Criza de 1500 de cadre medicale

Subtitlu

marți, 11 august 2009, 23:32
5 MIN
 Criza de 1500 de cadre medicale

"Personalul existent munceste pina la epuizare, nu mai este eficient la patul bolnavului", spune un manager de unitate medicala. Sint spitale care merg cu aproape jumatate din necesarul de cadre. Deficiente majore sint insa la toate spitalele. 

 

In spitalele iesene lucreaza cu circa 1500 de oameni mai putin decit ar trebui. Pe cele 9.294 de posturi lucreaza acum sub 8.000 de persoane. Un numar de 1.192 de posturi sint vacante, iar alte 246, eliberate temporar. Aici se incadreaza femeile plecate in concedii de maternitate, personalul medical in concediu de boala sau angajatii care si-au luat concediu fara plata si au plecat la munca in strainatate pentru o anumita perioada de timp. Activitatea in multe spitale sufera din cauza acestor lipsuri, iar conducerile unitatilor medicale incearca sa suplineasca lipsa de personal prin ore suplimentare. Asta pentru ca noi angajari nu se pot face, fiind interzise de Guvern.

"Ii motivez pe cei pe care-i am"

Majoritatea posturilor vacante se regasesc la cel mai mare spital din Moldova. Astfel, din totalul de 1.927 de posturi aprobate pentru Spitalul "Sf. Spiridon", in momentul de fata sint ocupate doar 1.717. Alte 210 posturi sint vacante si inca 130 au ramas neacoperite pentru o anumita perioada de timp. Cele mai multe probleme se inregistreaza in cazul personalului auxiliar sanitar, unde 78 de posturi sint vacante si alte 19 eliberate doar temporar. De asemenea, nici la capitolul asistenti medicali lucrurile nu stau mai bine. Aici 56 de posturi sint neocupate, iar alte 80 sint libere pina la intoarcerea titularilor. Spitalul ar mai avea nevoie, conform organigramei, de ocuparea a inca 43 de posturi de medic. Alte 17 posturi de medic sint temporar vacante. "Exista deficit de personal cam in fiecare clinica din spital. Cei mai multi lipsesc de pe specialitatile de radioterapie, alergologie, radiologie sau oncologie. In Unitatea de Primiri Urgente personalul angajat e la limita. Chirurgia Vasculara ar mai avea si ea nevoie de personal, iar asistente medicale multe lipsesc la Clinicile Medicale si la Clinica de Oftalmologie", a declarat Maria Marcoci, director de resurse umane in cadrul spitalului. Pe de alta parte, chiar daca teoretic exista posturi libere care ar trebui ocupate, conducerea unitatii medicale afirma ca nu se pune problema de ocupare a acestora. "In primul rind, Ordonanta 34/2009 interzice noi angajari. In acelasi timp situatia financiara a spitalului nu permite aceste angajari. Aproximativ 60% din bugetul nostru merge la plata salariilor si nu avem voie sa depasim acest procent. Sintem sub normativ, insa acest lucru nu a afectat calitatea actului medical. Poate daca am mai angaja personal calitatea muncii ar creste, dar s-ar ingreuna substantial plata salariilor. Prefer deocamdata sa-i motivez mai bine pe angajatii pe care ii am", a precizat Ioan Barliba, managerul spitalului.

La Neurochirurgie, acoperire de 60% pentru personalul mediu

Aceeasi problema se inregistreaza si la Spitalul de Neurochirurgie "N.Oblu". Aici sint ocupate in prezent 540 de posturi din cele 687 cit prevede organigrama. Doar doua posturi sint temporar libere, restul de 147 fiind vacante definitiv. Problemele cele mai mari le ridica lipsa asistentilor medicali – 69 de posturi libere, si a infirmierilor si brancardierilor, care sint cu 54 mai putini decit prevede normativul. "Acum sintem acoperiti cu personal mediu doar in proportie de 60%. Foarte multi au iesit la pensie si nici nu am mai avut voie sa scoatem posturi la concurs. Am facut o solicitare pentru a angaja inca 24 de asistenti medicali ca sa putem respecta Codul Muncii. Medici lipsesc din specialitatile de terapie intensiva sau medicina de urgenta. Responsabilitatea e mare, iar beneficiul material nu e proportional cu munca depusa. Si specialisti de radiologie sint putini. Prefera sa termine rezidentiatul si sa plece in strainatate", a declarat dr. Dana Turliuc, managerul spitalului. Cu toate aceste lipsuri, conducerea spitalului nu-si permite sa mai faca alte angajari in acest moment. "Se lucreaza foarte greu, mai ales acum cind sint si concedii, insa daca facem angajarile care ar trebui, depasim bugetul. Pentru a asigura continuitatea actului medical avem nevoie urgenta de cei 24 de asistenti pe care i-am cerut deja. Sint de preferat acum orele suplimentare, insa personalul existent munceste pina la epuizare, nu mai este eficient la patul bolnavului la un moment dat. Nu-i suficient doar sa fii prezent fizic in spital, trebuie sa-ti faci si treaba corect", a mai adaugat dr. Turliuc.

100 de angajati in deficit la Urgente

Si la Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" ar mai fi loc de noi angajari. Din cele 622 de posturi care sint aprobate oficial, doar 523 sint ocupate in acest moment. Alte 99 sint vacante, iar 9 au fost eliberate pentru o anumita perioada de timp si asteapta sa se intoarca angajatii. "Nu ne permitem sa angajam acum. Nu-mi convine sa lucrez sub nivelul normal de personal, insa finantarea este de asa natura incit, daca angajam oameni noi, nu avem cu ce sa-i platim. Pe de alta parte, aici personalul medical trebuie sa fie foarte bine pregatit, pentru ca e vorba de un spital de urgenta, cu o patologie complexa si dificila", a precizat dr. Lucian Popa, managerul spitalului.

"Problema o reprezinta posturile eliberate temporar"

Pe de alta parte, conducerea Directiei de Sanatate Publica spune ca o parte din posturile vacante din spitalele iesene nu au fost ocupate niciodata, ele existind mai mult "pentru orice eventualitate". "Niciodata schema de personal a unui spital nu a fost completa. Legislatia prevede un numar maxim de posturi care pot fi ocupate intr-un anume spital in functie de specialitatile pe care le are si numarul de paturi. In general, totusi, spitalele se mentin la un numar mediu de angajati. Daca la un moment dat este nevoie de angajari masive, atunci posturile exista deja in schema de personal. Problema o reprezinta mai degraba posturile eliberate temporar. Pina la revenirea celor care le-au ocupat initial, acestea sint blocate", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP. Astfel, in 2008 au plecat in concediu de crestere a copilului 202 angajate din spitalele iesene, iar alte 141 de persoane si-au suspendat contractul de munca din diverse motive. Pentru primele sase luni ale anului 2009 cifrele arata o crestere in acest domeniu. In prima jumatate a acestui an au plecat deja in concediu de maternitate 153 de femei angajate in spitale, iar alti 117 angajati si-au suspendat contractele de munca din diverse motive. Cel mai probabil, e vorba de plecari in strainatate.

Comentarii