Eurotrip
epimedica
franco
mesterescu

CINE SINT NOII ALESI

"Viata, omul, opera"

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Avem un senator care a participat la emisiunea "Schimb de mame", un deputat care isi tine virsta la secret, un doctor visator, un poet boem si altii. Ce calitati si ce defecte are fiecare? Cum stau cu viata personala? Dar cu averea? 

  Sorin Lazar, vedeta la "Schimb de mame"

  Sorin Lazar (PSD) s-a nascut in 1966, in municipiul Iasi, "pentru ca doar aici exista maternitate". Dupa ce si-a finalizat studiile primare in comuna Strunga, a terminat gimnaziul si liceul la Colegiul "Negruzzi", unde l-a avut profesor de matematica pe cunoscutul Traian Cohal. A intrat in politica in 1992, alegind Partidul Democrat Agrar. "Tatal meu, care fusese sef de CAP, era prieten de familie cu Victor Surdu. Si asa am ajuns in PDAR", povesteste Lazar. In 2000 a intrat in PSD, dupa ce o perioada a cochetat cu "independenta politica". In iunie 2008 a cistigat al patrulea mandat consecutiv de primar al comunei Strunga.

  Potrivit propriilor declaratii, Lazar are doua masini, un apartament si o casa mostenita. Este, de asemenea, proprietarul unui iaz de trei hectare in zona Strunga si al mai multor terenuri agricole si intravilane. "De cind s-a aflat oficial ca am devenit senator, descoper ca am foarte multi prieteni", este prima impresie a lui Lazar in calitate de parlamentar. Familia primarului a participat anul trecut la o emisiune interactiva de divertisment a postului Prima TV, anume la "Schimb de mame".

  Nici colegii de partid nu stiu nimic de Constantinescu

  Florin Constantinescu (PSD) s-a nascut in 1956, in comuna Vinatori, judetul Iasi. A terminat scoala primara in comuna natala, studiile gimnaziale si liceale finalizindu-le la Pascani. A absolvit Facultatea de Electrotehnica la Iasi. In 1991 si-a deschis propria firma de automatica industriala, intre timp devenind un prosper om de afaceri.

  Potrivit site-ului Primariei Pascani, Constantinescu fiind consilier local la al doilea mandat, viitorul senator se mindreste cu o avere de invidiat. Detine cinci terenuri in intravilan, o vila in orasul de pe Siret, dar si doua apartamente, in Pascani si Iasi. Conturile din banca ale lui Constantinescu depasesc 150 de mii de lei. La acestia se adauga si un depozit bancar de 4.800 de euro. "Sint casatorit si am doi copii. Un baiat absolvent de Electronica si Telecomunicatii si o fata care a terminat Stiinte Economice", a povestit Constantinescu.

  A intrat in politica abia 2003, sarind direct in barca PSD. Chiar si asa, ramine o necunoscuta pentru colegii sai de partid. "Nu stiu nimic despre el. Doar ca in prezent este presedintele organizatiei municipale din Pascani. In rest, il recunosc dupa figura", spune purtatorul de cuvint al PSD Iasi, Mihai Baciu.

  Luminita Iordache cocheteaza cu virsta

  Proaspatul deputat PSD din Colegiul 1 (Raducaneni) Luminita Iordache este foarte mindra de cele doua fiice ale sale. Mai ales de mezina famililei, care anul acesta a devenit Miss Boboc, la Liceul Negruzzi. "Este in clasa Cameliei Gavrila", se lauda Iordache.

  S-a nascut in Iasi, dar nu se stie cind. "Sa nu mai intrebati niciodata o femeie in ce an s-a nascut", ne atentioneaza viitorul parlamentar. A terminat Liceul "Al.I. Cuza" si, dupa multi ani, in 1996, a absolvit Facultatea de Drept, obtinind diploma de jurist la Academia de Politie. Si-a facut intrarea in politica in 1998, in Partidul Moldovenilor. A ajuns in PSD in 2001, in urma fuziunii cu partidul lui Constantin Simirad. Din 2000 este consilier judetean.

