Vijelie naprasnica

marți, 22 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Vijelie naprasnica

O furtuna extrem de puternica a ravasit, in seara zilei de simbata, 19 mai, sute de hectare din zona comunei Surdila Greci. Cele mai afectate au fost imprejurimile satelor Vizireni si Bratesu Vechi, unde grindina a facut una cu pamintul culturi intregi de griu, orz, porumb, floarea-soarelui si soia, iar vintul a desfrunzit copaci, a rasturnat masini si a distrus complet instalatii de irigatie in valoare de sute de mii de dolari, apartinind societatii romano-americane "TransAg" SA.
Ieri, pe un modul de 600 ha administrat de "TransAg" la Vizireni urmarile furiei naturii erau inca vizibile. Doua instalatii de irigat liniar, marca "Valmont", erau rasturnate, avind pe alocuri tevile componente – destul de solide de altfel – pur si simplu contorsionate. "In total au fost afectate 13 astfel de instalatii. Pagubele se situeaza intre 700 si 800 mii de dolari", ne-a declarat Lucian Popescu, angajat al "TransAg". Acesta a precizat ca au fost calamitate in total, pe doua module aflate intre Vizireni si Surdila Greci, 400 ha, cultivate cu porumb, floarea-soarelui si soia. "Instalatiile «Valmont» vor fi inlocuite. Cele stricate n-au fost inca ridicate din cimp pentru ca asteptam o comisie care va evalua cit mai exact valoarea pagubelor", ne-a mai spus Lucian Popescu.
Dincolo de cifrele seci, care exprima pierderile de natura economica, experienta traita de cei surprinsi in cimp simbata seara a fost terifianta. "Norocul meu ca ma aflam in tractor! Daca eram afara cred ca ma lua vintul pe sus si dadea cu mine de pamint. Cit e de mare si greu tractorul asta, il zguduia de parca era de jucarie. Trebuia sa-l tin in frina, ca altfel il misca din loc", ne-a povestit Nelu Carbunaru, mecanizator de meserie. "Crapa cerul de tunete si nu se vedea nici in cer nici in pamint, iar cind a inceput sa ploua ziceai ca vine Dunarea peste tine." Asa ne-a descris el grozavia, ce a durat cam jumatate de ora, intre 18.00 si 19.00.
Dar, daca tractoristul nostru a scapat nevatamat, multumita utilajului sau greu de citeva tone, un coleg de-al sau si paznicul modulului n-au fost la fel de norocosi. Ei s-au ales cu citeva lovituri zdravene dupa ce baraca in care se aflau a fost rostogolita ca o coaja de ou.
Forta vintului si grindinei se poate vedea si pe soseaua ce leaga satul Bratesu Vechi de Ulmu. Pe o distanta de circa 200 m, plopii ce marginesc drumul au fost efectiv desfrunziti. Din departare, portiunea respectiva arata de parca ar fi fost improscata cu acid. "Aici a fost ceva ce nu s-a mai pomenit. Daca ma nimeream in cimp cind s-a intimplat, probabil ca acum nu mai vorbeam cu dumneavoastra", ne-a zis Ion Buiescu, un agricultor de 68 de ani, din Bratesu. El isi stringea ieri lucerna din cimp si ii multumea lui Dumnezeu ca o cosise de saptamina trecuta. Altfel ar fi fost zdrobita de grindina ce s-a asternut pe un strat de 10 cm, asa cum s-a intimplat cu lanul de griu alaturat.
Nu a fost tornada, ci vijelie
Dupa cum arata plopii desfrunziti si instalatiile de irigat contorsionate, prima impresie te duce cu gindul la o tornada. Specialistii sint insa de parere ca nu poate fi vorba de asa ceva. "Activez de peste 30 de ani si n-am auzit sa fi fost semnalata vreo tornada pe teritoriul Romaniei. Tornada e un fenomen de mare anvergura. Ce s-a intimplat la Surdila a fost probabil o vijelie puternica, cu vint de pina in 30 m/s, insotit de grindina si descarcari electrice", ne-a explicat plutonier adjutant sef Miluta Manolache, meteorolog in cadrul Punctului Meteo al Aeroportului Militar Ianca.
Date preliminare intocmite de Directia Agricola arata ca au fost afectate circa 500 ha, cultivate cu griu, orz, floarea-soarelui, porumb si soia. Gheorghe Voicu, directorul institutiei, ne-a declarat ca, incepind de astazi, comisii complexe, formate atit de specialisti ai Directiei cit si ai Primariei Surdila Greci, vor evalua exact pierderile provocate de vijelie.
Ploaia de simbata a fost, din pacate, neuniforma, astfel ca, daca la Surdila a adus 70-80 litri de apa pe metrul patrat, in zona de est a judetului precipitatiile au fost egale cu zero. Pe raza unor localitati precum Chiscani, Tichilesti, Gropeni, Tufesti si Tibanesti se mentine deficitul de umiditate din sol, putindu-se inca vorbi de seceta. (Florentin COMAN)

Comentarii