Sifilisul face ravagii

duminică, 29 iulie 2001, 23:00
6 MIN
 Sifilisul face ravagii

In primele sase luni ale acestui an, la Braila s-au inregistrat 70 cazuri de sifilis. In realitate, numarul acestora este de trei ori mai mare. O parte dintre femeile purtatoare de "cruci in singe" transmit boala copiilor nou-nascuti, sifilisul congenital devenind, astfel, o adevarata problema atit pentru medicii dermatologi, cit si pentru cei din Maternitate. Lunar, trei din cele trei sute de femei care nasc in maternitatea braileana sint depistate cu sifilis.
Bolile cu transmitere sexuala inregistreaza o crestere semnificativa in ultimii ani. Potrivit statisticilor, sifilisul a atins pe plan national 36 de cazuri la suta de mii de locuitori, spre deosebire de Europa de Vest, unde se inregistreaza 0,6 cazuri la o suta de mii de locuitori. Daca, in anul 1996, la Braila erau 96 cazuri de sifilis, anul trecut, boala crucilor in singe a ajuns la 182 de cazuri, din care 9 reprezinta sifilis congenital, transmis de la mama la nou-nascut.
"In primele sase luni ale acestui an, au fost inregistrate 70 cazuri de sifilis, din care doua de sifilis congenital, dar aceste cifre nu reflecta adevarul, pentru ca, in realitate, sint de 2-3 ori mai multe cazuri", am aflat de la dr. Sabina Meirosu, medic-sef al Serviciului de promovare a sanatatii si programe de educatie pentru sanatate, din cadrul Directiei de Sanatate Publica.
Potrivit sursei citate, multe femei purtatoare de sifilis nu declara boala, unele se trateaza fara sa apeleze la medicii de specialitate, iar altele nici nu banuiesc ca au o boala cu transmitere sexuala, intrucit nu-si fac nici un fel de analize medicale. De cele mai multe ori, femeile afla ca sint bolnave de sifilis mult prea tirziu, in momentul in care aduc pe lume un copil.
"Din trei sute de femei care nasc lunar, trei au sifilis"
Cind o femeie ajunge la Maternitate pentru a naste, singura ei dorinta este aceea de a aduce pe lume un copil sanatos. Din pacate, insa, lunar, trei dintre copiii nou-nascuti vad lumina zilei cu un diagnostic intilnit destul de rar in urma cu cinci ani: sifilis congenital. Despre incidenta acestei boli, medicii sint de parere ca, pe linga "libertinismul din ultimii ani si prostitutia care a inregistrat cote ingrijoratoare, una din cauzele care conduc la imbolnaviririle de sifilis o constituie lipsa de educatie a tinerilor". Provocata de un microorganism prezent in fluidele unui organism infectat cu lues – singe, sperma, secretii vaginale, urina sau saliva -, boala se transmite prin contact sexual, prin singe si de la mama insarcinata, la fat.
"La Braila, sifilisul congenital a aparut in ultimii doi ani. Pina acum, erau doar cazuri razlete; anul trecut, au fost insa zece cazuri, iar in acest an, sint mult mai multe si sint foarte multi copii care fac a doua sau a treia cura de tratament pentru sifilis, in momentul de fata", am aflat de la dr. Gabriela Ichim, sef sectie Dermatologie din Spitalul "Sf. Pantelimon".
De aceeasi parere sint si medicii de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie, care se confrunta din ce in ce mai des cu nasteri-surpriza, la care atit mama, cit si nou-nascutul sint depistati cu VDRL pozitiv, analiza singelui prin care se depisteaza sifilisul.
"Infestarea cu lues (sifilis) a crescut si, uneori, nici nu te duce gindul ca persoana care urmeaza sa nasca poate avea sifilis. Si, totusi, exista. Depistam VDRL pozitiv, repetam testul de citeva ori, luam legatura cu sectia de Dermatologie, de unde aflam ca tinerele respective sint deja cunoscute ca purtatoare ale bolii. Statistic, exista o anume categorie sociala predispusa la boala de sifilis, dar sint si persoane de conditie sociala relativ buna, pe care le depistam cu VDRL pozitiv", ne-a declarat dr. Mioara Salcudean, directorul Spitalului de Obstetrica-Ginecologie. Dr. Gheorghe Radulescu, medic ginecolog, ne-a spus ca, la trei sute de nasteri, cite se inregistreaza in fiecare luna in maternitatea braileana, sint trei cazuri de sifilis.
De la inceputul acestei luni, s-au depistat trei cazuri de sifilis consecutiv, iar mamele bolnave nu provin numai de la periferia societatii.
"Sint si tinere necasatorite, si casatorite, din toate categoriile sociale. Pentru a nu avea suprize neplacute in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala, acum facem toate analizele in spital femeilor gravide, indiferent ca acestea sint profesori, ingineri, someri sau au alte profesii. Am avut cazuri cind femeile nu acceptau diagnosticul, chiar dupa confruntarea rezultatelor noastre cu cele de la Dermatologie. Unele sint femei cu o anume pozitie pe scara sociala si nu le-a venit sa creada ca au sifilis si am fost nevoiti sa-i intrebam si pe sotii acestora cu privire la aceasta boala. Sifilisul se trateaza, dar sint cazuri cind copiii sufera. Cei trei, nascuti recent, au fost fara malformatii, dar putea fi si altfel", am aflat de la dr. Radulescu.