  Potrivit declaratiei de avere, Iordache are in proprietate o vila si un apartament in Iasi, dar si o casa de vacanta la Manastirea Humor. Viitorul deputat de Raducaneni este director general al SC Rodiana SRL. Potrivit unor voci din filiala, Iordache a avut inca de la intrarea in politica un singur vis: sa ajunga parlamentar. A fost la un singur pas, in 2004. Atunci a ratat la mustata intrarea in Camera, primul loc pe lista, destinat de partid femeilor, fiind adjudecat de Gabriela Nedelcu. Aceasta din urma a fost sprijinita puternic de Ion Solcanu. Cele doua femei social-democrate nu-si vorbesc nici astazi.

  Norocoasa Cristina Dobre

  "Tu ce alegi intre un om matur si doi copii?", a fost unul dintre principalele mesaje de campanie ale Cristinei Dobre. Chiar daca electoratul din Colegiul CUG le-a acordat celor doi contracandidati mai tineri de doua ori mai multe voturi, Cristina Dobre a fost cea care a cistigat mandatul de deputat, pe sistemul ciudat al redistribuirii.

  De cind BEJ a anuntat oficial ca va deveni parlamentar, Dobre a devenit de negasit. Se stie ca are 36 de ani, este casatorita si are doi copii, un baiat si o fata. "Pe sotul meu il cunosc inca din clasa a cincea. Eram cei mai buni prieteni", se destainuie Dobre pe o brosura electorala.

  Intimplator, sotul ei este chiar fiul de-acum fostului deputat PNL Traian Dobre. Nu se stie daca tot intimplator Cristina Dobre a devenit directorul Spitalului de Recuperare chiar in timpul guvernarii PNL. In aceasta ultima calitate s-a facut cunoscuta cind a invitat autoritatile locale sa ia prinzul la cantina spitalului, pentru a se convinge de calitatea mincarii. La "festin" a participat atunci doar viceprimarul Constantin Neculau.

  Oajdea, "studentul etern"

  Daniel Oajdea (PDL) s-a nascut in Vaslui, in urma cu 39 de ani. A urmat scoala generala la Costesti, ajungind la Iasi in 1983, unde a terminat Liceul Sanitar. Potrivit propriului CV, postat pe pagina personala de Internet, Oajdea a intrat la facultate abia in 1993, finalizindu-si dupa 5 ani studiile universitare din postura de sef de promotie al sectiei de Instalatii din cadrul Facultatii de Constructii si Arhitectura a Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi".

  A intrat in politica in 2002, alegind PD. "Imi placea Basescu, chiar daca partidul nu era pe val", povesteste Oajdea. Desi inca tinar, proaspatul deputat a avut timp sa-si aranjeze o avere frumusica. Detine trei terenuri in intravilan, un cont in banca de 145 de mii de euro si are de recuperat datorii in valoare totala de 145 de mii de lei. A avut o activitate controversata ca lider al studentilor politehnisti, cind a "patronat" practic intregul Campus "Tudor Vladimirescu".

  In 2002, Oajdea s-a "trezit" fericitul posesor al unui apartament ANL, desi nu era un caz social, detinind la momentul respectiv o alta locuinta si un teren in Copou. S-a facut remarcat prin temperamentul sau coleric si foarte activ din Consiliul Local, unde a si obtinut in iunie al doilea mandat. Este casatorit si are un copil.

  Paduraru: Poetul fost prefect

  Nicusor Paduraru (PDL) este cunoscut mai mult ca "fostul prefect". S-a nascut in comuna Stefan cel Mare din judetul Bacau, tot in urma cu 39 de ani. Este casatorit si are o fetita de 10 ani. In 1993 a absolvit Facultatea de Tehnologia Constructilor de Masini la Universitatea  "Gheorghe Asachi" din Iasi. A intrat in politica in PNL, obtinind in 2004 un mandat de consilier judetean. S-a facut cunoscut prin desele controverse din plenul CJ cu fostul presedinte al institutiei, Lucian Flaiser, actualul sau coleg de partid.

