

Soferii si vatmanii SC "Braicar" SA au intrerupt ieri dimineata lucrul, declansind o greva generala spontana. Aceasta a afectat dimineata numerosi calatori – in special elevi si salariati – dar spre prinz microbuzele particulare au facut fata binisor cererii brailenilor. Salariatii "Braicar" au oprit lucrul de capul lor, aratindu-se adinc nemultumiti de faptul ca, de citeva luni, nu si-au mai primit salariile intregi si ca nu le-au fost marite lefurile cu cei 20% promisi incepind cu 1 ianuarie 2000. Ei au cerut sa-si primeasca salariile intregi, indiferent de realizari, pentru ca nu din vina lor societatea nu are rezultatele dorite. Revoltatii au cerut insistent demiterea directorului economic Teodor Hutu si a sefului Serviciului Exploatare, Dumitru Istrate. In plus, salariatii spun ca declansarea grevei a avut si alte cauze: lipsa pieselor de schimb, aprovizionarea proasta cu materiale etc.
Cornel Sandulescu, directorul general al "Braicar", considera ca multe dintre motivele grevistilor sint discutabile sau chiar puerile. "Ei cer demiterea directorului economic si a sefului exploatare doar pentru ca acestia ii verifica, ii urmaresc in traseu, eventual ii sanctioneaza pentru neregulile depistate. Ei asta vor: sa nu mai fie controlati de nimeni. Printre altele, cer ca toate materialele cu care ne aprovizionam sa fie cumparate direct de la fabrici, si nu de la magazinele din Braila, desi acest lucru ar fi mult mai costisitor pentru noi, deoarece de multe ori nu cumparam cantitati industriale de materiale. Vor sa-si primeasca salariile 100%, indiferent de realizari si ne-au anuntat ca nu vor relua lucrul daca nu le satisfacem revendicarile privind demiterea celor doi si salariile", ne-a declarat Cornel Sandulescu.
El avusese o intilnire cu reprezentantii CLM – actionarul unic – in AGA si urma sa mai aiba una in cursul dupa-amiezii. "Le-am cerut salariatilor sa reia imediat lucrul, dar au refuzat. Le-am ascultat doleantele, dar trebuie vazut ce decid si reprezentantii in AGA", a spus sursa citata. Referitor la eventuala actionare in instanta a celor care au oprit lucrul, Cornel Sandulescu a mentionat doar ca si acest aspect va intra in analiza AGA.
Greva noua, nemultumiri vechi
De cealalta parte, revoltatii spun ca totul porneste de la transportatorii particulari: "Aceasta este problema care trebuie rezolvata urgent. Noi nu ne primim salariile intregi din cauza ca nu avem realizari. Nu avem realizari pentru ca microbuzele particulare ne fac concurenta neloiala. Primaria tolereaza aceasta situatie de ani de zile. Din primavara trecuta si pina acum nu s-a schimbat nimic. Transportatorii particulari tot cum vor ei circula, pe unde vor, fara sa elibereze bilete, oprind in statiile noastre, eludind statul prin desfasurarea asa-zisei activitati de «taxi» etc.", spuneau protestatarii ieri la prinz, adunati in depoul Radu Negru.
Liderii sindicali erau printre ei, dar fara a se fi implicat in declansarea grevei. "De luni de zile primim doar 85-90% din salariu. Lipsesc piesele de schimb, fapt pentru care nici graficul normal nu se poate asigura", declara Ionel Piticas, secretarul Sindicatului "Transloc". Zeci de autobuze si tramvaie sint lasate fara piese de schimb, multe dintre ele nemaiputind fi introduse in trasee. "Nu ne temem de concurenta, dar sa fie legala. Trebuie sa se faca ordine in transportul in comun odata pentru totdeauna", spune si Puiu Spataru, liderul Sindicatului Soferilor – Organizatia 5. Protestatarii se pling ca nici Politia si nici Primaria nu iau masurile care se impun in ceea ce priveste eliminarea "piratilor" de pe piata si cer insistent organizarea de licitatii de trasee pentru toti transportatorii si eliminarea "taximetriei" cu microbuzele.
"Greva este ilegala"
Dupa consultarile de ieri dupa-amiaza dintre administratia "Braicar" si reprezentantii AGA, s-a ajuns la concluzia ca nici una dintre revendicari nu poate fi rezolvata pe loc. "Unele dintre problemele ridicate sint rezolvabile in perioada imediat urmatoare, altele nu sint de competenta conducerii. Salariile nu pot fi marite decit atunci cind vor exista posibilitati financiare. Pe de alta parte, reprezentantii AGA considera greva ilegala, solicitindu-li-se din nou salariatilor sa reinceapa lucrul", a declarat Cornel Sandulescu.
Dincolo de toate acestea, greva "Braicar" nu face altceva decit sa sporeasca gradul de nemultumire al calatorilor inca fideli acestei societati si sa favorizeze, fara sa se vrea asta, de fapt, activitatea transportatorilor particulari. Acestia din urma au profitat din plin de protestul celor de la "Braicar", lucrind la "turatie maxima" ieri, fara sa mai aiba timp sa mai "rasufle" pe la cap de linii. "Braicar", in schimb, s-a capatat cu inca un val de injuraturi, mai ales din partea calatorilor care au abonamente si care, dimineata, nestiind ca autobuzele si tramvaiele nu mai circula, au asteptat prin statii degeaba si au mai si intirziat la serviciu sau la scoala. "Braicar" continua sa scada in ochii brailenilor, la fel de drastic ca si numarul de calatori care folosesc serviciile acestei societati. (Mircea DOAGA)

Comentarii