"Recuperatorul" de la CET

duminică, 26 septembrie 1999, 23:00
8 MIN
 "Recuperatorul" de la CET

Noua conducere a CET a "tocmit" pe bani grei un sociolog din Bucuresti cu care a semnat o conventie civila ce pare, la prima vedere, extrem de avantajoasa numai pentru expertul cu pricina. Intelegerea scrisa prevede ca Vlad Risnoveanu sa beneficieze, printre altele, de o indemnizatie lunara neta de 5 milioane lei, deconturi pentru transport, hrana si servicii medicale, un "molecular" la purtator si un birou in incinta CET SA. Despre modul in care acest expert a devenit prestator de servicii pentru firma braileana si ce hram poarta domnia sa, nici macar beneficiarii nu au putut oferi informatii complete. Se pare ca Risnoveanu este consilier la Senat, dar nimeni nu poate baga mina-n foc ca asa stau lucrurile.
In legatura cu misteriosul bucurestean, deputatul PDSR George Dragu a avansat o ipoteza stupefianta: Risnoveanu a fost "bagat in priza" la CET drept recompensa pentru ca a aranjat numirea actualilor directori, Gramescu si Ghinea. "Generalul" CET-ului a lasat insa a se intelege ca rolul principal al lui Risnoveanu este acela de a smulge miliardele firmei brailene, intepenite in blocajul financiar autohton.
Randamentul "recuperatorului" platit atit de gras s-a confirmat prin deblocarea a 2,5 miliarde lei de la CONEL, aceasta suma fiind doar o prima transa din datoriile Companiei Nationale de Electricitate catre CET SA Braila.
Vintul schimbarii care l-a doborit cu tot cu scaun pe ex-managerul Adrian Constantin a adus cu el la CET Braila, pe linga noua echipa de conducere de sorginte locala, si un enigmatic sociolog de pe malurile Dimbovitei, Vlad Risnoveanu. La 12 zile dupa ce AGA l-a "uns" pe Stefan Gramescu director general la CET, acesta a semnat cu Risnoveanu o conventie civila de prestari servicii. Conform acesteia, bucuresteanul a fost imputernicit, printre altele, sa reprezinte societatea in calitate de expert, in relatiile cu autoritatile publice locale si centrale ale statului, ale forurilor puterii executive, legislative si judecatoresti si in relatiile comerciale cu tertii. Rasplata muncii sociologului, stipulata in conventie, se ridica la un nivel pe care alte firme brailene de stat abia daca il asigura unui ditamai director.
O conventie "electrizanta"
Pe 16 iulie, Gramescu si Risnoveanu au "batut palma" semnind o conventie civila de prestari servicii, inregistrata la Camera de Munca a DGMPS Braila trei zile mai tirziu.
Pe linga atributiile susmentionate, expertului ii mai revin si alte obligatii: sa asigure consultanta in domeniul sociologiei organizatiilor si societatilor comerciale, sociologiei muncii, sociopsihologiei relatiilor de conducere si in raporturile de munca; consultanta in prevenirea si stingerea litigiilor de munca in raporturile dintre sindicate si patronat; consultanta in evaluarea capacitatilor socio-profesionale a personalului angajat; consultanta in elaborarea organigramei de functionare a societatii; consultanta in optimizarea activitatii de conducere si management; participarea ca specialist consultant la Adunarile Generale ale Actionarilor si ale Consiliului de Administratie, fara drept de vot.
Practic, Risnoveanu, care este de fapt directorul general al Centrului Medico-Social ARASPF (Asociatia Romana Anti-Sida si Planning Familial – n.n.), a ajuns sa joace rolul unui indispensabil "sfetnic" pe linga jiltul directorului general de la CET.
In schimbul pretioaselor servicii prestate de bucurestean, beneficiarul s-a obligat sa-l stimuleze pe masura. Astfel, lui Risnoveanu i s-a asigurat o indemnizatie lunara bruta de 7.333.334 lei (adica fix 5 milioane lei in mina) si i se deconteaza cheltuielile de transport (9 litri de combustibil pe 100 km), de hrana, servicii medicale si sociale pe perioada deplasarilor din Bucuresti in Braila si in restul tarii.