  Nu si-a incheiat mandat de consilier pentru ca in septembrie 2006 a fost numit prefect de Iasi. N-a rezistat in functie decit un an si jumatate. Se spune ca liderul PNL Iasi, Relu Fenechiu, s-a aratat dezamagit de stilul "boem" imprimat de Paduraru institutiei.

  "N-am acceptat sa-i fac jocurile", este versiunea fostului prefect. Nu a detaliat insa pina acum nici o afacere "dubioasa" care sa-l incrimineze pe Fenechiu. Dupa scurta activitate in admnistratia publica, Paduraru a reintrat in aceasta vara in politica, alegind PD-L. Anterior politicii, el a lucrat la Grupul de firme Conex, al sotilor Prisecaru.

  Spinu: Infrint la Hirlau, cistigator in Tatarasi

  Asemenea lui Nicusor Paduraru, Marius Spinu (PDL) si-a inceput cariera politica in PNL. Din 2001, este lector universitar la Universitatea "Al.I. Cuza", unde preda matematici aplicate in economie. In 2004 a prins un mandat de consilier judetean pe listele PNL, dar nu si-a incheiat mandatul. Motivul? A fost printre cei care au sarit in barca nou-creatului PLD.

  Practic, Spinu l-a urmat mereu in proiectul sau politic pe Dumitru Oprea, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai apropiati sfatuitori ai fostului rector. De altfel, multi cred ca fotoliul de deputat obtinut de Spinu i se datoreaza in buna masura lui Oprea, beneficiind de aportul electoral al acestuia. In iunie si-a incercat norocul pe cont propriu, candidind din partea PD-L la Primaria Hirlau. A pierdut.

  Ciuhodaru: "Singurul lucru cert este ca murim"

  Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru este marea surpriza a alegerilor parlamentare din Iasi, cistigindu-si fotoliul de deputat in competitia cu doi politicieni mult mai experimentati: Dan Carlan si Camelia Gavrila. Desi nimeni din PSD Iasi nu o recunoaste oficial, in strategia filialei Ciuhodaru trebuia sa fie doar o "mina moarta".

  Viitorul deputat de Copou este medic primar la Spitalul de Urgente. In foarte scurta activitate politica s-a facut cunoscut drept un tip excentric, mereu zimbitor si pus pe glume. A participat la conferinte de presa la partid imbracat in halatul de medic. De altfel, si-a cistigat electoratul prin stilul sau nonconformist, obtinind, in colegiul sau, un scor superior lui Gheorghe Nichita la alegerile pentru Primarie.

  Motto-ul sau in viata apare postat pe blogul personal. "Singurul lucru cert este ca murim. Problema este cind si cum". Pe plan local, doctorul pare a fi mai putin cunoscut, cel putin deocamdata, decit varul sau, omul de afaceri Bogdan Ciuhodaru.

  Mihaela Popa: Candidata din greseala

  Mihaela Popa a avut o ascensiune fulminanta in politica. In vara trecuta era complet necunoscuta in spatiul politic, fiind simplu inspector la ISJ. Astazi este europarlamentar si, dupa depunerea juramintului, va deveni senator PDL de Iasi. Interesant, nu si-a dorit de la inceput postul de parlamentar, la un moment dat incercind sa-si retraga candidatura. La finalul campaniei sarbatorea pe strazi victoria impotriva lui Ioan Nani, intr-un colegiu senatorial dominat de PSD. Profesoara de matematica, Mihaela Popa este casatorita de 25 de ani si are un baiat de 22 de ani.

  Ratoi, decanul de virsta

  La anul implineste 70 de ani. De doua zile este deputat ales de Iasi. A fost timp de 25 de ani primar al Pascaniului, perioada in care orasul s-a zbatut in saracie. Va ramine in istoria urbei de pe Siret prin sediul Primariei, un palat de lux, ridicat pe bani publici. L-ati recunoscut pe viitorul deputat PSD de Iasi, Neculai Ratoi, fost mecanic de locomotiva.

