Razboi la "Dunacor"

duminică, 10 iunie 2001, 23:00
6 MIN
 Razboi la "Dunacor"

Situatia din "Dunacor" a luat o noua turnura, odata cu indeplinirea termenului limita in care o buna parte din cladirile combinatului trebuiau predate catre SC PAL SA – cel mai mare investitor de pe platforma chimica. Practic, intre PAL, pe de o parte, "Dunacor", lichidatorii si firmele care au cumparat utilaje pentru dezmembrare la fier vechi, pe de alta parte, s-a declansat un adevarat razboi al proceselor, penalitatilor si ultimatumurilor. De fapt, PAL nu doreste altceva decit sa intre in posesia spatiilor – pe care le-a cumparat de la "Dunacor" in toamna anului trecut – in aceeasi stare in care erau atunci cind a licitat pentru ele. Conducerea PAL SA acuza ca, de fapt, cladirile nu au fost eliberate, conform celor convenite cu "Dunacor", ba mai mult, ca activele au fost distruse de catre cei care au cumparat utilaje pentru a le dezmembra.
Acum, PAL a blocat accesul unor astfel de firme la utilajele de dezmembrat, care se afla, de fapt, pe proprietatea societatii producatoare de mobila, deoarece acestea nu au fost ridicate de acolo in timp util.
PAL SA a cumparat cea mai mare parte din cladirile si terenul fostelor fabrici ale combinatului chimic. Societatea a adjudecat patru mari astfel de spatii – fabrica de celofibra I, celofibra II, fabrica de cord si magazia tehnica.
Pentru acestea, PAL a platit aproape 7 miliarde de lei. In aceste cladiri, societatea intentioneaza sa deschida o fabrica de p.a.l., una de p.a.l. melaminat si o fabrica de mobila, valoarea investitiei urmind sa se ridice la 25 milioane dolari. Seriozitatea investitiei este demonstrata si de faptul ca PAL nu a cumparat decit cladirile si terenul, nu si utilajele componente ale fostelor fabrici ale combinatului, pe care – in aceste conditii – lichidatorul SC "Euro Consulting Romania" SRL Miercurea-Ciuc, le-a scos separat la vinzare in toamna anului trecut.
Conditiile de vinzare au fost urmatoarele: firmele care au cumparat utilajele trebuia sa goleasca sectiile de acestea in termen de opt luni, astfel incit PAL sa preia cladirile si sa demareze propria investitie.
Problema este ca, pentru unele spatii, termenul de opt luni a expirat, utilajele pentru noua linie de p.a.l. au inceput sa soseasca, dar spatiile nu au fost eliberate de utilaje, asa cum se prevazuse anterior. Mai mult, unele dintre firmele puse pe taiat de fier vechi au distrus si portiuni din cladirile cumparate si achitate de PAL. Prin urmare, conducerea societatii a blocat, saptamina trecuta, accesul unor asemenea firme la utilajele care se afla in incinta spatiilor PAL, care ar fi trebuit evacuate pina acum. De asemenea, PAL a actionat in judecata SC "Dunacor" si, odata cu aceasta, pe lichidatorul administrativ "Euro Consulting Romania" – de la care a achizitionat de fapt spatiile si cu care a semnat contractul de vinzare-cumparare – solicitind acestora penalitati de intirziere si daune pentru pagubele create, in special in contextul in care societatea de fabricare a mobilei nu poate demara propria investitie la "Dunacor".
"Bataie de joc"
Pentru unele spatii, termenul final de golire de utilaje si predare a fost 28 mai. "Cu toate astea, termenul nu a fost respectat. Cei care taie utilajele nu s-au incadrat in termen. Trebuia sa elibereze spatiile la anumite termene, dar n-au facut-o. Sint spatii care n-au fost eliberate nici macar in proportie de 15%. Pe linga aceasta, unii au dezafectat utilajele in neconcordanta cu normele in vigoare. Au afectat cladirile, structura lor de rezistenta, au spart acoperisul pentru a scoate utilaje pe acolo, au distrus instalatii electrice ale spatiilor respective, au produs incendii… Au facut jaf acolo, in unele cazuri. Este o bataie de joc modul in care au lucrat. Dupa ce ca unii au cumparat in rate fiarele alea, n-au fost in stare sa respecte niste termene si niste norme elementare de dezafectare. Noi am platit integral, le-am dat opt luni la dispozitie sa ne goleasca spatiile, iar acum vedem ca una am platit si alta gasim la fata locului. S-a facut o nota de constatare ca nu putem prelua nimic in aceasta stare. Avem expertize in desfasurare. Problema este ca demararea investitiei noastre este intirziata, ceea ce ne aduce grave prejudicii", ne-a declarat directorul economic al PAL SA, Ionica Sutu.
