10.000 de oameni, in pelerinaj la moastele Sfintului Teodosie

duminică, 05 octombrie 2003, 23:00
9 MIN
 10.000 de oameni, in pelerinaj la moastele Sfintului Teodosie

Timp de doua zile, Prea Fericitul Parinte Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane s-a inchinat la bisericile din Vrancea. Patriarhul, insotit de un numeros sobor de preoti a savirsit slujba de proclamare a Sfintului Teodosie al II-lea la Manastirea Brazi, de linga Panciu. O mare de oameni, cum numai biserica poate aduna la un loc, a umplut manastirea de maici si imprejurimile. Peste 10 000 de credinciosi, sositi din toate colturile tarii au luat cu asalt orasul dintre vii pentru a participa la slujba oficiata de inaltii clerici, membri sinodului Bisericii Ortodixe Romane.
Oficialitatile locale, in frunte cu profanul Marian Oprisan, nu au ratat ocazia de a poza alaturi de Prea Fericit, dar si inaltii clerici care au tinut sa slujeasca la Panciu. Alaturi s-au ingramadit mirenii Fevronia Stoica, Silviu Crin Grosu, Nitica Ciubotaru, Sorin Vornic, George Baesu, Mircea Diaconu, Catalin Kanti Popescu, postati strategic in primele rinduri. Pomelnicul PSD Vrancea ar putea continua, intrucit toti membrii importanti de partid au tinut sa ia parte la importantul eveniment religios de la Manastirea Brazi. Acestia au putut fi vazuti facind cruci mari si stind cu capetele plecate in semn de smerenie. Pentru a putea respira in multimea de credinciosi, oficialitatile au fost aparate strasnic de jandarmi.
Ministrul Culturii si Cultelor, academicianul Razvan Theodorescu, a trasmis credinciosilor adunati la manastire mesajul premierului Adrian Nastase, dupa care a disparut in tromba, escortat de politie.
Simbata dupa amiaza, Prea Fericitul Parinte Teoctist a fost intimpinat inca de la intrarea in judet de prefectul George Baesu, presedintele Consiliului Judetean Marian Oprisan, precum si de alte oficialitati locale, care au tinut sa-i aduca omagiul de bun venit. Dupa un schimb de amabilitati, Patriarhul i-a binecuvintat pe cei prezenti, dupa care alaiul a pornit spre Focsani. Aici a fost intimpinat cu „piine si sare” de catre parintele protopop Ionel Ene si alti preoti, dar si de primarul Decebal Bacinschi si de intreg ansamblul folcloric „Tara Vrancei”. Si aici Marian Oprisan a fost amfitrion, dar a fost nevoit sa mentina distanta sociala fata de soborul bisericesc.
Dupa ce a servit primul din piine si sare, P. F. Teoctist le-a oferit oficialitatilor, dar si simplilor credinciosi, din piine si sare si a oferit citeva iconite. Prea Fericitul a rostit un scurt cuvint de invatatura in care a combatut natalitatea scazuta din Rominia si a accentuat ideea potrivit careia „familia si casatoria, care sunt binecuvintate de Biserica, trebuie sa fie binecuvintata cu fii si cu fiice, asa cum ne invata Sfinta Biserica.”.
