Comerciantii ieseni se jura ca nu au castraveti spanioli

Subtitlu

marți, 31 mai 2011, 23:14
6 MIN
 Comerciantii ieseni se jura ca nu au castraveti spanioli
"N-am vazut in toata piata sa mai fie ceva de prin Spania", a spus Maria Adascalitei

Pina in momentul de fata, reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare spun ca in Romania nu au ajuns castravetii contaminati cu E-coli. Pe de alta parte, comerciantii din pietele iesene spun ca totul este o „vrajeala" si ca de fapt se urmareste eliminarea anumitor producatori de legume. Cumparatorii se impart insa in doua categorii, unii nici nu baga in seama ce se intimpla acum in Europa, iar altii care spala foarte atent si chiar arunca legume ce par suspecte. La un tur al pietelor iesene, reporterii Ziarului de Iasi nu au gasit vreun comerciant care sa spuna ca are castraveti importati din Spania. In Europa, bacteria E-coli a ucis pina acum cel putin 16 persoane.

 Isteria bacteriei E-coli a inceput sa cuprinda si Iasul. Daca pina acum nu era nevoie ca pe eticheta legumelor care sint scoase la vinzare in piata sa fie scrisa provenienta, lucrurile s-au mai schimbat in ultimele zile. Unii comercianti au aflat de problemele cauzate de castravetii contaminati si au vrut sa evite din start orice nedumerire. Astfel, pe majoritatea etichetelor din pietele iesene acum este precizata si localitatea unde au fost cultivate respectivele legume. Cu toate acestea, comerciantii spun ca situatia este de fapt exagerata. „Am auzit ca sint probleme, dar eu nu cred asa ceva. Eu am adus rosii din Italia si castraveti din Galati. Se si vede ca-s de-ai nostri. Deocamdata, n-am avut nici un cumparator care sa ma intrebe de unde sint legumele sau sa-mi spuna ceva de cei contaminati. Vor baga astia lumea in panica si nu va mai cumpara nimeni de la noi daca se continua asa", a spus Gabriela Dimitriu, vinzatoare in Piata Independentei. De altfel, majoritatea celor care vindeau legume in aceasta piata s-au aratat revoltati de ceea ce se intimpla. „De ce le importa daca nu sint bune? Vor sa omoare lumea? Eu de unde sa stiu de boli? Sint doar o vinzatoare. Daca vroiau sa faca treaba buna, trebuiau sa analizeze legumele la intrarea in tara si sa le duca la gunoi daca nu erau bune. Asa au mai facut si cu alte ocazii, de au omorit toate pasarile si porcii pentru ca ar fi dat boli oamenilor", a spus o alta vinzatoare din piata. Foarte multi dintre comercianti insa nici nu stiu de imbolnavirile cauzate de bacteria E-coli. „Am avut in iarna niste rosii din Spania. De citeva saptamini insa n-am mai luat nimic de acolo. Nu stiu ce probleme sint, ca stau aici pina noaptea si n-am de unde sa le aflu", a spus alta vinzatoare.

„N-am avut cumparatori ingrijorati si nici n-a scazut numarul lor"

Situatia se repeta in Piata Alexandru cel Bun. Nici aici nu stiu toti comerciantii ce se intimpla prin alte tari. „Pai, da’ cind sa mai aud si de asa ceva? In urma cu o saptamina am avut castraveti din Spania, dar s-au dat toti. N-a venit nimeni sa-mi faca reclamatie. Acum am castraveti din Galati. Daca au aparut deja la noi, de ce sa-i mai iau din alta tara?! Oricum, n-am avut cumparatori ingrijorati si nici n-a scazut numarul lor. N-am vazut in toata piata sa mai fie ceva de prin Spania", a spus Maria Adascalitei, vinzatoare de legume in piata. In acelasi timp insa, exista comercianti care sint foarte siguri ca legumele pe care le vind sint sanatoase si nu imbolnavesc pe nimeni. „Castravetii sint crescuti de noi, in sere. Am auzit ca sint probleme, dar noi nu importam niciodata pentru ca avem sere acasa", a adaugat si Florentina Crudu din Tirgu Frumos.

