Cozile umilintei

Subtitlu

luni, 01 iunie 2009, 21:24
6 MIN
 Cozile umilintei

Sefii CJ habar nu au de "cozile umilintei" de aici. "Nu am fost sesizati", spune vicele CJ. Cei de la DGASPC, tinuti in corzi de Constantin Simirad din cauza costringerilor bugetare, nu au mai avut curaj sa se plinga. 

 

Zeci de oameni se trezesc zilnic cu noaptea in cap ca sa fie siguri ca nu pierd indemnizatia de persoana cu handicap. Cozile din fata usii Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) incep sa se formeze mult inainte chiar de a rasari soarele.

Oameni care vin de la zeci de kilometri se trezesc pe la o bucata de noapte si se asaza cuminti pe scaunele din sala de asteptare de la DGASPC. S-au obisnuit deja cu situatia asta, nu li se pare nimic iesit din comun si ii compatimesc la rindul lor pe cei din comisie, care trebuie sa evalueze zeci de dosare zilnic.

La primele ore ale diminetii stau deja la rind aproape o suta de oameni. Sint zile si cu 150. Dintre acestia, aproximativ 50-60 vin pentru prima data. In cazul a 85% dintre ei, dosarul e respins pe baza unor criterii stabilite la nivel national. Oamenii se mai duc la medic, mai obtin niste hirtii, si se intorc la coada. Un calvar tinut in viata si de lipsa de organizare de la Comisie.

"De la 5 fara 10 stau aici"

Luni dimineata, cind abia trecuse de ora 10, sala de asteptare era arhiplina. Oamenii nici nu mai aveau rabdare sa stea pe scaune, ci se imbulzeau cu totii in usa. Cu putin efort, se pot observa totusi doua cozi. Una este la usa celor veniti la reevaluare, iar cealalta este la usa cabinetului unde sint primite dosarele noi. Cei de la prima coada sint deja resemnati: stiu cum merge treaba, e aglomerat mereu. Ceilalti mai dau semne de nervozitate, indiciu ca inca nu s-au obisnuit sa astepte.

"De la ora cinci fara zece minute stau aici. Am venit de la Tirgu Frumos pentru reevaluare. Am fost incadrat in gradul III de handicap din cauza unui sarcom", spune un barbat, ridicindu-si pantalonii sa-i vad piciorul bandajat tot. Barbatul de 36 de ani sufera de sarcom – o forma de cancer care debuteaza in os si formeaza tumori in oasele din jumatatea inferioara a corpului – si vine la comisia de evaluare pentru a doua oara, sa le arate ca nu s-a insanatosit.

Tinarul a trecut deja prin trei interventii chirurgicale, insa tumoarea continua sa recidiveze. Nu poate sta linga usa din cauza piciorului, insa este increzator ca pina la ora 12 va pleca de acolo. O data pe an, asteapta o jumatate de zi, pentru ca apoi sa primeasca lunar indemnizatia de 34 de lei, specifica gradului sau de handicap.

"Crosetez, ca sa nu pierd timpul degeaba"

Cei care au mai multa experienta in acest "domeniu" stiu cum se misca treburile. "S-a facut lista de dimineata cu ordinea in care am venit. Am dat dosarele si de acum asteptam sa fim chemati pe rind. Mi-am adus ceva de crosetat, ca sa nu pierd timpul degeaba. Ce sa facem si noi? Sint multi oameni bolnavi. Ne cunoastem de acum, facem si schimb de tratamente, mai vorbim despre ce ne doare si mai aflam lucruri noi", spune si Ana V., de 59 de ani.

Femeia este venita cu dosarul sotului. Din cauza unui neoplasm laringian, barbatul de 62 de ani este incadrat la gradul II de handicap si ia o indemnizatie de 234 de lei lunar. "Mai platim si noi din medicamente cu banii care vin de aici, ca si asa nu ajung niciodata. Mai putem obloji boala. Nu ma supar sa astept, ca n-am ce face. Mai schimbam si noi o vorba pina ne vine rindul", spune zimbind femeia. De altfel, imi si arata o rochita rosie pe care o croseteaza. "Pentru nepotica", ne spune in soapta.

