Coduri de bare pentru pacienti

Subtitlu

marți, 10 august 2010, 22:14
3 MIN
 Coduri de bare pentru pacienti

Spitalul de Copii din Iasi lucreaza mai nou cu ajutorul fiselor electronice. Foile de observatii autohtone au capatat coduri de bare la Spitalul de Copii, ca si recipientele pentru recoltarea probelor de laborator. Astfel ca datele fiecarui pacient sint stocate cu ajutorul unui sistem informatic, iar codul dupa care poate fi cautat un pacient in sistem este cel numeric personal.

Reprezentantii spitalului sustin ca noul sistem de lucru este eficient si mai lipsit de riscuri. Acest sistem a putut fi implementat cu ajutorul a 50 de calculatoare pe care spitalul le-a primit sub forma de donatie de la o firma specializata in informatica, firma ce lucreaza cu spitalul de mai multi ani. "Noi am achizitionat doar cititoarele de coduri de bare pentru fiecare calculator si imprimantele. Costurile au fost, astfel, reduse, un cititor de acest gen costa aproximativ 20 de euro. In fiecare sectie se regaseste cite un calculator, datele se salveaza in retea, iar analizele se printeaza direct si se ataseaza foilor de observatie. Medicii le gasesc gata printate, nu trebuie sa mai stea sa caute printre foi si analize. Nu numai ca putem avea acces la informatie mult mai usor, dar nu mai exista nici posibilitatea de a pasa responsabilitatea in cazul unei analize gresite, de exemplu, pentru ca numele angajatului care a efectuat-o se trece, de asemenea, in sistem. Este exact asa cum am vazut in strainatate", a declarat dr. Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Copii.

Pentru ca analizele sa poata fi stocate digital a fost necesara si reamenajarea si dotarea laboratorului. Lucrarile au inceput inca de acum trei ani, insa anul acesta se apropie de sfirsit, sistemul informatic fiind deja utilizabil. "A fost schimbata infrastructura, reamenajat spatiul si dotat. Anul trecut s-a luat o parte din aparatura, anul acesta s-au luat doua treimi, insa in sistem de comodat, pentru ca un singur aparat de hemtologie ne-ar fi costat 100.000 de euro. Avantajul e ca avem si service gratuit, in acest fel. Toate aparatele ce se folosesc la hematologie, biochimie, coagulare sint de ultima generatie, fiecare sector de acest gen are spatiul lui delimitat. Am avut unele probleme in adaptarea unor aparate la sistemul informatic, insa reusim usor sa le rezolvam. Am reparat si aparatele vechi, si pe acelea le folosim in garda, cind nu e asa de aglomerat ca dimineata", a adaugat dr. Munteanu.

Fisele electronice ar trebui sa contina, pe linga investigatiile clinice si paraclinice, si pe cele de radiologie. Pentru ca radiografiile sa poata fi stocate si ele digital ar fi necesari 500.000 de euro, bani in care ar fi incluse doua aparate digitale de radiologie si sistemul informatic necesar. "Noi am facut un calcul si am ajuns la concluzia ca doar filmele ne costa intr-un an 30.000-40.000 de euro. Iar aceste filme trebuie si stocate citiva ani, conform legii. Ne-ar fi mult mai usor sa le stocam digital, dar avem nevoie de bani. Vom incerca sa obtinem finantare printr-un proiect european, probabil anul urmator", a precizat managerul spitalului.

Directorul unitatii sanitare sustine ca acestia pot fi primii pasi catre acreditarea spitalului, ce ar trebui sa fie obtinuta anul viitor, conform noilor reglementari legislative.

Comentarii