Sifilisul face ravagii

duminică, 26 aprilie 1998, 23:00
4 MIN
 Sifilisul face ravagii

Tratatele de specialitate dermato-venerologica arata ca, in ultimii ani, pe plan mondial s-a inregistrat o crestere importanta a imbolnavirilor prin sifilis, acest fapt constatindu-se si din statisticile intocmite anual de Ministerul Sanatatii. La Braila, numai de la inceputul acestui an s-au inregistrat aproximativ 30 de cazuri noi de sifilis, fapt care determina lumea medicala sa traga un serios semnal de alarma asupra acestei boli.
"Caracteristicile manifestarii sifilisului cit si urmarile pe care le poate avea boala asupra individului si a urmasilor sai se impun a fi cunoscute de o masa cit mai larga a populatiei, astfel incit tratarea afectiunii sa se faca in timp util, inainte de ajungerea ei in stadiul cronic", a precizat dr. Luminita Anghelache, medic specialist dermatolog in cadrul Policlinicii Judetene.
Sifilisul se transmite prin contact sexual
"In 9 din 10 cazuri, sifilisul se transmite prin contact sexual. Aceasta boala venerica este cauzata de o bacterie – gonococul Treponema, sau Spirocheta pallidum – care se transmite in primele ore de la contact, trecind prin mucoase si tesuturi in singe. Astfel, ajunge la fiecare organ intern si in toate tesuturile", explica medicul dermatolog modalitatea de infectare cu sifilis. Fiind cunoscuta ca una dintre bolile venerice de cea mai mare gravitate, sifilisul trebuie analizat atit sub aspectul impactului social pe care-l produce, cit si din punctul de vedere al afectarii individuale a celor infectati.
"Pe plan social, trebuie sa se stie ca sifilisul are o contagiozitate maxima, in special in perioada manifestarilor primare si secundare. In aceste faze, transmiterea de la o persoana infectata se face prin lichidul spermatic si singe. Din punct de vedere individual, sifilisul se transmite congenital, de la mama infectata la fat, ipotecind astfel sanatatea generatiilor viitoare. In perioada postnatala, chiar si laptele matern este contagios", afirma dr. Anghelache. Referitor la posibilitatea de contaminare neveneriana, medicul precizeaza ca aceasta este foarte rara, bacteria fiind fragila in mediul aerob.
Cum se poate recunoaste imbolnavirea de sifilis
Evolutia acestei boli este impartita de specialisti in trei stadii: primar, secundar si tertiar. Sifilisul primar poate aparea dupa o incubatie de 20-25 de zile de la contactul infectant. Leziunile care se manifesta in acest stadiu – eroziuni rosiatice nedureroase apar preponderent in zonele genitale. Netratate, se pot vindeca de la sine in 10-30 de zile.
"Aceasta prima manifestare se numeste sifilom sau sancru primar. Alte localizari extravaginale pot fi in zonele perianale sau faciale – barbie, buze, obraji", precizeaza dr. Anghelache. Sancrul este urmat in evolutie de aparitia unor ganglioni regionali, nedurerosi. Dupa doua saptamini de la aparitia primei leziuni, sifilisul poate fi pozitivat prin analiza de laborator – VDRL si RBW.
A doua etapa a evolutiei sifilisului o constituie eruptiile secundare generalizate, simetrice si contagioase . "Sifilisul secundar este cel mai mare imitator de alte boli, putind fi confundat frecvent cu alte afectiuni dermatologice", atentioneaza medicul specialist. Perioada secundara se instaleaza la aproximativ 42-45 de zile dupa debutul sancrului. Leziunile acestei etape se numesc sifilide si se pot localiza pe torace, abdomen, la radacina parului sau in anexele pielii.
"Dupa stingerea perioadei secundare urmeaza o perioada de latenta a manifestarilor sifilisului. Acest interval poate dura intre 2-4 ani, pina la 30 de ani. In acest timp, infectia persista in organism, putindu-se exterioriza oricind prin leziuni profunde, distructive. Acestea se numesc sifilide tuberculoase sau gome. Ele pot interesa orice tesut sau organ, cele mai grave si frecvente manifestari fiind cuprinderea sistemului nervos sau/si cardiovascular", mai spune medicul dermatolog.
Pe linga aceste stadii ale evolutiei sifilisului, Organizatia Mondiala a Sanatatii mentioneaza si etapa latenta a evolutiei, faza in care nu sint manifestari cutaneo-mucoase, insa reactiile serologice – VDRL si RBW – sint pozitive.
Sifilisul congenital – condamnarea fatului la o boala crunta
"In cazul femeilor care doresc sa dea nastere unui copil este imperios necesara efectuarea prealabila a unui control de specialitate, inclusiv prin analiza de laborator, pentru depistarea eventualei existente in organism a gonococului care cauzeaza aparitia sifilisului. Acest fapt se impune deoarece mama constituie principala si cea mai grava sursa de imbolnavire a fatului. Sifilisul congenital este cu atit mai grav pentru copil cu cit se poate manifesta mai tirziu", a mai precizat dr. Luminita Anghelache. Fiind transmis prin intermediul circulatiei placentare, incepind cu luna a IV-a de sarcina, sifilisul poate afecta fatul, provocind avorturi spontane dupa luna a V-a sau afectarea nou-nascutului. Acesta se poate naste prematur sau la termen cu grave afectiuni gonococice conjunctivale, care pot determina chiar orbirea copilului. In cazul manifestarilor precoce, sifilisul poate produce leziuni specifice in primii doi ani de viata. Sifilisul tardiv se manifesta abia dupa virsta de 2-5 ani, sau chiar in copilarie ori pubertate.
Sifilisul nu este o boala incurabila
"In ultimii ani, foarte rar au mai aparut manifestari agravate ale sifilisului, insa curba ascendenta a incidentei acestei boli impune o profilaxie crescuta, atit sociala cit si individuala. Principala cale de tratament este cea cu antibiotice. Insa, auto-tratamentul la care recurg deseori bolnavii, prin doze sau durata insuficienta a medicatiei, a determinat aparitia rezistentei gonocului la penicilinele uzuale", atentioneaza medicul dermatolog. Interlocutoarea noastra precizeaza ca sifilisul este o boala tratabila, medicamentele nefiind costisitoare, insa tratamentul este de durata. Vindecarea definitiva a leziunilor produse de sifilis este posibila, insa tratamentul trebuie urmat de controale serologice la interval de 3 luni pe o durata care variaza in functie de stadiul evolutiei bolii. In timpul tratamentului se recomanda evitarea consumului de alcool si a contactelor sexuale.
"In final, se poate ajunge cu certitudine ca un individ care a avut sifilis, sa procreeze copii sanatosi", concluzioneaza dr. Luminita Anghelache. (Marilena SEVERINEANU)
top Local News

Comentarii