Cea mai violenta furtuna din ultimii 15 ani

miercuri, 06 august 2008, 01:04
5 MIN
 Cea mai violenta furtuna din ultimii 15 ani

Furtuna a avariat retelele de electricitate in proportii semnificative punind la incercare pe de o parte promptitudinea angajatilor E.ON, iar pe de alta parte capacitatea lor de a intelege urgentele care apar in asemenea situatii. Reteaua pluviala nu a putut face fata solicitarilor, iar in unele zone – cu precadere Tatarasi – strazile pareau inundate, iar apa a ajuns pe alocuri chiar si la jumatate de metru.

Doua masini avariate in Copou

In Copou, zeci de arbori au fost rupti, in special cei in virsta si cu trunchiul gros. Aseara, parcul Copou era de nerecunoscut, iar bulevardul Carol era plin de crengi masive rupte si de namol. Reporterii nostri au numarat numai pe liziera care margineste bulevardul mai bine de zece astfel de copaci. In partea dreapta a fostului supermagazin "Copou" un copac imens a cazut peste un autoturism Dacia Break apartinind de o firma de instalatii.

Angajatii firmei in cauza parcasera masina acolo cu numai cinci minute inainte de inceperea furtunii. Autoturismul a fost distrus; practic nu putea fi recunoscut sub trunchiul imens de deasupra si ramurile antrenate in cadere. Alaturi, un alt autoturism a fost avariat. Acesta apartine lui Lucian Leonte, fostul director al societatii de Termoficare, care era consternat de situatie. "Imi pare rau de ceea ce s-a intimplat si sper sa ma inteleg cu firma de asigurari. Pe de alta parte regret faptul ca vecinii mei nu au fost de acord cu taierea arborilor periculosi pe care am propus-o nu o singura data. Ei sint oameni in virsta care vor sa protejeze spatiul verde, dar in acest caz au dat dovada de exces de zel. Ar fi fost bine sa ma asculte", ne-a spus Leonte.

La doar trei metri de zona de impact o masina VW Golf a scapat neatinsa. Era inmatriculata cu numere provizorii, iar vecinii ne-au spus ca a fost cumparata cu doar trei zile in urma. O alta masina avariata a fost localizata in Podu Ros, dar pagubele sint mai mici decit ale celor din Copou.

Cine plateste pagubele?

Locatarii din Copou traiau diferit experienta acestor accidente. Unii erau bucurosi pentru ca automobilele lor nu au avut de suferit, iar altii pareau ingrijorati si se intrebau cine plateste paguba.

Directia de Servicii Publice Municipale are pentru ei un raspun destul de rece. Daca masina este avariata intr-un loc delimitat clar ca parcare, atunci DSPM raspunde financiar de dezastru, a opinat in urma cu citeva zile Luminita Salceanu, directoarea DSPM. In caz contrar ramine la latitudinea firmelor de asigurari sa suporte sau nu despagubirile.

Dar in Iasi nu sint suficiente locuri de parcare si nu ai posibilitatea sa inchiriezi unul de la Primarie in orice zona a orasului. Cazurile de ieri ar putea fi precedente pentru eventuale situatii similare care pot aparea de acum incolo.

DSPM acuza firmele care fac lucrari publice

Nu numai pagubele materiale sint consecinte ale furtunii de ieri. Strazi intregi pareau a fi devastate. "Asta este rezultatul actiunilor firmelor care fac tot felul de interventii si taie radacinile copacilor. Arborii nu au mai rezistat vintului puternic si au cazut. Din pacate, nu-i putem verifica pe cei care fac astfel de lucrari", ne-a declarat ieri Luminita Salceanu. Ea s-a referit la copacii cazuti pe Lascar Catargi, Plopii fara sot si drumul de la Aeroport in oras. Declaratia Luminitei Salceanu explica, probabil, multe din cazurile de arbori cazuti ieri.

Dar pentru iesenii care au trecut imediat dupa furtuna prin Copou si nu numai, realitatea oferea si alte grozavii. In parcul Copou erau copaci sau crengi masive rupte, iar in liziera care margineste bulevardul Copou, mai bine de zece arbori cu trunchiuri foarte groase au cazut ca secerati. Acestia nu erau situati in zonele de lucrari publice. Intregul bulevard Carol parea devastat. La orele 18,00 era plin de crengi, visc si namol.

Lucratorii RATP lucrau la scoaterea namolului din macazuri, iar cei de la DSPM taiau cu drujba trunchiurile cazute. Crengi mari atirnau de liniile de troleibuz, bannerele de peste bulevard erau sfisiate, liniile de telefon si internet erau dezafectate, iar doi stilpi de curent erau inclinati.

Ghivece imense rasturnate la vila primarului

In Tatarasi, apa din Cimitirul Eternitatea a invadat cartierul. De altfel, imediat dupa furtuna, strada Spancioc si cele alaturate erau ocupate de ape ce ajungeau chiar si la jumatate de metru adincime. In Tatarasi, pe Ion Creanga un cadru de PVC a fost smuls de furtuna si aruncat in strada, iar pe Vasile Lupu bannerele si micile panouri de afisaj au fost aruncate pe zeci de metri.

Chiar si casa primarului Nichita, aflata pe strada P. Andrei a avut de suferit. Intreaga vegetatie de la balcon, sadita in ghivece uriase de flori, a fost rasturnata. Furtuna a stat si la baza unui incendiu produs la Ciric. O anexa a unei gospodarii de pe strada Ciric 26 a luat foc si a dus la distrugerea acoperisului, a planseului, a cinci calculatoare si cinci telefoane.

Luminita Salceanu, directoarea DSPM spune ca a mai vazut o asemenea urgie doar in urma cu 15 ani. "Cinci minute de furtuna iti dau de lucru pentru doua zile", a rezumat ea ceea ce o asteapta de acum incolo.

Cea mai nesimtita regie ieseana: EON

Furtuna de aseara a pus la incercare capacitate autoritatilor de a reactiona in asemenea situatii. De departe, cei mai depasiti de situatie au fost cei de la E.ON Moldova Distributie.

Ore in sir dispeceratul nu a fost accesibil, iar miile de ieseni ramasi fara curent nu au avut cu cine dialoga. Purtatorii de cuvint ai monopolului german si-au inchis telefoanele sau nu au raspuns. Directorii au fost de negasit. Zeci de ieseni ne-au sunat la redactie cerindu-ne lamuri, dar am fost pusi in imposibilitatea de a le oferi. Directorul general la E.ON Distributie Moldova, Catalin Dragoi, a fost cu totul inabordabil.

Reporterii ziarului au reusit sa-i dea de urma prin intermediul oficialitatilor, al Prefecturii si al Consiliului Judetean. Biroul de presa nu a dat publicitatii nici un comunicat. Prefectul Marius Bodea s-a aratat deschis sa sprijine un demers public de protest la adresa lipsei de reactie a E.ON.

In numerele viitoare ale ziarului vom prezenta citeva solutii pentru actionarea in judecata si tragerea la raspundere a ceea ce pare a fi cea mai indolenta societate comerciala din Iasi.

Comentarii