Cancerul face ravagii printre tineri

Subtitlu

luni, 27 septembrie 2010, 12:51
3 MIN
 Cancerul face ravagii printre tineri

Cei mai multi dintre iesenii care sufera de diverse afectiuni ajung prea tirziu la medic. In ultima perioada, medicii din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon" s-au confruntat cu un numar mare de cazuri de bolnavi pentru care nu s-a mai putut face aproape nimic.

Medicii afirma ca principalele cauze ale afectiunilor grave cu care ajung pacientii la spital sint cauzate de nivelul de trai sau de lipsa de educatie sanitara.

Cel mai ingrijorator este faptul ca din ce in ce mai multi tineri ajung la medic in faze terminale de cancer. Toate interventiile medicale care se mai pot face in astfel de cazuri au doar rol paliativ, finalul nemaiputind fi schimbat, ci doar aminat.

Schimbare dramatica

Daca in urma cu cinci-zece ani numarul cazurilor de cancer la tineri sub 30 sau 40 de ani era de cel mult unul-doua pe an, situatia s-a schimbat dramatic. Numai in Clinica de Chirurgie II a Spitalului "Sf. Spiridon" se inregistreaza acum cite un caz de cancer la persoana sub 30 de ani pe saptamina sau, in cel mai fericit caz, la doua saptamini. "Jumatate din patologia cu care ne confruntam in clinica este oncologica. Problema este ca neoplaziile la tineri sint foarte agresive si greu de stapinit fata de cancerele la persoane mai in virsta. Evolutia bolii la tineri este foarte rapida, iar rezultatele manevrelor medicale sint mai slabe", a declarat prof. dr. Stefan Georgescu, seful clinicii. De altfel, aceste afectiuni sint descoperite de cele mai multe ori intimplator.

Un barbat de 40 de ani a ajuns la spital in urma cu citeva zile din cauza faptului ca nu mai putea sa se alimenteze. El ajungea sa vomite absolut tot ce incerca sa manince. Nu avea insa nici un altfel de simptom. Investigatiile efectuate in spital au aratat un cancer gastric aflat in faza terminala cu metastaze hepatice multiple si de mari dimensiuni, plus o stenoza pilorica, respectiv o ingustare a sfincterului situat intre stomac si duoden.

Medicii s-au vazut insa aproape legati de miini si de picioare, fara prea multe optiuni terapeutice la indemina. "Singurul lucru pe care am putut sa-l facem a fost un bypass intern, adica o noua legatura intre stomac si intestinul subtire, pentru ca pacientul sa se poata alimenta. Operatia a fost doar un gest paliativ, sansele de supravietuire a pacientului raminind neschimbate", a mai completat prof.dr. Georgescu.

Medicii spun ca astfel de cazuri sint din ce in ce mai dese, cauza principala fiind reprezentata de faptul ca pacientii vin prea tirziu la spital. O explicatie pentru acest lucru ar putea fi in opinia specialistilor si faptul ca majoritatea tipurilor de cancer nu au simptome specifice in faze incipiente. Eventualele simptome care apar sint interpretate ca afectiuni minore, ceea ce intirzie un diagnostic corect si lasa boala sa evolueze.

"Starea de sanatate a oamenilor este determinata in primul rind de nivelul de trai, de educatie, alimentatie si poate chiar de religie. De asemenea, ne lipseste posibilitatea de a evalua cazurile din timp. La noi nu exista preventie, nu sint programe de screening. In tari civilizate omul vine la spital la primul stranut; la noi ajunge cu metastaze", a adaugat medicul.

Comentarii