Aceasta a aratat ca pina acum au sosit 29 de vagoane cu utilaje pentru noua sectie de p.a.l., alte 14 fiind deja plecate din Austria. In doua luni, la "Dunacor" este programat sa se incheie transportul intregii linii tehnologice a fabricii de p.a.l., adica inca 200 de vagoane cu utilaje.
"Asta va duce la un lung sir de procese"
Oricum, actiunea in instanta a PAL se indreapta impotriva "Dunacor" si a "Euro Consulting Romania", dar e posibil ca in hora sa intre si lichidatorul judiciar "Sierra Quadrant" SRL Bacau, din moment ce aceasta firma se considera a fi reprezentanta "Dunacor" in prezent.
Tamas Laszlo, directorul general al "Euro Consulting Romania", considera ca actiunea PAL este un act disperat al acesteia, data fiind intirzierea investitiei uriase pe care trebuie s-o demareze in combinat.
"PAL a actionat in judecata «Dunacor», la rindul sau «Dunacor» ii va actiona in judecata pe cei care trebuia sa elibereze spatiile. Stiu ca au fost afectate cladirile cumparate de PAL. Totul se va transforma intr-un sir lung de procese, iar PAL va fi cel mai afectat de aceasta intirziere", recunoaste sursa citata.
"Sierra Quadrant" nu a dorit sa comenteze situatia. Conducerea PAL a atras, insa, atentia ca e posibil ca firma elvetiana "Merona Holding", cea care investeste cele 25 milioane de dolari, sa renunte la efectuarea acestei investitii – tocmai din cauza acestei intirzieri – si sa o transfere in alt judet sau chiar in alta tara.
Razboi si intre lichidatori
Pe un alt front continua sa se desfasoare celalalt razboi, al lichidatorilor. Cel administrativ – "Euro Consulting Romania" SRL Miercurea-Ciuc, desi a fost indepartat din "Dunacor", continua sa spere ca va reveni, considerind ca are dreptate si ca a fost evacuat in mod abuziv. Cel judiciar – "Sierra Quadrant" SRL Bacau, apreciaza ca dreptatea e de partea lui si ca, in plus, "Euro Consulting Romania" si-a pierdut calitatea de reprezentant al "Dunacor" inca din martie, cind i-a expirat perioada de lichidare administrativa, aprobata de instanta. "Din moment ce Tribunalul nu a aprobat o noua prelungire, «Euro Consulting» nu mai poate interveni in instante in calitate de reprezentant al combinatului, ci doar in nume propriu", arata conducerea "Sierra Quadrant", prin departamentul juridic. "Asta considera ei, dar nu e asa", este opinia directorului general al "Euro Consulting", Tamas Laszlo.
Vineri a avut loc, la Curtea de Apel Galati, un nou termen la cererea de revizuire a hotaririi prin care Curtea de Apel respinge recursul lichidatorului administrativ la o decizie a Tribunalului prin care se aproba lichidarea judiciara a "Dunacor". La termenul de vineri, insa, s-a dat un nou termen, pentru 22 iunie.
"Noi sintem administratori ai «Dunacor» – conform documentelor de la Registrul Comertului, printre altele, si totusi ne judecam cu «Euro Consulting» care incheie inca acte juridice in numele «Dunacor»", spune conducerea "Sierra Quadrant".
"Faptul ca vineri ni s-au consemnat documentele de revizuire, e un semn bun. Noi asteptam sentintele", a spus si directorul "Euro Consulting Romania" Miercurea Ciuc.
Firma harghiteana a ramas la Braila, in asteptarea unor sentinte definitive in ceea ce priveste cazul "Dunacor" si, dupa evacuarea din combinat, societatea a inchiriat niste birouri amplasate in municipiu.
Urmatoarea data importanta in acest caz este 20 iunie, cind Curtea de Apel Galati va judeca recursul facut de "Euro Consulting" la sentinta din 30 martie a.c. a Tribunalului Braila, prin care se declansa lichidarea judiciara a "Dunacor". (Mircea DOAGA)

Comentarii