"Cu fondurile alocate in acest an de CJAS, nici un spital din Braila nu poate depasi luna august"

sâmbătă, 23 martie 2002, 00:00
4 MIN
 "Cu fondurile alocate in acest an de CJAS, nici un spital din Braila nu poate depasi luna august"

Evaluarea spitalelor din Braila, facuta in urma cu o saptamina, de o comisie compusa din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Familiei, Colegiului National al Medicilor si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a demonstrat ca o mare parte din aceste unitati nu intrunesc conditiile materiale de functionare. Concluziile membrilor comisiei, care au verificat cele sapte spitale din judet, nu au facut altceva decit sa confirme evaluarile facute anterior de capii sistemului sanitar brailean, care au semnalat factorilor de la centru ca acest lucru se intimpla doar ca urmare a crizei de bani cu care se confrunta in prezent Sanatatea.
Dr. Gabriel Gheorghiu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP), ne-a declarat ca, in opinia sa, s-a incercat pur si simplu sa se gaseasca o cale de reducere a costurilor, care sa nu tina de practica medicala, de verificare a tacticii daca spitalele se pot descurca si cu bani mai putini. Acest lucru, insa, atrage efecte nedorite pentru sistemul sanitar, care abia se mai poate descurca de pe o luna pe alta.
"In momentul de fata, asa cum sint finantate spitalele din Braila, dar si in intreaga tara, nici un spital nu poate depasi luna august cu fondurile alocate, lucru constatat si de comisia de evaluare", a precizat dr. Gabriel Gheorghiu.
Potrivit sursei citate, cheltuiala cea mai mare in toate spitalele se inregistreaza cu salariile angajatilor, sume care reprezinta, in unele unitati spitalicesti, 90% din bugetul total. Gravitatea acestei situatii nu consta, practic, intr-o proasta administrare a banilor, ci in lipsa efectiva a fondurilor, a mai adaugat directorul DSP.
"Incercarea de reducere a cheltuielilor cu salariile s-a lovit de o reactie negativa din partea sindicatelor, astfel incit, in momentul de fata, printr-o decizie a ministrului Sanatatii si Familiei, este oprita orice restructurare in ceea ce priveste numarul de persoane. In foarte scurt timp, urmeaza sa apara un normativ de personal, act care sa precizeze concret ce personal este necesar pentru numarul de paturi existent in spitale. Daca se va face o medie si se va calcula numarul de asistente pe un pat de bolnav, nu ar fi bine, pentru ca sint sectii care necesita 2-3 asistente la fiecare pat. Probabil ca numarul de personal se va stabili pe cazuri, pe diagnostic, si, in aceste conditii, se va inmulti numarul de cadre acolo unde este nevoie de asistenta medicala mai mare si mai activa, iar in alte sectoare, va scadea numarul de personal", am aflat de la dr. Gabriel Gheorghiu.
"Spitalul este o unitate facuta sa trateze oameni bolnavi"
Pe linga cheltuielile mari cu personalul din spitale, comisia de evaluare a mai constatat ca, in unitati spitalicesti brailene, sint internate foarte multe persoane care reprezinta, de fapt, cazuri sociale si nicidecum cazuri care necesita asistenta medicala de specialitate, nejustificindu-si internarea.
"La noi s-a impamintenit, de ani de zile, ideea ca spitalul poate fi si un fel de azil, o solutie pentru cei care, iarna, nu au caldura in casa, pentru cei care nu au ce minca sau pentru batrinii care nu au pe nimeni care sa-i ingrijeasca. Acest lucru este absolut real si omenesc, dar spitalul este o unitate facuta sa trateze oameni bolnavi, iar costul tratamentului pentru acestia, pe masura ce trece timpul si apar medicamente noi sau aparatura noua etc., devine din ce in ce mai mare, uneori este imens. La Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, de exemplu, tratamentul pentru copiii imaturi costa intre 50 si 70 milioane de lei, iar acesti copii pot sta in spital citeva luni bune. Nenorocirea este ca astfel de cazuri apar din ce in ce mai des: fie ca sint copii nedoriti, fie ca sint niste tare ale parintilor, care duc la imaturitatea copiilor, fie sint alte cazuri. Apar si copii malformati, care sint cazuri pierdute, se stie foarte bine acest lucru, dar nimeni nu are curajul sa le ia viata."
Dincolo de acest aspect, la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie s-a inregistrat un numar de personal foarte mare, comparativ cu numarul de nasteri, fapt ce a condus la concluzia Comisiei de evaluare ca, in aceasta unitate, sa se reduca 90 de paturi.
"Excedent de personal exista la aproape toate spitalele din Braila, cu o pondere mai mare la Spitalul Faurei, cu sectia exterioara Ianca, si la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, unde ar trebui sa se reduca un numar mare de paturi. Practic, jumatate din cladirea Maternitatii nu este utilizata, pentru ca numarul de nasteri s-a injumatatit, dar intretinerea curenta exista, iar costurile sint foarte mari", ne-a spus dr. Gabriel Gheorghiu.
In prezent, conducerea Directiei de Sanatate Publica si conducerile spitalelor brailene analizeaza toate posibilitatile de reorientare a activitatii din unitatile sanitare si de transformare a unor sectii, astfel incit acestea sa fie si eficiente, dar sa nu inghita nici prea multi bani. (Tudorita TARNITA)

Comentarii