Dr. Victoria Tudosa, medicul care, alaturi de dr. Gheorghe Radulescu, a intervenit la aducerea pe lume a celor trei copii ale caror mame sint bolnave de sifilis, ne-a spus ca multe dintre tinerele care urmeaza sa nasca ajung la Maternitate fara sa fi trecut macar o data pe la medicul de familie, in noua luni.
"Sint tinere de 15-16 ani, eleve, cu care ne trezim in sala de nastere cu singerari pe care nu le putem opri, iar evolutia poate fi fatala. Unele fac citeva analize, dar le abandoneaza si ajung in sala de nastere fara analize. Pentru a preintimpina orice probleme, pentru orice gravida care se interneaza, facem toate analizele in spital, pentru a nu avea surprize la nastere si pentru a sti cu ce lucram", a precizat dr. Tudosa.
"Sint mai multe cazuri de sifilis decit in cel de-al doilea razboi mondial"
Despre ingrijoratoarea crestere a numarului de cazuri de sifilis, dr. Gabriela Ichim, sef sectie Dermatologie, este de parere ca principalele vinovate in transmiterea acestei boli sint femeile. "Cind iti asumi responsabilitatea sa ai un copil, sint necesare niste analize; inainte, exista obligatia sa se depisteze gravidele in primele trei luni de sarcina, pentru ca, atunci, se poate continua sau intrerupe o sarcina, sau se poate face un tratament pentru mentinerea unei sarcini normale. Reducindu-se numarul de cadre medicale din dispensare, femeile gravide nu mai sint luate in evidenta, nu-si mai fac analize. Depistarea si urmarirea gravidelor nu se mai face si, de aceea, dupa ce, ani de zile, nu a existat sifilis congenital, acum exista si sint foarte multe cazuri de sifilis", a precizat dr. Ichim.
Potrivit statisticilor, anul trecut, s-au inregistrat, pe plan national, mai multe cazuri de sifilis decit in cel de-al doilea razboi mondial, perioada considerata de maxima incidenta a acestei boli.
"Daca, in cel de-al doilea razboi mondial, era explicabila incidenta acestei boli, acum, problema consta in intelegerea gresita a acestei libertati. Libertinajul din ultimii ani, cresterea prostitutiei si, nu in ultimul rind, lipsa de educatie sint principalele cauze ale cresterii numarului cazurilor de sifilis. Pentru prevenirea acestei boli, avem un program intreg de educatie pentru sanatate, desfasurat in scoli, dar nu este suficient, pentru ca nu putem cuprinde toti tinerii. Multe femei ajung cu sifilis in Maternitate, cind trebuie sa nasca, pentru ca sint multe cazuri atipice de boala; sint femei care nu stiu ca au sifilis, dar nici nu se mai respecta testarea VDRL-ului; inainte, se facea periodic aceasta analiza simpla, atit la angajare, cit si pentru obtinerea permisului de conducere etc., dar acum, se mai scapa din vedere aceste testari si nu se fac, desi VDRL-ul este cea mai buna analiza pentru depistarea sifilisului", ne-a spus dr. Sabina Meirosu.
Pornind de la faptul ca, in 1996, s-au inregistrat 96 cazuri de sifilis si nici un caz de sifilis congenital, iar pina anul trecut, au ajuns la 182 si respectiv 9 cazuri de sifilis congenital, dr. Delia Rasnoveanu, director-adjunct al Directiei de Sanatate Publica Braila, ne-a asigurat ca acest aspect este analizat in profunzime.
"Incercam sa verificam daca numarul de cazuri reprezinta o crestere reala sau daca este numai aparenta, printr-o depistare mai buna. De anul trecut, am inceput si noi, la DSP, sa testam sifilisul, dar cazurile declarate in ultimii cinci ani demonstreaza o crestere a numarului cazurilor de sifilis", a precizat dr. Delia Rasnoveanu.
De precizat este, insa, faptul ca primele faze ale bolii pot trece usor neobservate sau pot fi confundate cu alte afectiuni. Dupa trei saptamini de la infectarea cu sifilis, primele semne ale bolii constau in aparitia unor rani nedureroase in zona genitala, citeodata chiar pe buze, limba sau in anus. Ranile persista, dupa opinia specialistilor, sase saptamini, dupa care dispar fara urme, dar apar pe corp pete de culoare roz, care dispar dupa aproape o luna de zile. Cele doua stadii pot sa treaca neobservate, iar cel infectat poate transmite boala mai departe. Dupa 3 pina la 15 ani de la inceputul bolii, microorganismele ataca vasele, organele interne – creier, maduva spinarii, inima, ficatul – pe care le distrug, iar bolnavul ajunge la dementa sifilitica, paralizie si moarte.
Depistat in prima faza, sifilisul se poate trata; in ultimul stadiu, insa, bolnavul nu mai are nici o sansa de vindecare. (Tudorita TARNITA)

Comentarii