In plus, expertul are dreptul la echipament de protectia muncii, la un birou in incinta CET-ului si beneficiaza de asistenta medico-sociala si medicatie intr-o institutie de specialitate – spital, sanatoriu, statiune balneo-climaterica, pentru o perioada de maxim 30 de zile, alaturi de o persoana insotitoare, in caz de boala sau accident survenite in timpul si din cauza derularii conventiei civile. Ca sa fie permanent "la curent" cu greutatile sefilor de la CET, lui Risnoveanu i s-a pus la dispozitie si un telefon mobil in sistem GSM pe toata perioada de exercitare a atributiilor contractuale.
Mai mult decit atit, indemnizatia sociologului este renegociabila, certa si exigibila lunar (care i se plateste indiferent daca in luna respectiva este nevoie sau nu de serviciile sale – n.n.).
Pentru deputatul Dragu, relatia Risnoveanu – CET pare dubioasa
Intr-o conferinta de presa a filialei locale PDSR, deputatul George Dragu a luat in colimator relatia actualei conduceri a CET SA Braila cu bucuresteanul Vlad Risnoveanu. El a lansat acuze la adresa FPS-ului cum ca ar fi numit o echipa de conducere care a provocat pierderi de 5 miliarde lei pentru CET.
Pedeseristul a afirmat ca pe linga aceasta suma exorbitanta, noii directori ar fi prejudiciat firma cu cel putin doua miliarde de lei prin renegocierea pretului de livrare a energiei electrice vinduta catre CONEL: "Vechea conducere negociase contractul cu CONEL la 485 lei/kwh dupa care noua conducere vine si renegociaza acest contract la 438 lei/kwh."
Dragu si-a indreptat apoi "tirul" catre directorul general adjunct Ion Ghinea care, in opinia deputatului, "a facut si el niste matrapazlicuri": "A luat un bilet de tratament la mare din care un bilet de tratament la mare din care societatea suporta cam 60% din pret, pe care l-a dat unuia, Risnoveanu, din Bucuresti. (…) Se pare ca Risnoveanu a fost unul dintre cei care a spus: «Domnule, eu pot sa aranjez la FPS si la toti sa fiti voi numiti directori (Gramescu si Ghinea – n.n.) si sa faceti treaba bine»." George Dragu a mai spus ca Risnoveanu beneficiaza acum de avantaje ca urmare a "serviciilor promise" lui Gramescu si Ghinea.
In urma investigatiilor proprii, "Monitorul" a intrat in posesia unor documente care dovedesc negru pe alb ca Vlad Risnoveanu s-a odihnit si s-a tratat in statiunea Mangalia, in perioada 2-13 august, la un hotel de trei stele, insotit de Zenova Risnoveanu, totalul cheltuielilor ridicindu-se la 10,365 milioane lei.
Factura fiscala seria BRACA nr. 1041193 atesta ca CET SA a cumparat biletele de le "Nebra Tour" SRL Braila si ca beneficiarii initiali fusesera sotii Ghinea. Pe linga toate acestea, Vlad Risnoveanu a bagat la tescherea si indemnizatia de 5 milioane lei net, aferenta lunii august.
"Am alunecat pe scarile CET-ului"
Contactat telefonic de reporterii "Monitorului", Vlad Risnoveanu s-a aratat dispus sa faca lumina in ceea ce priveste cooptarea sa ca expert sociolog la CET. "Daca cineva vine sa va bata covoarele si faceti un contract de prestari servicii, aveti nevoie de un post pentru asa ceva?", a raspuns acesta, intrebat fiind cum s-a "lipit" de firma braileana.
In ceea ce priveste plecarea sa la mare dupa circa doua saptamini de la semnarea conventiei cu CET-ul, bucuresteanul a declarat: "Pe scarile CET-ului am alunecat si am facut o discopatie. Am fost transportat de urgenta la Bucuresti unde am facut radiografie. In virtutea contractului care era facut inainte, nu dupa acest accident, m-am interesat daca pot sa beneficiez de un tratament si mi s-a spus ca exista aceasta posibilitate. Vreau sa spun ca am facut o economie; puteam sa cer 30 de zile, dar am «indraznit» sa ma fac bine in 10-11 zile (…)"
De ce a plecat Risnoveanu la tratament cu biletele sotilor Ghinea, ne explica insusi directorul adjunct de la CET: "Eu vroiam sa ma duc cu un bilet de odihna, n-am putut sa mai merg pentru ca au intervenit alte probleme. Am facut o cerere catre domnul Gramescu aratind ca, pentru a nu se pierde banii platiti de CET agentiei de turism, ar fi indicat ca de aceste bilete sa beneficieze alte persoane indreptatite legal, cerere care a fost aprobata. Asa ca a plecat domnul Risnoveanu care, prin conventia de colaborare avea dreptul sa mearga." Trebuie mentionat ca problemele personale ale directorului Ghinea au aparut dupa numai doua zile de la solicitarea in scris a biletelor.
