39 de vrinceni cu handicap, angajati la bursa

vineri, 14 mai 2004, 23:00
3 MIN
 39 de vrinceni cu handicap, angajati la bursa

Peste 50 de vrinceni au participat ieri la Bursa locurilor de munca organizata de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca. Dintre acestia au fost selectate 43 persoane in vederea angajarii, dintre care 39 sint vrinceni cu dizabilitati. Pentru oferta locurilor de munca de la bursa au fost contactati 130 angajatori, din care au participat cu stand, 12 agenti economici. In total, numarul de locuri de munca identificate a ajuns la 359. Principalele meserii cerute la bursa au fost confectioneri imbracaminte, timplari universali si lucratori comerciali. Ca numar de posturi s-au mai remarcat cele 35 pentru muncitorii necalificati in industria celulozei si hirtiei. Pentru Legea nr. 76/2002 au fost oferite 10 locuri de munca. Actul normativ prevede o serie de masuri active pentru incadrarea in munca a persoanelor din cadrul categoriilor defavorizate, intre care se afla si persoanele cu handicap. Astfel, angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi din rindul persoanelor cu handicap, primesc, pentru fiecare persoana, o suma lunara reprezentind 1,5 salarii minime brute, timp de 18 luni. Conform legii, angajatorii au obligatia sa mentina raporturile de munca cu persoanele cu dizabilitati cel putin 3 ani. Tot legea prevede ca agentii economici care au sub 100 de angajati si incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, persoane cu handicap, primesc de la stat, lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare persoana angajata, o suma egala cu un salariu minim brut, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca cel putin 2 ani.
Calificatii prefera posturi necalificate
Solicitantii de la bursa au urmat cursuri de calificare, fie in scoli profesionale speciale, cum este Scoala Speciala „Elena Doamna”, sau sint beneficiarii unor cursuri speciale organizate prin intermediul programelor AJOFM. „Mi-as fi dorit sa gasesc ceva de lucru ca manipulant. E altceva sa cistigi o piine prin forte proprii, nu mai depinzi de altii sa te intretina”, a spus Costica Iancu, de 29 ani, un tinar provenint de la CITOIA Odobesti. „Eu sint zugrav – vopsitor si am fost angajat la o firma de constructii in Bucuresti unde am avut accidentul care m-a lasat infirm pe viata. As prefera sa gasesc tot un post de manipulant, sa descarc eventual navete poate la vreun centru en-gros”, a completat si Cristian Herea, de 36 ani, tot de la CITOIA Odobesti. „Am fost un timp instructor pentru copiii nevazatori, in cadrul unui program special al unei fundatii. Ma inteleg prin semne si cu persoanele surdo-mute. As fi preferat mai mult un post de asistent social, dar sint interesat si de un loc de munca in industria confectiilor textile. Eu am urmat cursurile de calificare de 6 luni de la «Pandora» si am speranta ca voi fi angajat incepind cu 1 iunie”, spune Adrian Stefan Enache, de 30 de ani. La fel de optimist este si Luci Gyula, de 29 ani: „Am fost 30 de persoane la cursurile de calificare de la «Pandora». Eu m-am calificat croitor-calcator asa ca, probabil, ma vor angaja si pe mine in cel mai scurt timp”.
Angajatii cu dizabilitati sint mai seriosi decit cei fara handicap
Angajatorii din judetul nostru au incredere in persoanele cu dizabilitati. „De anul trecut am angajat deja citeva persoane cu probleme hipoacuzice. Sintem foarte multumiti de prestatia lor. Sint foarte buni executanti, atenti la calitatea materialului si cusaturilor si foarte rar au probleme cu tehnologul. Nu intirzie si sint de multe ori mult mai seriosi si mai sinceri decit angajatii fara handicap” a spus Lucica Pahome, reprezentantul societatii „Incom Vranco”. Firmele prezente au regretat totusi numarul mic de participanti fata de aceeasi bursa de anul trecut. „Fata de anul acesta, anul trecut au fost prezenti mai multi parinti ai persoanelor cu dizabilitati si alti reprezentanti ai asociatiilor non-guvernamentale care se ocupa de problemele acestei categorii de oameni defavorizati”, a spus Maria Stoleru, purtator de cuvint al AJOFM Vrancea. Angajatorii prezenti au considerat ca numarul mai redus de persoane din acest an poate fi explicat si prin faptul ca deplasarea celor din judet la Focsani, unde le sint oferite principalele posturi, necesita cheltuieli mai mari decit salariile oferite de firme. (Doina DAMIEAN)

Comentarii