Vinatorul de datornici

miercuri, 26 septembrie 2001, 23:00
4 MIN
 Vinatorul de datornici

Un brailean sustine ca a gasit solutia de rezolvare, in buna parte, a actualei crize a restantelor la intretinere, fenomen ce a cuprins cele mai multe orase din tara. Ion Miron, in virsta de 46 de ani, se angajeaza ca poate recupera orice restanta, de la orice locatar din municipiu, in maxim 90 de zile. "Cum?! Asta e treaba mea. Totul e legal, iar asociatiile nu au absolut nimic de pierdut. Nu vreau decit un comision rezonabil din sumele pe care asociatia le incaseaza efectiv de la rau-platnici", spune recuperatorul de restante.
Ion Miron este somer de trei luni. Nevoia si faptul ca atit de multi datornici sint tolerati in fiecare asociatie din oras l-au facut sa se gindeasca si sa porneasca aceasta afacere. El a absolvit liceul economic, dar s-a pregatit pentru noua "meserie", invatind toata legislatia care i-ar permite sa poata recupera eficient sumele pe care locatarii le datoreaza la plata intretinerii.
Ion Miron n-a mai lucrat in domeniu, dar e drept ca pina acum nimeni altcineva nu s-a ocupat efectiv de recuperare de debite de la locatari. Chiar daca nu are experienta, e convins ca poate face treaba buna si ca beneficiarii – in speta asociatiile – vor fi foarte multumiti de serviciile lui. "Cine are experienta in asa ceva? Eu m-am gindit ce trebuie facut, am analizat situatia si stiu cum trebuie actionat. Asociatiile nu risca nimic", spune Miron.
Care este procedura
Recuperatorul explica ce trebuie sa faca asociatiile pentru a beneficia de serviciile sale. In primul rind, trebuie sa existe o hotarire a adunarii generale a proprietarilor in acest sens. Dupa care, presedintele trebuie sa-i acorde lui Ion Miron o delegatie de reprezentare, autentificata la notariat, valabila 90 de zile. Prin acest act, asociatia il imputerniceste pe Ion Miron sa o reprezinte fata de terti si in fata instantelor de judecata. Obiectul imputernicirii se refera "exclusiv la recuperarea partiala sau totala, pe cai si prin mijloace legale, in numele si in contul asociatiei, a debitelor restante" pe care unii membri ai asociatiei le au fata de aceasta.
"Cum gindesc eu problema: e clar ca acei locatari care n-au platit pina acum nu vor plati nici de acum incolo, chiar daca li se aplica acele penalitati de intirziere. Sint familii care de luni sau chiar ani de zile n-au mai trecut cu 1 leu pe la asociatie. In primul rind, eu voi incerca o consiliere, si anume sa-i conving verbal pe restantieri sa-si achite intretinerea. Le voi explica tot ceea ce inseamna actionarea lor in instanta. Poate vor intelege si vor plati de buna-voie. Insa principala cale e cea a justitiei, pina la executarea silita. Si acum sint «n» dosare pe rol, multe altele sint deja finalizate, iar unele chiar in faza de scoatere la licitatie a apartamentelor. De ce, in unele cazuri, presedintii de asociatii nu scot apartamentele datornicilor la vinzare? Ba pentru ca-i cunoaste, ba pentru ca se gindesc la latura umana a situatiei. Eu nu am astfel de probleme, pentru ca nu-i cunosc pe respectivii. Trebuie actionat pina la urma, iar executarile silite trebuie duse la capat", spune Ion Miron.
Imputernicirile pe care le-ar putea semna asociatiile ar urma sa contina urmatoarele clauze: reprezentantul (Miron) nu va incasa efectiv banii de la debitori; persoanele debitoare consiliate de acesta vor achita debitele restante direct la casieria asociatiei, pentru activitatea sa, reprezentantul va primi un comision, neimpozabil, din valoarea sumelor de bani real si efectiv recuperate de la persoanele debitoare; plata comisionului se va face la data si in ziua in care are loc recuperarea (incasarea) sumelor de bani.
Garantie totala
Pentru a dovedi asociatiilor ca intr-adevar nu pierd nimic din aceasta afacere, Ion Miron e dispus sa plateasca si autentificarea imputernicirii la notariat. "Daca eu in 90 de zile nu recuperez datoriile pentru care ma angajez, nu am nici o pretentie de la asociatie pentru munca depusa in acele 3 luni. Oricum, pentru restante mai mici de 5 milioane nici nu ma amestec." Ion Miron nu se teme ca procesele se pot intinde chiar ani la rind, ca oamenii se lasa greu evacuati de buna-voie sau ca unii prefera sa iasa cu toporul la usa decit sa lase sa i se ia televizorul sau frigiderul din casa. "Din momentul actionarii in judecata a unui rau-platnic, voi incepe sa caut cumparator pentru apartamentul sau, astfel ca la executarea silita va exista deja un client care sa plateasca pentru apartament. Procesele nu au de ce sa dureze mult, daca stii sa le pregatesti bine", arata recuperatorul Miron.
El e hotarit sa lupte pentru eradicarea acestui flagel, care este neplata intretinerii, punind chiar bazele unei organizatii non-guvernamentale care, printre altele, are ca obiectiv si monitorizarea restantelor si a restantierilor la plata intretinerii, organizatie care se numeste "S.O.S. Intretinerea".
In actiunea sa de recuperare de debite, Ion Miron actioneaza ca simpla persoana fizica. Era clar ca singur nu ar putea face fata solicitarilor, asa ca s-a gindit sa-si caute parteneri. Prin urmare, el a publicat chiar si un anunt: "Caut colaboratori persoane fizice, inteligente si dinamice." Multi s-au interesat despre ce ar fi vorba, dar putini se arata dornici de pionierat in acest domeniu. Deocamdata, Ion Miron nu-si pierde curajul, asteptind comenzi ferme de la asociatii.
Cine nu a inteles exact cum functioneaza sistemul, poate suna la telefonul 636036 si sa ceara cu Ion Miron.
"Ne intilnim unde vreti dumneavoastra, cind veti dumneavoastra. Bem o cafea, o bere, pe care o dau eu. Discutam si batem palma", o sa va spuna o voce entuziasta la capatul celalalt al firului. (Mircea DOAGA)

Comentarii