„Copiii au nevoie de lumina cartii”
Intreaga suita, din care mai faceau parte I. P. S. Daniel, I. P. S. Nifon, P. S. Ambrozie, P. S. Epifanie, P. S. Casian, a plecat spre catedrala unde constructorul Corneliu Pruncahe a muncit pina si in puterea noptii. In prezenta credinciosilor si a oficialitatilor, s-a oficiat slujba aghiazmei mici, binecuvintindu-se altarul catedralei. Dupa slujba, Parintele Patriarh le-a tinut o predica celor prezenti. „Acum lumea are nevoie de intelepciune dumnezeiasca, de rolul sfintilor ca mijlocitori in fata Sfintei Treimi. Sfintii ne sint pilde noua tuturor si am putea spune acum, cind ei ne cheama pe noi si pe dumneavoastra v-au chemat aici, nu atit ca sa ne vedeti pe noi, slujitorii Bisericii noastre, pentru care va raminem si va suntem recunoscatori, dar mai ales ca sa auziti cum Dumnezeu este minunat intru sfintii Sai”, a spus Patriarhul, adaugind ca „lumina credintei trebuie sa calauzeasca mai ales pasii tinerilor, care sunt in pragul unor piedici foarte periculoase pentru viata si formarea lor, a copiilor care trebuie sa invete credinta si temeiurile ei”. La Catedrala, Patriarhul a aratat ca valoarea unei biserici nu este data numai de arhitectura frumoasa, ci prin invatatura care izvoraste de la altarul ei. „Copiii au nevoie de lumina cartii. Acum, cind s-au deschis scolile, nu pregetati sa dati copiii la scoala. Lumea viitoare si Europa ne vrea cu carte, cu stiinta, cu credinta noastra, cu specificul nostru national. Cum il vom pastra si arata noi, asa vom fi acolo categorisiti. Lumea are nevoie de personalitati, de caractere, un tinar trebuie sa fie persoana de caracter, cu cunostinta, cu invatarea limbilor straine. De aceea, lumina cartii este foarte scumpa pentru noi”, i-a indemnat Parintele pe credinciosii adunati la sfinta liturghie. Din cauza intirzierii cu care s-a sosit in Focsani, Patriarhul a contramandat vizitarea bisericii Nasterea Sfintului Ioan Botezatorul din Piata Unirii si a plecat spre manastirea Brazi, unde a oficiat slujba de vecernie. Patriarhul a ramas peste noapte la manastire. O parte dintre ierarhi au fost cazati in zona Soveja, schitul de maici fiind neincapator pentru tot soborul.
Mare de oameni la manastirea Brazi
Peste 10 000 de credinciosi adunati din toate colturile tarii, calugari din toate obstile monahale si zeci de preoti, au au umplut pina la refuz, inca de la primele ore ale dimnetii curtea manastirii Brazi. Duminica dimineata s-a savirsit Sfinta Liturghie de proclamare ca sfint a mitropolitului Teodosie al II-lea de catre Prea Fericitul Patriarh Teoctist, ajutat de membri ai Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de catre preoti, in prezenta unui numar impresionant de credinciosi. Alaturi de Prea Fericitul Teoctist au fost prezenti Inalt Prea Sfintitii Mitropoliti Daniel al Moldovei, Teofan al Olteniei si Petru al Basarabiei, Inalt Prea Sfintitii Arhiepiscopi Teodosie al Tomisului si Nifon al Tirgovistei, Prea Sfintitii Episcopi Epifanie al Buzaului si Vrancei, Gherasim al Ramnicului, Casian al Dunarii de Jos, Ioan al Covasnei si Harghitei, Laurentiu al Caransebesului, Timotei al Aradului, Galaction al Teleormanului si Damaschin al Sloboziei si Calarasului, Prea Sfintitii Arhierei-Vicari Ambrozie Sinaitul, Gherasim Putneanul, Daniil Partosanul si Ioachim Bacaoanul. Ceea ce s-a intimplat duminica la Brazi si se va repeta astazi la Poiana Marului nu a fost o canonizare, ci doar proclamarea Sfintilor Teodosie al II – lea si Vasile de la Poiana Marului. Canonizarea propriu – zisa a fost aprobata de membrii Sfintului Sinod in primavara acestui an.
Practic, la manastirea Brazi, actul de canonizare a celor doi sfinti vrinceni, Teodosie al II – lea si Vasile, a fost adusa la cunostinta credinciosilor. Dupa Sfinta Liturghie au predicat pe rind Prea Sfintitul Episcop Epifanie, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, Prea Fericitul Patriarh Teoctist si Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Petru, care s-au referit, in principal la personalitatile marcante ale celor doi sfinti canonizati.
