"Sa fim uniti! Impreuna vom invinge!"

joi, 10 iunie 1999, 23:00
3 MIN
 "Sa fim uniti! Impreuna vom invinge!"

"Negocierile" de marti – dialogul surzilor
Intilnirea de ieri dupa-amiaza dintre reprezentantii sindicatelor, primul ministru, Radu Vasile si ministrul finantelor, Decebal Traian Remes a fost un dialog al surzilor, considera liderul de la "Spiru Haret", fiecare sustinindu-si punctul de vedere. Liderul sindical a mai spus ca in cadrul negocierilor a aparut si ideea de a face raspunzator Ministerul Invatamintului pentru situatia creata, intrucit cifrele cu cadrele didactice angajate in sistem au suferit permanent modificari.
Tot in timpul negocierilor de marti, ministrul Finantelor a comunicat sindicalistilor ca nu se poate respecta Protocolul din octombrie. Ii pare rau ca a semnat acel act, dar nici nu se pune problema transelor de anul trecut. Mai mult, a comunicat celor prezenti ca ministerul trebuie sa se incadreze in sumele alocate prin Legea bugetului din ’99, adica 605 miliarde lunar, si ca nu acorda nici o garantie pentru acordarea salariilor pentru concediile din vara.
Din iunie, profesorii vor primi numai un sfert din salariu
Cinismul cu care guvernantii acestei tari trateaza problemele grave ale invatamintului a fost revelat in urma cu citeva zile, cind o adresa a MEN a ajuns si la sindicate. Dupa ce profesorii au declarat pe 1 iunie ca vor declansa greva generala din 7 iunie, MEN a trimis o adresa ISJ-urilor, pe 2 iunie, prin care cere respectarea cu strictete a bugetului aprobat. "Pentru Inspectoratele scolare care au primit mai mult de 41,66% din bugetul aprobat pentru cheltuieli de personal, sumele transmise vor fi diminuate proportional, astfel incit, pina la 30 septembrie 1999, sa se ajunga la limita de 75% din acesta." Aceasta inseamna ca pentru lunile iunie, iulie, august si septembrie salariul lunar va fi un sfert din cel normal, iar pentru octombrie, noiembrie si decembrie va fi o treime. Avind in vedere aceasta pozitie a MEN si a Guvernului, comitetul judetean de greva al Sindicatului brailean, alaturi de celelalte sindicate din tara, cere partidelor coalitiei majoritare si presedintelui Romaniei sa intervina direct in acest conflict si sa-si asume responsabilitatea respectarii legilor tarii.
"Avertizam atit Guvernul cit si conducerile federatiilor nationale ca salariatii din invatamint nu cedeaza, indiferent ce aranjamente ar fi la virf, aceasta ducind aproape sigur la blocarea anului scolar, daca Guvernul isi pastreaza aceeasi inflexibilitate. Scoala este premisa viitorului romanesc, nicidecum bataia de joc a celor vremelnic aflati la putere. Ideea de solidaritate este mai presus de orice", se preciza in comunicatul de ieri al SIB. Profesorul Gheorghe Radulescu, director general in MEN, a spus, miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, ca este greu sa li se acorde drepturile salariale profesorilor, pentru ca legea care stabileste salarizarea bugetarilor a intrat in vigoare la mijlocul anului, cind exista deja un buget aprobat, dificil de majorat. Cu toate acestea, anul trecut, pentru alte categorii de bugetari sursele pentru acordarea sumelor necesare, conform legii, nu au fost greu de identificat. Solicitat sa justifice aceste discrepante, prof. Gheorghe Radulescu a spus: "Asta este cu totul altceva, comparatia nu rezista. In invatamint s-a lucrat cu o lege, iar alte categorii de bugetari au mers pe alte acte normative. Chestiunea e destul de delicata, dar legea se va aplica. Cit priveste diferentele pe lunile respective,… ramine cum am stabilit."
Toate datele examenelor vor fi decalate
In timp ce profesorii sint din ce in ce mai revoltati si mai hotariti sa inghete anul scolar, MEN incearca pe toate caile sa-i determine sa intre la ore. Desi peste 90% din profesori sint in greva, MEN sustine, intr-un comunicat remis ieri presei, ca "in unele scoli si judete conducerile Inspectoratelor scolare au comunicat desfasurarea normala a activitatii. Ca urmare, solicita directorilor de unitati scolare si inspectorilor generali sa ia masuri, conform competentelor lor legale, astfel incit sa se incheie situatia elevilor din clasele a XII-a, sa se realizeze admiterea in licee si scoli profesionale, sa se realizeze examenul de bacalaureat conform programului si sa se asigure supravegherea elevilor in timpul orelor de scoala. Aceste masuri necesare s-au concretizat in anumite judete in amenintarea cu disponibilizarea, fapt acceptat ca ilegal de reprezentantul MEN, Gheorghe Radulescu. Asa cum deja se poate banui, greva se va prelungi mult peste asteptarile cadrelor didactice, fapt ce va duce la bulversarea anului scolar. Reprezentantii sindicatului sustin ca aceste probleme se vor putea rezolva printr-o ordonanta de urgenta care va stabili o alta data pentru finalul anului scolar, toate datele examenelor urmind sa fie decalate corespunzator. (Cristina DOSULEANU)

Comentarii