Achizitiile spitalelor din Vrancea, verificate de PNA

vineri, 14 noiembrie 2003, 00:00
3 MIN
 Achizitiile spitalelor din Vrancea, verificate de PNA

Achizitii in valoare de aproape 40 de miliarde de lei nu au respectat procedura corecta de cumparare prin sistemul public de licitatie. Desi legea in acest domeniu este foarte stricta, directorii de spitale din Dumbraveni, Focsani si Marasesti nu au respectat in totalitate regulile impuse de legislatie. Sefii Directiei de Sanatate Publica sustin ca aceste achizitii nu s-au putut demara conform legii pentru ca nu au avut la dispozitie fondurile necesare. In legatura cu aceasta situatie, Ministerul Sanatatii a propus analizarea problemelor de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie.
Spitalul Judetean Focsani, Spitalul comunal Dumbraveni si Spitalul orasenesc Marasesti sint cele trei unitati spitalicesti cu paturi din Vrancea care figureaza in raportul dat publicitatii de Ministerul Sanatatii privind nerespectarea licitatiilor publice. Valoarea achizitiilor care incalca legea a fost estimata la aproximativ 40 de miliarde de lei. Primul pe lista este Spitalul Judetean care figureaza cu 34,7 miliarde de lei, urmat de Spitalul comunal Dumbraveni cu 1,9 miliarde de lei si Spitalul orasesnesc Marasesti cu 700 de milioane de lei, adica in total 37,3 miliarde de lei.
Potrivit Ministerului Sanatatii, „pentru a stabili care dintre faptele constatate, urmare a controlului, constituie infractiuni, potrivit legii penale, prezentul Raport va fi transmis spre analiza Parchetului National Anticoruptie”, se precizeaza in comunicatul de presa remis de Ministerul Sanatatii.
In urma cu citeva luni, Ministerul Sanatatii a cerut Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate si Directiilor de Sanatate Publica, printr-un ordin, sa verifice facturile aferente anului 2002 si ramase nedecontate la data controlului. In urma verificarilor s-a stabilit ca trei spitale nu au respectat metodologia achizitiilor impusa de lege. „A fost facuta o evaluare in acest sens si am comunicat situatia la Ministerul Sanatatii. Anexat am prezentat si motivatia acestei situatii. Deocamdata nu se stie cu exactictate ce se va intimpla. Este posibil ca spitalele sa fie obligate sa acopere aceste cheltuieli din venituri proprii”, ne-a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, chirugul Gheorghe Bercea.
Nu au fost bani
Controlul facut de DSP a vizat modul de respectare a procedurilor pentru atribuirea contractelor de achizitie publica. In acest sens, s-a controlat daca obligatiile pe care le au autoritatile contractante, respectiv spitalele, au fost respectate. Reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica si ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate au analizat modalitatea de analiza a ofertelor, modalitatea de atribuire a contractelor de achiztie, intocmirea contractelor de achizitie (termen, pret, plafon valoric, garantii) si conditiile restrictive de achizitonare din sursa unica.
Oficialii Directiei de Sanatate Publica ne-au precizat ca „aceste proceduri nu s-au putut respecta in totalitate, datorita faptului ca unitatile nu au dispus de fondurile necesare in vederea angajarii la plata in baza unor contracte care sa aiba ca termen de valabilitate 31.12.2002”, se arata in adresa remisa redactiei noastre si semnata de directorul executiv al DSP, Constantin Dumitru, si de directorul adjunct finaciar contabil, ec. Iulia Mircea. Directorii au adaugat ca demararea unei unei proceduri de achizitie publica fara a dispune de fondurile necesare, in vederea indeplinirii contractelor, reprezinta contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20 de milioane la 50 de milioane. Ramine de vazut daca verificarile procurorilor PNA vor scoate la iveala si nereguli cu caracter penal. (Anca GIRNEATA)

Comentarii