„Iubitii mei vrinceni, zona aceasta a dumneavoastra, a Vrancei, este cunoscuta nu numai in literatura, in istorie, in poezie, dar este cunoscuta si in credinta prin sfintele biserici si manastiri, prin curajul stramosilor, iar de acum si prin acesti doi sfinti, Teodosie al II-lea si Vasile”, a tinut sa intareasca Prea Fericitul Teoctist.
Prea Sfintitul Episcop Epifanie i-a multumit acestuia si i-a daruit o icoana cu Sfintul Ierarh Martir Teodosie al II – lea. Dupa cuvintari, racla cu Sfintele Moaste ale parintelui Teodosie al II – lea a fost purtata pe umerii preotilor pina in paraclisul ce-i poarta numele.
„Cel mai chivernisit judet din Europa”
Din partea Guvernului, la manastirea Brazi a sosit ministrul culturii si cultelor, Razvan Theodorescu, care a citit credinciosilor adunati in curtea manastirii mesajul premierului Adrian Nastase. Ministrul a tinut sa spuna credinciosilor ca se afla intr-un „judet european si unul din cele mai chivernisite din toata Europa” si a tinut sa laude in principal oficialitatile care au pus la cale o organizare ireprosabila, dar si inaintasii care au facut cinste acestui judet. Imediat dupa predici, Razvan Teodorescu a fost preluat de sofer si a plecat in tromba. Pentru a-i face loc sa iasa, politistii au pornit sirenele si l-au scos pe ministru cu o viteza ametitoare, probabil cu mult peste cea legala.
Oficialitatile locale au monopolizat primele rinduri, fiind aparate indeaproape de echipajele de jandarmi dislocate in curtea manastirii. N-au lipsit de la slujba presedintele CJ, Marian Oprisan, prefectul judetului, George Baesu, comandantul IPJ Vrancea, comisarul Silviu Grosu, senatoarea Fevronia Stoica, dar si binecunoscutul primar din Panciu, Ion Petre, care s-a aratat la fel de evalvios ca si colegii sai de partid. De altfel, PSD Panciu s-a prezentat in formatie completa la manastire.
Vremea calduroasa a tinut cu credinciosii veniti din toate colturile tarii, insa tot ea a facut ca unii dintre ei sa lesine, fiind scosi pe brate din multime. De altfel, jandarmii au facut cu greu fata imbulzelii, multi enoriasi fiind pur si simplu bruscati de fortele de ordine. Oamenii nu au pregetat sa se imbrinceasca si intre ei pentru a ajunge cit mai aproape de altar.
Astazi, o parte a ierarhilor vor merge si la manastirea Poiana Marului, pentru a-l proclama pe Sfintul Vasile.
Prea Fericitul Parinte Teoctist nu va mai fi prezent deoarece a parasit judetul inca de aseara. Patriarhul le-a spus oficialitatilor ca are programata o intilnire la Academia Romana. Intreaga suita a puterii a parasit manastirea odata cu Patriarhul. Pe fetele lor se putea citi multumirea ca au asistat la o slujba istorica si ca prezenta Prea Fericitului Parinte Teooctist i-a cadorisit cu o baie de multime asa cum si-au dorit. (Vioeta DINU, Costel CIULINARU)
Din Ucraina, Rusia, Grecia si pina in Vrancea
Patriarhul Teoctist s-a referit in incheiere la semnificatia si unicitatea
momentului si si-a exprimat bucuria de a vedea la slujba atit de multi credinciosi. Patriarhul Teoctist a mentionat in cuvintul sau virtutile ce au incununat vietile celor doi sfinti recent canonizati (Teodosie al 2-lea si Vasile de la Poiana Marului) care au trait in secole diferite si consecutive (secolul al 17-lea, respectiv al 18-lea). Pentru cei ce nu cunosteau nimic despre vietile acestor sfinti, Patriarhul a prezentat citeva aspecte importante si faptul ca zona Vrancei a oferit adapost unui ierarh prigonit intr-un veac zbuciumat si, de asemenea, ca, desi de neam strain, Sf.Vasile de la Poiana Marului si ucenicul sau Paisie au gasit pe pamint romanesc loc de zidire, adunind laolalta popoare diferite, din Ucraina, Rusia, Grecia.
