Vine dictatura Gigacaloriei!

vineri, 09 noiembrie 2001, 00:00
6 MIN
 Vine dictatura Gigacaloriei!

O noua belea se abate pe capul brailenilor: dispar subventiile pentru energia termica. Si nu este vorba despre acele subventii de tipul ajutoarelor de caldura, care se acorda in fiecare iarna familiilor defavorizate, ci despre subventiile pe care statul le acorda tuturor familiilor care locuiesc la bloc. Mai precis, este vorba despre diferenta dintre pretul real de productie al Gigacaloriei si cel national de referinta, pe care o plateste, de fiecare data, bugetul de stat.
Poate multi nu stiu ca pretul pe care il platesc locatarii pentru energia termica nu este, de fapt, cel adevarat. In realitate, Gigacaloria este mai scumpa decit pretul pe care il achita consumatorii casnici. Cei care cred ca platesc prea mult, acum, pentru agentul termic vor fi surprinsi sa afle cit costa, de fapt, o Gigacalorie la Braila. Pretul ei variaza in functie de producator, iar uneori poate atinge si 1,5 milioane de lei. Tocmai aceasta diferenta, de la 550.000 lei, la pretul real, urmeaza a fi eliminata, in mare parte, suma pe care o platea Guvernul urmind a fi achitata, de acum incolo, de consumatori.
Guvernul a stabilit printr-o ordonanta de urgenta, aparuta acum o luna, ca, de la 1 ianuarie 2002, subventiile pentru acoperirea diferentelor de pret la energia termica livrata populatiei sa fie suportate doar in proportie de 45% de la bugetul de stat, restul de 55% fiind pus in circa primariilor. Ordonanta mai da dreptul consiliilor locale sa stabileasca preturi de vinzare a energiei termice catre populatie, mai mari decit cel national de referinta, diminuind, in acest mod, valoarea subventiei pentru diferenta de pret.
La Braila, situatia e aburitoare
Mai concret, la Braila, pretul real al Gigacaloriei pleaca, in prezent, de la 567.000 lei. Acesta este pretul cu care "Aptercol" produce energia termica in luna noiembrie, prin cele 30 de centrale de cvartal pe care le are in dotare.
Energia termica de la CET SA, singurul producator care alimenteaza magistrala de termoficare a orasului, costa si mai mult, respectiv 713.300 lei/Gcal.
Trebuie precizat ca, in perioada martie-octombrie, o Gigacalorie produsa de CET ajunge sa coste, incluzind tarifele de transport pe magistrala si cele de distributie ale "Aptercol", nu mai putin de 1.423.655 lei – cel putin acesta fiind pretul real rezultat in luna octombrie.
Pina acum, populatia platea energia termica la pretul de 550.000 lei/Gcal, iar diferenta pina la 567.000 sau 1.423.655 lei era suportata de la bugetul de stat. Aceasta diferenta va fi suportata, din ianuarie, in proportie de 55%, de la bugetul local. Cum Primaria nu va avea de unde sa dea acesti bani, este de asteptat ca CLM sa aplice prevederile ordonantei si sa fixeze un pret de vinzare al energiei termice mai mare de 550.000 lei. Mai concret, din diferenta de 17.000 lei, dintre pretul national de referinta si cel al "Aptercol", sau din cea de 163.300 lei, dintre acelasi pret de referinta si cel cel actual, al CET, Primaria ar trebui sa plateasca 9.350 lei, respectiv 89.815 lei. Intrebat daca bugetul local va putea sa suporte diferenta de pret, primarul Anton Lungu a raspuns la modul cel mai sincer: "Primaria nu are bani pentru asa ceva, lucru cunoscut de toata lumea. Doar Guvernul se face ca nu stie nimic despre asta". Prin urmare, de la 1 ianuarie, populatia va plati energia termica fie cu cel putin 564.350 lei/Gcal, fie cu 639.815 lei/Gcal, in functie de modul de alimentare a blocurilor.
Discriminare pe conducta
Probleme vor aparea, cu siguranta, inca din start. In afara de nemultumirea generala a locatarilor, vor exista divergente din simplul motiv ca familiile care locuiesc in blocuri racordate la magistrala de termoficare vor avea de platit mai mult decit cele din blocurile racordate la centralele termice ale "Aptercol". Asta acum, pe timp de iarna, dar vara e posibil ca o Gigacalorie sa coste, pentru populatie, si 1 milion de lei, in cazul celor racordati la magistrala. Acest aspect ii va nemultumi peste masura pe acestia din urma, mai ales ca nu pot opta, din motive tehnice stiute, la varianta alimentarii din centralele termice ale regiei.
