Transferul "CET" la Primarie rezolva o problema, dar creeaza alta

vineri, 26 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 Transferul "CET" la Primarie rezolva o problema, dar creeaza alta

Transferul pachetului majoritar de actiuni al CET SA, de la APAPS catre autoritatea locala, e aproape o certitudine. Toti factorii implicati asteapta ca, intr-una din sedintele viitoare de Guvern, sa se aprobe proiectul de hotarire privind concretizarea acestui transfer. De asemenea, odata cu CET SA, si magistrala de termoficare a orasului ar urma sa treaca de la "Termoelectrica", tot catre autoritatea locala. In acest fel, productia, transportul si distributia agentului termic vor fi sub controlul strict al Consiliului Local si Primariei.
"De peste tot avem semnale ca, intr-o foarte apropiata sedinta de Guvern, va fi emisa aceasta hotarire", ne-a declarat Vasile Muntenita, directorul general al CET SA. Acesta a precizat ca, in contextul trecerii tuturor activitatilor legate de asigurarea energiei termice in municipiu sub o singura "aripa" protectoare, ar urma, firesc, infiintarea unei singure societati care sa se ocupe de productia, transportul si furnizarea agentului termic. Aceasta, pentru ca cele trei activitati sa devina mai eficiente. Respectiva societate comerciala nu ar putea lua fiinta decit prin fuzionarea "CET" SA si a "Aptercol" RA. Problema este, insa, ca o societate comerciala nu poate fuziona cu o regie autonoma, decit daca si aceasta din urma este transformata, in prealabil, intr-o societate comerciala.
Desi pare un lucru simplu, metamorfoza, in cazul "Aptercol", e aproape imposibila. Se cunoaste ca, in general, in tara, cam toate regiile locale au fost transformate in societati comerciale, avind ca actionar unic, Consiliul Local sau Judetean – si, in Braila, acesta cazul "Braicar" sau al Societatii Judetene de Apa. "Aptercol" este una dintre putinele regii locale din tara ramase in aceasta forma de organizare. Transformarea nu a fost posibila, din cauza ca "Aptercol" – alaturi de alte "surate" din tara – este beneficiara a unui credit acordat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). BERD a incheiat constractele cu agentii economici in cauza, organizati sub forma de regii, si asa trebuie sa ramina, pina la returnarea creditelor, aceasta fiind o cerere a Bancii Europene. In cazul "Aptercol", aceasta va ramine regie pina in 2005, cind va rambursa creditul de 5 milioane de dolari.
Singura solutie pare a fi impartirea "Aptercol" in doua entitati separate, fiecare axata pe cite un obiect de activitate principal al actualei regii de apa-canal si termoficare. Partea de apa-canal ar urma sa ramina la stadiul de regie, sa pastreze numele "Aptercol" si sa nu deranjeze cu nimic BERD-ul, din moment ce creditul a fost acordat si folosit tocmai pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa a municipiului.
Apoi, actualul CET, magistrala de termoficare si partea de termie din cadrul actualei RA "Aptercol" ar urma sa formeze o unica societate comerciala, care sa se ocupe exclusiv de asigurarea energiei termice pentru municipiu.
Pus in fata acestor probleme, directorul Muntenita s-a ferit de speculatii. "Este prea devreme pentru asemenea discutii. Nu stiu care ar fi metoda de includere a celor trei activitati – productie, transport, distributie – in cadrul unei singure societati comerciale, dar aceasta e solutia. O rezolvare se va gasi. Daca s-a gasit pentru transferul CET catre autoritatea locala, cu siguranta se va gasi una si pentru formarea acelei societati comerciale", a mai spus directorul general al CET SA. (Mircea DOAGA)

Comentarii