Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

CJ vrea sa demoleze niste corpuri din Maternitatea "Cuza Voda"

Contre intre CJ si Directia de Cultura

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Casa Marelui Vornic Grigore Ghica se afla pe lista monumentelor istorice. Argumentul CJ este ca o consolidare ca si monument istoric este mai scumpa decat ridicarea altei cladiri in loc. 

    Casa Patrata a devenit in ultimele luni campul de lupta al unui razboi surd purtat intre Consiliul Judetean si Directia Judeteana de Cultura. Miza acestuia este reprezentata de ansamblul Casei Marelui Vornic Grigore Ghica, respectiv cateva dintre ultimele cladiri cu statut de monument istoric din centrul orasului. Aflate in administrarea Maternitatii "Cuza Voda", acestea ar urma sa faca loc altor cladiri, in vederea modernizarii unitatii sanitare.

    Scandalul a inceput in luna octombrie a anului trecut, cand CJ a cerut DJC sprijinul in vederea declasarii ansamblului de cladiri vechi de peste drum de Teatrul National. Ansamblul, format din 8 corpuri de cladire este incadrat in lista B, a monumentelor istorice de interes local, unde ocupa trei pozitii. Declasarea inseamna practic scoaterea cladirilor de pe lista monumentelor, ele putand fi ulterior demolate. Procedura implica intocmirea de catre proprietarul monumentului, respectiv CJ, a unui dosar prin care se solicita declasarea. La dosar se anexeaza un aviz consultativ din partea Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Decizia finala este luata la nivelul Comisiei Nationale, care aproba sau respinge declasarea. La Iasi, rezultatul discutiilor din Comisia Zonala a Monumentelor Istorice a fost clar: DJC nu va acorda avizul favorabil pentru declasarea cladirilor. "Rolul nostru, ca institutie, este de a proteja monumentele istorice, de a identifica cladirile importante pentru istoria orasului si a le clasa ca monumente, nu de a le declasa. Cea mai importanta atributie a noastra este protejarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural national, implicit a monumentelor istorice si integrarea lor social-economica si culturala in viata colectivitatilor locale", a spus directorul interimar al DJC, Virgil Babii.

    In ianuarie, CJ a revenit la solicitarea din octombrie, cerand fisele monumentelor istorice de pe strada Cuza Voda nr. 34, pentru a continua procedurile de declasare. "Deocamdata este doar un demers, nu un proiect. Incercam declasarea unor cladiri monument istoric pentru a nu mai plati sume cu proiectul de consolidare. Am inaintat o adresa catre Directia Judeteana de Cultura, la care asteptam raspuns. Pana acum, la maternitate nu s-au cheltuit bani pentru reabilitare, ci doar pentru igienizari si optimizari", a declarat purtatorul de cuvant al CJ, Marius Parciu. Conform oficialilor CJ, declasarea constructiilor ar fi prima etapa dintr-un viitor proiect de modernizare a maternitatii "Cuza Voda". Declasarea ar fi impusa de costurile implicate de o eventuala consolidare si reabilitare a cladirilor. "Ne-ar costa de doua ori mai mult sa le refacem. Chiar daca sunt trecute pe lista monumentelor istorice, nu le viziteaza nimeni, nu sunt amenajate ca muzeu sau altceva, ci au functiune de spital", a precizat presedintele CJ, Cristian Adomnitei.

    Si la adresa din ianuarie, raspunsul DJC a fost negativ. DJC a trimis joi catre CJ o lista a specialistilor atestati pentru intocmirea documentatiei de declasare, dar a reamintit avizul negativ dat de Comisia Zonala a Monumentelor Istorice. De altfel, in ultimii cinci ani, CZMI nu a dat niciun aviz favorabil pentru declasarea vreunei cladiri monument istoric. "Comisia si-a spus parerea, ca imobilele trebuie pastrate. Sunt o parte a istoriei Iasului si consideram ca se pot gasi solutii pentru ca un proiect sa mearga mai departe fara a fi nevoie de demolari. Mai departe, decizia este la Bucuresti", a incheiat Babii.

    Istoricul cladirilor

    Cladirea centrala a ansamblului din curtea maternitatii a fost construita in 1807, de catre Alecu Ghica, tatal domnitorului Grigore Alexandru Ghica. Domn al Moldovei in doua randuri, intre 1894 si 1856, Grigore Ghica a donat casa statului, ca sediu pentru "maternitate" si "scoala de moase". La inceputul secolului XX au fost construite inca cinci pavilioane legate de vechiul corp de cladire, iar in perioada interbelica, alte doua cladiri, independente de celelalte. Porticul pe sub care trece acum trotuarul de pe Cuza Voda a fost construit in anii '70, pe seama unei parti a parterului vechii case. Casa Marelui Vornic este considerata ca apartinand epocii medievale tarzii, facand parte din zona delimitata ca centrul vechi al Iasului. Cladirea a fost construita in stil neoclasic, stil arhitectural regasit si la alte 30 de case boieresti construite in Iasul inceputului de secol XIX. "Corpurile de cladiri, ce apartin in prezent de maternitatea «Cuza Voda» se afla intr-o zona de o deosebita importanta culturala si istorica pentru municipiul Iasi, zona in care se gasesc numeroase monumente istorice, multe dintre acestea situate in imediata apropiere", se mentioneaza in fisa monumentului, redactata de arhitectul Ioan Sasu.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri