„Filiera sclaviei”, coordonata de la Iasi

joi, 02 iunie 2011, 22:12
3 MIN
 „Filiera sclaviei”, coordonata de la Iasi

 Peste 20 de persoane au fost ridicate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), fiind suspectate ca au inselat 120 de persoane carora le-au oferit locuri de munca in strainatate. Anchetatorii spun ca victimele traiau si munceau in conditii de sclavie in Cehia, Spania si Cipru. In cursul zilei de ieri procurorii DIICOT si ofiterii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate, atit cei din Iasi, cit si cei din structurile centrale au facut 21 de descinderi in Iasi, Brasov, Salaj, Ilfov si Bucuresti. DIICOT sustine ca gruparea numara 15 persoane si era coordonata de Stejarel Niculcea (53 de ani) si Gheorghe Caia (50 de ani) care aveau legaturi cu persoane si grupari similare din alte state. "In perioada 2009 – 2011 in zona de est s-a constituit o grupare de crima organizata in scopul savirsirii infractiunii de trafic de persoane. Membrii gruparii erau din municipiul Iasi si erau in relatii cu cetateni moldoveni si ucrainieni membri ai unor retele de trafic de persoane din Cehia, precum si cu membrii unor retele de trafic de persoane din Cipru si Spania", a spus Iulia Diaconu, procuror-sef al DIICOT Iasi. Anchetatorii spun ca membrii gruparii s-au folosit de mai multe firme la care erau administratori sau asociati si prin intermediul carora au plasat anunturi de recrutare a fortei de munca pentru Cehia, Cipru sau Spania. Partilor vatamate li se oferea un salariu ce varia intre 800 si 1.000 de euro pe luna, cazare si uneori masa asigurate, programul de lucru de 8 ore pe zi, cinci zile pe saptamina si ore suplimentare platite. In realitate insa munceau cite 14 – 16 ore pe zi si nu primeau nici un ban, unii dintre ei fiind chiar amenintati cu armele de ucrainienii cu care gruparea colabora, sustin procurorii.

Vinduti la tirguri de sclavi

Victimele erau vindute ca la vechile tirguri de sclavi catre angajatorii straini. "Organizau in incinta firmei straine, asa zisa repartizare a fortei de munca, ce semana mai degraba cu un tirg de sclavi, deoarece persoanele vatamate erau vindute adevaratilor angajatori, rare fiind cazurile in care victimele lucrau in meseriile pe care le cunosteau si le negociasera in tara", a declarat procuror-sef Diaconu. "O parte au fost predate membrilor gruparii de crima organizata din Cehia, alte parti vatamate au fost duse in Cipru sau Spania unde au fost exploatate prin obligare la munca fortata, in conditii inumane. Le-au fost luate pasapoartele, au fost amenintate", a continuat sefa DIICOT. Anchetatorii au mai precizat ca in noiembrie anul trecut mai multi romani care au reusit sa scape de membrii retelei au anuntat Ambasada Romaniei de la Praga, fiind organizate mai multe actiuni in urma carora o parte din membrii gruparii au fost arestati pentru savirsirea de infractiuni cu violenta asupra victimelor.

Anchetatorii spun ca au identificat pina acum peste 120 de victime din Iasi, Botosani, Brasov, Mures si Ilfov care au incheiat cu firmele folosite de membrii gruparii contracte de mediere pentru gasirea de locuri de munca si care au platit comisioane de 100 si 200 de euro sau 150 de lei. Dupa incheierea contractelor li se cereau mai multe acte pentru inregistrarea contractelor la Inspectoratul Teritorial de Munca si li se spunea ca odata ajunsi in Cipru, Cehia sau Spania vor semna alte contracte direct cu angajatorii. Audierile erau ieri inca in desfasurare la DIICOT Iasi si Bucuresti, urmind ca procurorii sa decida daca vor emite ordonante de retinere pe numele suspectilor.

Comentarii