"Certificatele pentru orele de sport sint doar hirtii fara valoare"

duminică, 14 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 "Certificatele pentru orele de sport sint doar hirtii fara valoare"

Printr-un ordin emis recent de Ministerul Educatiei si Cercetarii, medicii scolari si medicii de familie sint obligati sa elibereze certificate pentru elevii care participa la orele de sport. Dupa cum am aflat de la dr. Gabriel Gheorghiu, directorul Directiei de Sanatate Publica, desi nu exista inca formulare tip pentru aceste certificate, Ministerul Educatiei si Cercetarii a dispus ca participarea elevilor la orele de educatie fizica sa se efectueze doar dupa ce medicii si-au pus parafa prin care atesta ca respectivul copil este apt pentru activitatile disciplinei sportive.
"Ministerul Educatiei si Cercetarii a considerat ca profesorii trebuie sa fie acoperiti, in eventualitatea in care un copil are un accident in timpul orelor de educatie fizica. In acest mod, profesorii sint «acoperiti» de catre medici, care trebuie sa elibereze aceste certificate, care, practic, nici nu exista. Noi avem niste adeverinte, dar nu aceasta este problema, ci ne punem intrebarea: cine ii apara pe medici, in aceste conditii, pentru ca deficitele biologice ale copilului – cele care pot determina accidente in timpul orelor de sport – sint ascunse si nu sint usor de depistat de catre un medic scolar sau de familie, care are la dispozitie actualul instrumentar si aparatura de care beneficiaza la ora actuala cabinetele scolare. Am in vedere, aici, bolile ascunse de inima, anevrismele, tumori sau alte afectiuni care sint greu de depistat intr-un cabinet scolar, la un examen normal. In aceste conditii, medicul este obligat de catre Ministerul Educatiei si Culturii sa elibereze certificate pentru copii, iar, daca se intimpla o nenororcire la ora de sport, medicul va fi singurul raspunzator", a precizat dr. Gabriel Gheorghiu.
Potrivit sursei citate, eliberarea unor astfel de certificate pentru elevi nu include si plata serviciului medical respectiv. "Orice serviciu medical este platit fie de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, fie de pacienti, in mod direct. Copilul, insa, beneficiaza de gratuitate pentru costul consultatiei, cit si pentru serviciile medicale existente. Ar trebui ca Ministerul Educatiei si Cercetarii, respectiv Inspectoratul Scolar Judetean, sa plateasca toate consultatiile pentru copii, in conditiile in care acestea nu sint efectuate la medicul scolar, ci la medicul de familie. Toate scolile din Braila sint arondate medicilor scolari si, in momentul in care parintii solicita certificatele pentru copii de la medicul de familie, serviciul respectiv ar trebui platit de Inspectoratul Scolar Judetean", a mai adaugat dr. Gabriel Gheorghiu.
Despre eliberarea certificatelor solicitate de elevi de la medici pentru orele de sport, dr. Mariana Tarachiu, presedinte al Colegiului Medicilor, ne-a spus ca acestea sint, practic, niste acte fara valoare, acoperitoare doar pentru profesorul de educatie fizica, dar care "nu acopera" medicul sau copilul respectiv. "Sint adeverinte acordate intr-un stadiu de examen clinic si care nu pot evalua intreaga stare de sanatate a copilului, la momentul respectiv. Pe de alta parte, medicul nu are de unde sa cunoasca programa de efort din cadrul orelor de sport si nici nu poate sa testeze capacitatea de efort a copilului, intr-un anumit moment", a conchis dr. Mariana Tarachiu. (Tudorita TARNITA)

Comentarii