„Sint vrajeli astea, numai prostii, ca si aviara sau porcina"

Comerciantii sint reticenti si in Piata Nicolina. „Sint vrajeli astea, numai prostii, ca si aviara sau porcina. Eu cresc legumele acasa la mine, la Galati in solar. N-am importat niciodata decit seminte", a spus Constantin Beiu, comerciant in Piata Nicolina. Cumparatorii insa au si alta parere. „Eu am cumparat in urma cu doua zile rosii care veneau din Spania si le-am dat deoparte cind am auzit ce se intimpla", a spus un cumparator. Altii insa nu-si fac prea multe griji. „De oriunde ar fi legumele, tot trebuie sa le spalam. Daca-s din Galati sau din Spania, nu tot trebuie sa le speli?! Oricum, am inteles totusi ca la noi in tara inca n-au ajuns legumele cu probleme. In ziua de azi nici nu mai stii ce sa maninci. Cind eram mica, mai luam din gradina si le mincam asa, dar acum au atitea chimicale si e atit de poluat peste tot incit n-ai cum sa nu le speli inainte de a le consuma. Ar trebui sa aiba radacini pina la trei metri in pamint ca sa fie complet naturale legumele de acum", a spus Lidia Frunza, o cumparatoare din Piata Nicolina.

Bolnavii cronic si persoanele cu un sistem imunitar slabit sint cei mai expusi

Pe de alta parte, medicii spun ca in cazul castravetilor contaminati cu E-coli nu este suficienta spalarea cu apa pentru ca aceasta contaminare este in profunzime, nu doar la suprafata legumei. „Bacteria Escherichia coli este una dintre cele mai intilnite bacterii si este un microorganism pe care il regasim in mod obisnuit in tubul digestiv al omului, putind sa treaca in anumite conditii si in alte zone. Cea mai cunoscuta infectie provocata de E-coli este infectia tractului urinar, foarte frecventa la adulti, mai ales femei, si la persoanele in virsta. Astfel de infectii sint de obicei usor de tratat pentru ca sint destul de sensibile la diverse antibiotice", a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, seful Sectiei I din cadrul Spitalului de Boli Infectioase. Medicii spun ca bacteria E-coli are mai multe forme patogene si mai multe mecanisme de actiune, putind provoca chiar si un tip de toxiinfectie alimentara. „In cazul legumelor contaminate cu E-coli s-ar parea ca este vorba despre loturi de teren in care pamintul a fost contaminat cu acest microorganism. Este posibil sa fi fost vorba de terenuri aflate in zone de canalizare, unde se varsa o parte din dejectiile marilor comunitati urbane si unde era o cantitate mai mare de bacterii. Nu intimplator e vorba de castraveti, ei fiind alcatuiti in cea mai mare parte din apa, ceea ce inseamna ca prin apa s-a transmis bacteria. Practic, este vorba de un anumit subtip de bacterie care exista in cantitate prea mare in acele legume", a mai spus dr. Hurmuzache. In acelasi timp insa, medicii afirma ca nu toti cei care consuma acele legume dezvolta si boala. Ca si in cazul altor infectii, primii si cei mai afectati ramin cei care sufera de anumite afectiuni cronice si care au un sistem imunitar slabit. De asemenea, singura cale de transmitere a infectiei cu E-coli este de la leguma la om, nefiind posibilitatea transmiterii interumane. „Simptomele sint digestive si difera in functie de cantitatea de leguma contaminata care a fost consumata si de subtipul bacteriei. De asemenea, pacientul sufera o deshidratare acuta si de tulburari digestive puternice. Perioada de incubatie e de citeva zile. Se poate ajunge insa si la infectari sistemice prin trecerea infectiei in alte organe, putindu-se ajunge chiar si la deces", a mai spus medicul infectionist. Medicii mai spun ca, la aparitia simptomelor, pacientul trebuie sa se prezinte la un medic specialist, deshidratarea acuta fiind extrem de greu de controlat in mediul familial. „Nimeni nu trebuie sa se trateze acasa. In cazul in care se folosesc antibioticele nepotrivite se poate ajunge la o distructie in masa a bacteriilor E-coli din tractul digestiv care astfel elibereaza o cantitate mare de toxine. Se amplifica astfel o simptomatologie preexistenta si se ajunge la socul septic", a adaugat dr. Hurmuzache.

Comentarii