Risnoveanu, un expert "uns cu 7 feluri de alifii"
Directorul FPS Braila, Adrian Mavrochefalos, a tinut sa precizeze ca actualei echipe de conducere a CET nu i se pot pune in circa nici pierderile de 5 miliarde lei, nici prejudiciul de peste doua miliarde lei, scoase pe tapet de deputatul PDSR Dragu. "Din rapoartele intocmite de cenzori, salariati ai DGFPCFS Braila si ai Garzii Financiare, reiese ca la sfirsitul anului 1998 s-au facut operatiuni contabile incorecte care au dus la obtinerea unui profit net ireal de 1,2 miliarde lei. In realitate, s-a inregistrat o pierdere de 4,4 miliarde lei ca urmare a inregistrarii unei facturi emise de «Distrigaz» Bucuresti, reprezentind consum de gaze pe decembrie ’98 si contabilizata in ianuarie 1999, desi veniturile aferente acestor cheltuieli au fost inregistrate in decembrie ’98", a declarat Mavrochefalos. Altfel spus, noii directori, Gramescu si Ghinea nu au nici o vina de producerea acestor pierderi, cauzate, de fapt, potrivit comisiei de cenzori, de fosta conducere.
"Nu exista acel prejudiciu de care pomenea deputatul Dragu, care se referea la vinzarea energiei electrice catre CONEL la un pret mai mic. Acest pret este de fapt aprobat de Oficiul Concurentei si Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (lucru confirmat si de Dinu Lungu, directorul general al SC "Electrica" SA – CONEL Braila – n.n.)", a mai declarat Adrian Mavrochefalos. Seful FPS Braila infirma totodata implicarea lui Risnoveanu in numirea ca directori la CET a lui Gramescu si Ghinea, mai ales ca acesta din urma nu este reprezentantul FPS-ului la aceasta firma. "Nu am cunostinta de asa-zisele actiuni intreprinse de un anume domn Risnoveanu pentru a influenta aducerea celor doi directori la CET si consider declaratia domnului deputat Dragu ca fiind fantezista", sustine Mavrochefalos.
Devenit fara voia sa "marul discordiei" la CET, Vlad Risnoveanu a lasat sa se-nteleaga ca pentru banii primiti de la societatea braileana munceste din greu.
Intrebat daca se vede vreun cistig pentru CET in urma cooptarii sale printre specialistii societatii, Risnoveanu a raspuns transant: "Cel putin vreo 2,5 miliarde lei care i-au fost restituiti CET-ului de catre CONEL, in urma cu doua saptamini, bani blocati in circuitul asta national."
Despre "harul" de a deschide usi incuiate pina acum pentru CET SA si de a-i convinge pe debitori sa scoata iute sume imense de bani, Risnoveanu a evitat sa ofere detalii: "Sint sociolog inainte de toate si apoi jurist. Am invatat vreo 27 de ani de scoala. Nu sint simpatizantul nici unui partid. Sint profesionist."
Misterul care planeaza asupra acestui enigmatic "recuperator" nu a putut fi spulberat nici de directorul general Stefan Gramescu, care ar fi trebuit, in mod normal, sa stie in ce medii graviteaza Risnoveanu: "Este recomandat de la Senat si ce face dinsul inlocuieste lejer munca a 20 de oameni. Risnoveanu se ocupa de relatiile noastre in Bucuresti, legate de privatizare, de decontari, de deblocari financiare. Asta-i chestiunea. Eu l-am angajat pe dl. Risnoveanu dar n-am pus prea multe intrebari. A dovedit ca poate sa ajute societatea in multe probleme. Este consilier al Senatului, cel putin asa am aflat de la dinsul si este oricum uns cu sapte feluri de alifii." Desi promisese ca va veni personal la Braila pina cel tirziu ieri, pentru a lamuri pe deplin atit situatia sa cit si pentru a face dezvaluiri senzationale despre activitatea fostului manager Adrian Constantin, Vlad Risnoveanu n-a mai dat nici un semn de viata. Vom reveni. (Mircea DOAGA, Nicu MATEI)

Comentarii