Bolnavii de cancer, asteptati la Iasi in conditii moderne

duminică, 25 martie 2012, 20:12
4 MIN
 Bolnavii de cancer, asteptati la Iasi in conditii moderne
Sefa Institutului, Mirela Grosu

Cea mai moderna unitate medicala din Moldova si-a inceput oficial activitatea. Sarbatoarea Bunei Vestiri a venit in acest an cu cea mai buna veste pentru pacientii bolnavi de cancer din intreaga regiune a Moldovei. Dupa mai bine de 17 ani de tergiversari, ieri au intrat primii pacienti in Institutul Regional de Oncologie. Timp de citeva ore, 62 de pacienti cu afectiuni oncologice au fost transferati duminica din cladirile Spitalului „Sf. Spiridon" in noua cladire a Institutului Regional de Oncologie din Copou. De astazi, toate consultatiile si internarile se vor face in noua cladire. Inaugurarea oficiala se va face totusi la sfirsitul lunii mai, atunci fiind asteptati si oaspeti din strainatate. Pacientii care au fost internati deja in institut spun ca diferentele dintre saloanele in care au stat pina acum si cele in care au fost mutati sint de la cer la pamint.

„Abia asta este spital european"

Gheorghe Cucos are 63 de ani si de aproximativ doi ani se lupta cu o boala crincena. Barbatul a fost diagnosticat cu o tumoare cerebrala acum doi ani si de atunci a inceput lupta pentru viata. A fost deja operat de doua ori la Tirgu Mures, iar drumurile de acasa, din Tirgu Neamt pina la Tirgu Mures, l-au epuizat atit fizic, cit si financiar. In urma cu doua saptamini a fost internat in Clinica de Oncologie din Spitalul „Sf. Spiridon", unde a inceput sedinte de radioterapie la acceleratorul liniar de particule. Are de efectuat 33 de sedinte in total, din care a facut pina acum doar zece. In tot acest timp a stat internat intr-un salon cu inca 14 pacienti, toti cu diverse forme de cancer in diferite stadii de evolutie. Ieri-dimineata, Gheorghe Cucos a fost unul dintre cei 62 de pacienti care au fost transferati la Institutul Regional de Oncologie. Barbatul vorbeste cu dificultate din cauza bolii, insa abia isi stapineste entuziasmul cind vorbeste despre diferentele dintre cele doua locuri in care a stat. „Diferenta e de la cer la pamint. Aici sint conditii extra, ca in Occident, nici macar la Mures nu arata asa bine. In partea cealalta eram 15 pacienti intr-un salon, acum sintem doar doi. Acolo era mereu galagie, erau aparate care mergeau permanent, pacienti multi. Eu sint operat la cap, asa ca suport greu zgomotul. La un moment dat un pacient a dat volumul la radio mai tare, si desi l-am rugat sa nu faca asta, n-am reusit sa-l conving. L-a dat un pic mai incet, insa n-a durat mult si iar l-a dat la maxim", a povestit pacientul. Barbatul e bucuros ca are tot ce-i trebuie in salon, inclusiv frigider, noptiera si dulap pentru haine. I s-a promis ca va fi adus si un televizor. Deocamdata e mai greu cu libertatea de miscare. „In partea cealalta puteam iesi cind vroiam afara din clinica, mergeam in parcul din curtea spitalului, aici vad ca e mai strict deocamdata, probabil pina se mai organizeaza lucrurile. Oricum, nici nu se compara conditiile, abia asta este spital european. Imi pare rau ca nu mi-au lasat familia sa urce in salon, sa vada si ei cum e acolo", a mai spus pacientul.

Primii 62 de pacienti au fost transferati ieri

Primii vizitatori din spital au fost sotia, fratele si sora pacientului, insa in salon n-a putut merge decit sotia, ca sa-i duca un pachet cu haine si mincare. „E inca slabit din cauza radiatiilor, asa ca ii mai aduc mincare buna sa se intremeze. Eu cred ca o sa fie mai bine aici, e tare frumos in salon, mai ales ca sint doar doi. Nu pot veni sa-l vizitez decit o data pe saptamina, ca e departe tare si e scump drumul. Macar sa-i fie drag sa stea aici, ca tare mult mai are de stat", spune Eugenia Cucos, sotia pacientului. Barbatul va mai ramine internat cel mai probabil pina la inceputul lunii mai pentru a putea termina toate sedintele de radioterapie. Deocamdata, barbatul spune ca se simte bine si este optimist ca va trece peste boala. Cei trei vizitatori spun ca fosta cladire in care se afla oncologia nici n-ar mai trebui data in folosinta. „Se vedea ca incearca sa mentina curatenie si ordine acolo insa era totusi o cladire foarte veche, cred ca nici n-o vor mai folosi de-acum. Doar daca se apuca de renovat, ca altfel nu vad cum sa mai stea pacienti acolo", mai spune sotia pacientului.

Mutarea in noua cladire a fost o veste buna si pentru medicii care asteapta de ani de zile sa lucreze in conditii normale. „E frumos, e elegant, e civilizat si e aspect de spital modern. Mai sint chestiuni de rezolvat, insa ne vom adapta si noi si vom face lucrurile sa mearga. Oricum, cred ca va fi mai bine pentru pacienti", a declarat dr. Ecaterina Hanganu, sefa Clinicii de Hematologie. Pacientii cu afectiuni hematologice au fost mutati ieri-dimineata de echipaje SMURD cu ambulantele pentru victime multiple. Pacientii din clinica de oncologie care erau in stare mai buna au fost adusi si cu masina institutului. „Am transferat astazi (n.r. ieri) 62 de pacienti din hematologie si oncologie medicala. De la inceputul lunii aprilie se vor muta si chirurgiile. Inca mai sint multe de aranjat si de organizat, dar le vom face pe toate in timp. Inaugurarea oficiala o vom face cel mai probabil la sfirsitul lunii mai, pentru ca avem invitati din strainatate care trebuie anuntati din timp. De luni, toti pacientii care sint programati la consultatii, care vor sa-si faca programari, sa-si ia tratamentul sau sa se interneze vor veni la institut", a precizat Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie. Accesul in spital va fi destul de limitat in urmatoarea perioada, iar timp de citeva zile nici familiile pacientilor nu vor putea avea acces in saloane.

Comentarii