In contextul trecerii CET si a magistralei de termoficare in proprietatea Consiliului Local, este de asteptat ca, din Divizia Energetic a "Aptercol" si CET SA, sa se creeze o unica societate comerciala, care sa se ocupe de tot ceea ce inseamna asigurarea energiei termice a municipiului – producere, transport, distributie. Astfel, va exista un singur pret pentru Gigacaloria braileana. Problema este daca toate aceste transferuri si fuziuni se vor produce pina la 1 ianuarie 2002.
Ajutoare pentru populatie
Eliminarea subventiilor nu va insemna, insa, si desfiintarea ajutoarelor pentru caldura. Familiile cu venituri reduse vor continua sa beneficieze de ajutoarele acordate, inca din aceasta luna, de Primarie, ba chiar ar urma sa primeasca, in plus, suma echivalenta cu noua crestere de tarif. De exemplu, daca, din ianuarie, se va stabili ca o Gigacalorie va costa, la Braila, cu 100.000 de lei mai mult decit pretul de referinta, o familie indreptatita sa primeasca in noiembrie si decembrie a.c. un ajutor de 700.000 lei va primi, din ianuarie, un ajutor de caldura cu 100.000 lei mai mare.
Dupa cum se stie, in noiembrie si decembrie, familiile cu venituri de pina la 1.800.000 lei net lunar de persoana vor primi ajutoare de caldura, cuprinse intre 110.000 lei si 700.000 lei.
Ramine de vazut, insa, daca CLM va decide ca, la un pret nesubventionat al Gigacaloriei, pragul venitului net pe membru de familie pina la care sa se acorde ajutoare de caldura va creste sau nu peste actualul nivel, de 1.800.000 lei.
Prin aceasta ordonanta, Guvernul a urmarit, in primul rind, sa mai scape de o povara bugetara, aruncind mita subventiei in curtea autoritatilor locale, dar si sa corecteze o situatie cu totul anormala: sa nu mai subventioneze energia termica pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care-si permit sa o achite la pretul real. Cu alte cuvinte, de la somer la director, de la pensionar la patron, de la muncitor la parlamentar, ministru sau presedinte, statul suporta o parte din costul energiei termice. In mod normal, e o aberatie ca o familie cu venituri de zeci de milioane lunar sa primeasca pomana de la stat. De fapt, subventia era suportata de toti contribuabilii, inclusiv de cei de la case sau de la tara, care nu au aproape nici o facilitate la capitolul incalzire. Este clar ca multi locatari cu venituri substantiale isi permit sa plateasca integral pretul Gigacaloriei, fie el 567.000 lei sau 1.400.000 lei.
Energie termica mai ieftina de 550.000 lei/Gcal
Ramine de vazut ce va decide, in cele din urma, Consiliul Local Municipal in ceea ce priveste subventionarea energiei termice. Interesant este ca pretul agentului termic, la Braila, ar putea fi sub cel national de referinta. "Aceasta nu e o poveste, ci realitatea. De fapt, am mai spus asta o data: cu cit consumul de energie termica este mai mare, cu atit pretul Gigacaloriei scade. De aceea, ajunge in extrasezon ca o Gigacalorie pe termoficare sa atinga un pret dublu fata de cel din sezonul rece. Daca s-ar furniza apa calda si caldura non-stop, iar locatarii si-ar plati facturile, pretul s-ar reduce semnificativ. Scaderea ar fi si mai mare, pina la 50% chiar din pretul national de referinta, daca se creeaza acea unica societate care sa se ocupe de productie, transport si distributie de energie termica, daca se fac acele investitii necesare pentru CET, pentru magistrala de termoficare, daca se merge pe contorizare si o incasare mai bune", ne-a declarat directorul general al CET SA, Vasile Muntenita. Acesta considera chiar ca, in aceasta iarna, se va realiza transferul si se va infiinta acea societate unica de termoficare. "Dupa cum se implica autoritatile locale in aceasta chestiune si dupa cum actioneaza Primaria pentru realizarea acestui proiect, am increderea ca se va realiza", a mai aratat sursa citata. (Mircea DOAGA)

Comentarii