23.000 de ieseni au un handicap

In judetul Iasi sint inregistrate in acest moment peste 23.000 de persoane incadrate intr-un grad de handicap. Cea mai mare parte dintre acestea trebuie sa vina in fiecare an la reevaluare, pentru ca gradul de handicap sa fie reconfirmat sau pentru a-l schimba. Peste 2.500 dintre acestea sint copii. Singura comisie care se ocupa de aceasta evaluare se gaseste la Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului  (DGASPC). Opt persoane lucreaza la Serviciul de Evaluare Complexa, iar comisia are cinci membri.

"Zilnic ajung aici 100-150 de persoane cu dosare care trebuie evaluate. Cam 50-60 de dosare sint noi si 85% dintre ele nu reusesc sa intre intr-un grad de handicap. Chiar daca dosarele nu sint bune, comisia trebuie sa le evalueze. De foarte multe ori se intimpla ca cei respinsi sa se intoarca luna urmatoare. Se duc din nou la spital, aduna alte hirtii, eventual un nou diagnostic, si isi incearca iar norocul la noi. Comisia e obligata sa vada din nou dosarul", a declarat Ioan Ticu, director adjunct in cadrul DGASPC.

Se intimpla sa fie si nemultumiti ca nu primesc un grad de handicap, ceea ce inseamna si ca nu vor primi nici un fel de pensie de la stat. "Am avut pacienti cu diabet care vroiau grad de handicap, insa aici nu se poate decit la complicatii ale acestei boli, cind sint probleme la ochi sau e o amputatie din cauza diabetului. La fel si la bolile de inima. Intra in grad de handicap doar daca au aparut pina la virsta de 27 de ani, in rest nu. Oamenii vin insa si spun ca vor si ei sa aiba grad, pentru ca vecinul are", mai spune Ticu.

"De la inceputul anului am vazut deja peste 4.000 de dosare noi. Azi (n.r., luni) pina la ora 10.30 au evaluat deja 34 de dosare si sala e in continuare plina. Mi-am luat dosare si acasa la sfirsitul saptaminii, pentru a mai scuti din timp", spune dr. Radu Vrabie, seful comisiei de evaluare, in timp ce analizeaza un dosar.

Conform datelor de la DGASPC, in judetul Iasi sint in momentul de fata 23.347 de persoane incadrate in cele patru grade de handicap. Cei mai multi au handicap somatic, aici incadrindu-se si tipuri de cancer, diabet si boli de inima, respectiv peste 6.300 de persoane. Urmeaza handicapul mental, cu 4.408 persoane, si cel vizual, cu 4.326 de incadrati.

CJ nu stie de cozile de aici

Solutii pentru a evita aceasta aglomeratie umilitoare pentru sutele de ieseni bolnavi nu prea sint in momentul de fata. Pe de-o parte, cei de acolo nu au curaj sa se plinga si sa mai ceara "intariri" atit timp cit conducerea Consiliului Judetean (CJ), institutia supraordonata, e hotarita sa restructureze din temelii toata institutia, din cauza constringerilor bugetare.

Pe de alta parte, cei din CJ spun ca nu prea stiu de astfel de probleme. "Daca organigrama permite, se pot angaja si alti oameni pentru a mai degreva activitatea celor de acolo. Pina acum nu am fost sesizati in aceasta problema", a declarat Constantin Adascalitei, vicepresedintele CJ.

Directorul DGASPC spune, pe de alta parte, ca aceasta problema nu exista decit de aproximativ un an, de cind a aparut si gradul III de handicap, care nu primea inainte indemnizatie. "Personalul e putin si e mult de munca. Inainte, oamenii nu erau interesati pentru ca nu primeau bani, si deci nu veneau. Acum sint foarte multi. Am infiintat Serviciul de Evaluare Complexa pentru a mai ajuta comisia, si speram ca in viitorul apropiat sa functioneze la capacitate maxima. Mai e si problema medicilor, care trimit de multe ori degeaba pacientul la noi in ideea «Mergi acolo, poate iti da si tie». In felul acesta ar fi nevoie sa se lucreze in doua-trei schimburi, ceea ce nu se poate", a declarat si Florin Ion, directorul DGASPC.

Comentarii