  Oprea: rectorul

  Dumitru Oprea a intrat in politica in PNL, dar a aderat in 2003 la Platforma Stolojan, devenind seful PLD Iasi. A fost doua mandate consecutiv rector al Universitatii "Al.I. Cuza". In tot aceasta perioada a evitat constant sa-si faca publica averea. In noiembrie anul trecut a devenit europarlamentar, iar in iunie 2008 a candidat fara succes la Primaria Iasului. Astazi este vazut drept favorit sa preia sefia PD-L Iasi de la Dan Carlan, in cazul in care se va decide ca acesta sa demisioneze.

  Movila: revolutionar cu patalama

  Petru Movila (PDL) se afla la al doilea mandat de deputat. Este revolutionar cu acte in regula, membru al Asociatiei "22 Decembrie 1989" din Iasi. In ultimul mandat a fost vicepresedinte al Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor. Si el apare printre favoritii la sefia PDL Iasi.

  Influentul Fenechiu

  Relu Fenechiu este in prezent cel mai controversat politician iesean. Numele sau a aparut intr-o serie de afaceri controversate, pe bani publici. Fenechiu, aflat de acum la al doilea mandat de deputat, se bucura de notorietate si influenta la nivel central, postura din care a directionat fonduri importante catre judetul Iasi. Multi dintre bani au fost distribuiti insa in mod arbitrar comunelor cu primari PSD si PNL. Conduce cu o politica de mina forte filiala locala a partidului.

  Adomnitei, sub 10% la Iasi

  Dupa ce a fost ministru al Educatiei, Cristian Adomnitei si-a cistigat un nou mandat de deputat candidind in mediul rural. Fost lider national al tineretului liberal, Adomnitei va trebui in urmatorii patru ani sa faca uitate gafele facute cit timp a activat in Cabinetul Tariceanu. In iunie a candidat la Primaria Iasului, obtinind sub 10% din voturi.

  Vosganian, Stanciu, Mocanu

  Varujan Vosganian isi va incepe in scurt timp al treilea mandat de senator de Iasi. Membru al Uniunii Scriitorilor, liberalul conduce inca Ministerul Economiei si Finantelor. A incercat constant sa nu fie asociat asa-zisului "grup Fenechiu" de la Iasi.

  Anghel Stanciu este cel mai longeviv parlamentar de Iasi. Si-a inceput cariera politica in PRM, fiind mult timp printre favoritii lui Corneliu Vadim Tudor. Cind barca a dat semne ca ia apa, a sarit in barca PSD. Nu s-a facut pina acum remarcat in Parlament cu nici un proiect privind Iasul. Isi asuma paternitatea actualei legi a votului uninominal.

  Vasile Mocanu se afla si el la al treilea mandat de parlamentar. In tot acest timp a avut putine proiecte in beneficiul Iasului, iar activitatea sa la Casa Poporului s-a dovedit modesta. A contat decisiv pentru realegerea sa influenta pe care o are in zona Tirgu Frumos, colegiu in care a candidat.

  Doua defecte si doua calitati ale noilor parlamentari

  Am chestionat anturajul tuturor iesenilor alesi, asupra calitatilor si defectelor lor, si am filtrat apoi raspunsurile prin prisma relevantei politice. Apoi, am retinut pentru fiecare cite doua calitati si doua defecte. Iata ce a rezultat, fara pretentia unei selectii foarte riguroase:

  Senatori:

  Dumitru Oprea (PDL):

  calitati - inteligent, un CV excelent

  defecte - inabil si gafeur in discutii, incapatinat

   

  Varujan Vosganian (PNL):

  calitati - rafinat, creativ

  defecte - carierist, dispus la compromisuri

   

  Mihaela Popa (PDL):

  calitati - sociabila, cuceritoare

  defecte - superficiala, grabita

   

  Sorin Lazar (PSD):

  calitati - bun organizator, perseverent

  defecte - excesiv, agitat

   