In final, PF. Teoctist a tinut sa vorbeasca celor prezenti despre
eforturile Sinodului Bisericii Ortodoxe Romane, incepind cu anul 1954,
de a introduce in calendar si sfinti romani.
Trecind peste oboseala unei zile petrecute in picioare, credinciosii au
parasit locul de pelerinaj cu multumirea ca au asistat la un eveniment
memorabil. (D.V.M.)
La Brazi nu era loc sa arunci un ac
Sosirea Patriarhului Teoctist la manastirea Brazi din Panciu a fost motivul pentru care, inca de simbata seara, mii de oameni s-au adunat in curtea schitului. Slujba de vecernie a avut loc in prezenta vicarului de Roman, Ioachim, captind atentia celor prezenti, care au asteptat ore in sir, afara, sosirea Patriarhului.
Asa cum era de asteptat, Patriarhul Teoctist a sosit la manastire insotit de oficialitatile judetene. In curtea manastirii, Marian Oprisan s-a grabit sa-i deschida Prea Fericitului portiera. Fortele de ordine au asigurat un adevarat lant viu inca de la coborirea Prea Sfintitului si pina la urcarea pe podiumul de oficiere a slujbei.
Marcati de ineditul momentului, multi credinciosi au tinut sa-l atinga in timpul trecerii sale prin curtea manastirii, fortele de ordine reusind cu greu sa-i faca loc. Slujba inceputa in timpul serii a continuat pina tirziu in noapte.
Parintele Teoctist a fost cazat intr-una din chiliile manastirii si s-a rugat pina tirziu. Mii de oameni si-au petrecut noaptea in curtea manastirii si pe colinele din apropiere, in asteptatea liturghiei de duminica.
Marea de oameni a creat o aglomeratie de nedescris, atit seara, dar mai ales a doua zi. Credinciosii au platit acatiste, au daruit buchete de flori, au aprins luminari, au cumparat icoane si diferite alte obiecte religioase sfintite.
A fost necesara interventia jandarmilor pentru evitarea imbulzelii, mai ales ca oamenii pareau dispusi sa se calce in picioare pentru a fi cit mai aproape de podiumul in care slujea Patriarhul. De altfel, la Panciu au fost aduse forte impresionante de politie si jandarmi. (Doina Violeta MALACESCU)
Credinciosi luati cu ambulanta de la manastirea Brazi
Cinci persoane au avut nevoie de ingrijirile medicale acordate de echipajele Servicului Judetean de Ambulanta, prezente la slujba de proclamare ca Sfint, a mitropolitului Teodosie al II-lea de la „Manastirea Brazi”.
Din cauza lipsei de aer, a caldurii si a aglomaratiei aproape insuportabila, citiva oameni mai sensibili au lesinat. Din cei cinci pacienti, doi au ajuns la camera de garda a Spitalului orasenesc Panciu, unde li s-a acordat primele ingrijiri medicale. „Au fost citeva persoane care au avut crize hipoglicemice din cauza faptului ca nu au mincat. Au primit ingrijiri medicale si nu au avut probleme. Doua dintre ele s-au simtit mai rau si au ajuns la spital. Totusi, fata de numarul mare de persoane care a fost acolo, putem spune ca nu am avut prea mari probleme”, ne-a declarat medicul Mircea Stoienoiu, directorul Servicului Judetean de Ambulanta.
Printre cei care s-au simtit rau in timpul slujbei de canonizare s-a numarat si fostul senator Constantin Dinu. Intrucit se simtea rau, actualul consilier judetean PSD a parasit slujba de la Manastirea Brazi. (Anca GIRNEATA)

Comentarii