11 ani de medicina pentru a fi somer

miercuri, 03 octombrie 2012, 11:28
5 MIN
 11 ani de medicina pentru a fi somer

Medicii care termina rezidentiatul pot sa-si reinnoiasca pasaportul. Principala optiune pe care o au este plecarea din tara, pentru ca angajarile in sistemul sanitar sunt practic blocate. A doua varianta este sa ceara ajutor de somaj. 

Sute de tineri medici specialisti vor fi nevoiti sa-si faca dosar de somaj imediat dupa ce vor trece examenul de specialitate. Blocarea posturilor in sistemul sanitar a dus la situatii aproape sinistre pentru cei care termina rezidentiatul. Dupa cativa ani de munca si studiu, tinerii medici se vad in imposibilitatea de a-si desfasura activitatea pentru ca nu au unde sa se angajeze. Multi pleaca in strainatate, insa cei care nu pot face asta aleg sa intre in somaj sau isi fac PFA, in speranta ca ar putea incheia un contract cu vreun spital. De cealalta parte, conducerea Colegiului Medicilor din Romania spune ca singura solutie este deblocarea posturilor in sanatate sau macar in unele spitale unde exista deficit mare de personal medical.

Cinci ani de rezidentiat in urgente Dr. Gabriel Olaru mai are cateva luni pana va termina cei cinci ani de rezidentiat in medicina de urgenta. De-a lungul acestei perioade a facut garzi atat in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului „Sf. Spiridon", cat si pe ambulanta de terapie intensiva SMURD, elicopterul SMURD, ambulanta Barlad sau cea de la Vaslui. De asemenea, tanarul medic a facut si coordonare SMURD in dispeceratul ISU-SMURD. In contextul in care lucreaza intre 40 si 70 de ore pe saptamana, medicul va ajunge in situatia de a sta acasa cel putin cateva luni tocmai pentru ca nu exista posturi. „Nu este normal ca un medic care termina rezidentiatul sa ajunga in situatia de a fi somer sau chiar sa se vada obligat sa plece la munca in strainatate pentru ca aici nu exista posturi sau sunt blocate. Ar trebui sa avem aici conditii sa muncim asa cum am fost instruiti in anii de rezidentiat. Din pacate, in momentul acesta, noi nu avem solutii. Singurele lucruri pe care putem sa le facem sunt fie sa ne inscriem la somaj, sa plecam din tara sau sa ne facem PFA si sa incheiem contracte cu unitati medicale care pot face asta. Deocamdata, nu am luat o decizie in ceea ce priveste viitorul meu. Voi da examenul de specialitate in martie anul viitor si pana atunci trebuie sa gasesc o posibilitate sa mai fac garzi pentru a putea sa ma intretin", a declarat dr. Gabriel Olaru. Daca nu va gasi o solutie nici dupa examenul pentru obtinerea titlului de medic specialist, dr. Olaru se gandeste sa se intoarca in Belgia, acolo unde a si petrecut un an de stagiu intr-un spital privat.

Dr. Vanina Ardelean nu vrea sa plece din tara. Dupa atata timp in care a invatat si a muncit aici, vrea sa continue sa faca ce-i place cel mai mult. „Toti cei care intra intr-un rezidentiat pornesc de la premisa ca la final vor avea un loc de munca pentru ca, in principiu, posturile la rezidentiat se scot in functie de necesitatile din spitale. In ultimul an de rezidentiat insa esti debusolat pentru ca nu ai siguranta zilei de maine, in ciuda anilor de pregatire. Eu sper sa prind macar un contract sa fac garzi", a declarat dr. Ardelean.

„Doar cativa si-au gasit post"

Cei doi tineri medici fac parte din aceeasi generatie de urgentisti, generatie din care doar pe foarte putini reprezentanti ii asteapta un loc de munca la finalizarea rezidentiatului. „Am acum in anul V de rezidentiat o generatie foarte buna si mi se rupe sufletul cand stiu ca nu au posturi. In acelasi timp, spitalele care sunt in subordinea autoritatilor locale au posibilitatea de a face angajari in limita bugetului pe care il au la dispozitie. Iasul e centru universitar, si aici se pregatesc medici pentru intreaga tara. Din pacate, nu poate ramane toata lumea in spitalele din Iasi", a declarat conf.dr. Diana Cimpoesu, medic sef UPUSMURD.

Sefa SMURD spune ca vin tot mai multe solicitari pentru medici din spitale municipale, cum ar fi cele din Moinesti sau chiar Suceava. „Este o competitie. In Iasi ramane de obicei medicul cel mai bun, mai muncitor si care are si un pic de noroc. Exista insa facilitati, medicii pot merge in spitale din alte judete, pot ramane aici sa faca garzi sau sa-si faca PFA, desi acest sistem de PFA e mai greu de intrat in constiinta unui medic", a mai spus conf.dr. Cimpoesu. Pe de alta parte, medicul spune ca in perioada cat s-au putut face angajari, concurenta a fost mai mica si astfel au prins post medici mai putin pregatiti decat cei care vin acum din urma. „In anii trecuti au obtinut post si medici care luasera note foarte mici la concurs, tocmai pentru ca nu era concurenta. Acum, acei medici ocupa niste posturi pe care ar fi putut ajunge medici mult mai bine pregatiti. Din generatia de anul V de acum sunt cativa care au plecat deja in strainatate, altii vor sa plece si doar cativa si-au gasit post. Imi pare rau ca nu ii putem ajuta pe toti sa-si gaseasca posturi bune", a adaugat sefa SMURD. Conducerea Spitalului „Sf. Spiridon" a semnat si contracte de prestari servicii cu medici care isi facusera PFA, respectiv un chirurg toracic, un medic de medicina interna si un medic de urgenta care lucra la Targu Frumos.

„Someri intr-o tara in care este deficit de personal"

In situatia lor se gasesc in fiecare an sute de tineri medici specialisti pe care terminarea anilor de rezidentiat practic ii lasa pe drumuri. „Singura modalitate de a-i tine pe acesti tineri medici in tara este de a debloca posturile si acest lucru se va intampla. Se depun eforturi mari in acest sens. Ironia este ca tinerii medici ajung in situatia de a fi someri intr-o tara in care este un deficit masiv de personal medical de specialitate. Sistemul sanitar romanesc are cu adevarat nevoie de ei si trebuie gasite solutii. In fiecare an avem cam 2.000 de medici care isi dau examenul de specialitate", a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Acesta spune ca fie noua lege a sanatatii trebuie sa prevada deblocarea posturilor din sistem, fie trebuie data o ordonanta de urgenta in perioada urmatoare prin care sa se faca acest lucru. „Trebuie sa facem in asa fel incat macar o parte din spitale sa aiba autonomie la angajari, acolo unde deficitul e foarte mare. Toti cei care termina rezidentiatul in Romania ar avea loc in spitalele noastre, insa ordonanta Guvernului Boc i-a trimis la munca in strainatate, iar presedintele Basescu a spus ca nu este nevoie de ei. E drept ca in Anglia e o obisnuita ca medicii sa aiba PFA, insa la noi nu este prea normal acest lucru", a mai spus prof.dr. Astarastoae. In Iasi sunt aproximativ 1.200 de medici rezidenti, din toti anii de stagiu.

Comentarii