  Florin Constantinescu (PSD):

  calitati - insistent, abil

  defecte - egoist, neparolist

   

  Deputati:

  Relu Fenechiu (PNL):

  calitati - combinator, abil

  defecte - combinator, abil

   

  Cristian Adomnitei (PNL):

  calitati - bun organizator, iscusit

  defecte - grabit, neselectiv

   

  Petru Movila (PDL):

  calitati - harnic, insistent

  defecte - ascuns, zelos

   

  Nicolae Ratoi (PSD):

  calitati - muncitor, gospodar

  defecte- secretos, nu are o cultura solida

   

  Vasile Mocanu (PSD):

  calitati - perseverent;

  defecte - carierist, cameleonic

   

  Anghel Stanciu (PSD):

  calitati - inteligent, bun orator

  defecte - oportunist, egoist

   

  Luminita Iordache (PSD):

  calitati - insistenta, curioasa

  defecte - schimbatoare, nu are o cultura solida

   

  Tudor Ciuhodaru (PSD):

  calitati - inteligent, sirguincios

  defecte - lipsit de experienta, idealist

   

  Daniel Oajdea (PDL):

  calitati - tenace, luptator

  defecte - dispus spre compromisuri, egoist

   

  Nicusor Paduraru (PDL):

  calitati - atent, stilat

  defecte - nestatornic, adept al teoriilor conspirationiste

   

  Cristina Dobre (PNL):

  calitati - inteligenta, muncitoare

  defecte - lipsita de experienta, timida

   

  Marius Spinu (PDL):

  calitati - prezentabil, insistent

  defecte - oportunist, inconsistent.


  Comentarii Facebook

  Ultima ora

  editorial

  Veşnice promisiuni

  Cătălin ONOFREI

  Veşnice promisiuni

   Am ajuns să ştim totul despre şmenurile politicienilor.

  Filmuletul zilei

  opinii

  A cui este Basarabia (II)

  Mihai DORIN

  A cui este Basarabia (II)

  Voi invoca trei argumente în favoarea unei abordări raţionale a chestiunii basarebene. Toate sunt de ordine istorică. Înapoi la istorie, aşadar şi la lecţia ei. 

  300 de ani de la moartea lui Antim Ivireanul

  Bogdan CREȚU

  300 de ani de la moartea lui Antim Ivireanul

  Figură providenţială a culturii române, prin opera sa de tipograf şi de traducător, de Mitropolit care a contribuit esenţial la introducerea limbii române în oficierea slujbei, martir al Bisericii, orator desăvârşit, ctitor al unui lăcaş de cult emblematic, care îi poartă şi astăzi numele, Antim Ivireanul a fost canonizat în 1992, fiind prăznuit la 27 septembrie.

  Microlimba mass-mediei # 1

  Stelian DUMISTRĂCEL

  Microlimba mass-mediei # 1

  La al XV-lea Simpozion Internaţional organizat de Institutul „A. Philippide" al Filialei Iaşi a Academiei Române (21-23 septembrie 2016), sub genericul „Valenţe europene ale românisticii actuale" şi-au găsit un binevenit loc şi comunicările consacrate principalului mijloc de atragere şi integrare în mediul nostru a celor interesaţi de peste hotare: însuşirea limbii române, în special în cadrul formelor organizatorice ale lectoratelor de „limbă, cultură şi civilizaţie românească".

  pulspulspuls

  Hopa: nume nou pe post de locomotivă leberală la Iaşi?

  Hopa: nume nou pe post de locomotivă leberală la Iaşi?

  Veşti calde despre ultimele zvonuri privind listele leberale de candidaturi de la Iaşi, stimaţi telexpectatori. 

  Caricatura zilei

  La muzeu

   

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Înainte de înmormântare, sotul intra în camera pentru a-si vedea soacra pentru ultima data si bufneste &ic (...)

  Intrebarea zilei

  Ce reproșuri aduceți autorităților locale?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2013 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.