Alegerile fraudate din 1946 versus localele din 2004

vineri, 18 iunie 2004, 23:00
6 MIN
 Alegerile fraudate din 1946 versus localele din 2004

In Romania anului 2004 se vorbeste despre fraudele electorale poate mai mult ca oricind. Mai mult, si presa straina a inceput sa vehiculeze unele supozitii despre ceea ce s-a petrecut in ultimele trei saptamini in Romania, la alegerile locale. Totusi, frauda electorala nu este un termen cunoscut de romani de curind. Dupa cum se stie, alegerile parlamentare din 1946 au fost fraudate in cel mai grav mod de catre comunisti, fapt ce avea sa duca la jumatate de secol de teroare comunista. Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul tarii au fost pur si simplu inversate de comunisti, iar vocile celor care au avut curajul sa arate lumii acest lucru au fost inabusite. In judetul Putna, cum era numita zona noastra atunci, autoritatile au declansat inaintea alegerilor prigoana impotriva partidelor istorice si au „mituit” cu porumb taranii afectati de foamete in schimbul voturilor. Presedintele de onoare al PNTCD Vrancea, Alexandru Huianu, a trecut prin 11 inchisori comuniste dupa ce a fost ales deputat. „Categoric, la alegerile locale din Vrancea s-a intimplat cam ce s-a intimplat in ’46”, spune fostul deputat.
In data de 6 martie 1945, Moscova a impus cu forta, in Romania, un guvern comunist, condus de Petru Groza, guvern care a instaurat la putere regimul comunist. Trebuie spus ca, in paralel, trupele sovietice erau deja stabilite pe teritoriul tarii noastre. De aici si pina la instituirea cenzurii, a deportarilor si a internarilor in lagare de detinuti politici, nu a fost decit un pas. Suveranul Romaniei, regele Mihai, a cerut guvernului condus de Petru Groza sa demisioneze, insa acest lucru a fost refuzat categoric. Acest fapt l-a determinat pe rege sa ia decizia de a nu mai semna nici un decret initiat de guvern, pe scurt, s-a instituit „greva regala”. Groza nu si-a dat demisia, cum a sperat regele, si astfel, la 8 noiembrie 1945, in Piata Palatului, din Bucuresti, a avut loc prima demonstratie anticomunista, soldata, din pacate, cu multi morti si raniti. In 1946 au avut loc primele alegeri de dupa perioada celui de-al doilea razboi mondial. Deja comunistii incepusera procesele politice impotriva adversarilor politici ai regimului. La alegerile parlamentare din 1946, comunistii au mers in alianta cu citeva partide democratice, formind Blocul Partidelor Democrate, insa acest lucru nu a fost de ajuns, comunistii recurgind la falsificarea alegerilor, prin toate mijloacele posibile. Astfel, ei au iesit cu un procentaj covirsitor, 84,5%, in ciuda tuturor semnalelor trase de partidele istorice, Partidul National Taranesc si Partidul National Liberal, cu privire la fraudarea masiva a alegerilor pentru deputati si senatori.
„Dati-ne porumb, ca votam si cu dracul!”
In plan local, judetul Putna, asa cum se numea regiunea Vrancei, a cunoscut si el incidente la alegerile din 19 noiembrie 1946. In data de 2 august 1946, Ministerul Afacerilor Interne a trimis ordinul circular nr. 32739, potrivit caruia Prefectura judetului Putna primea 144.200 de certificate de alegator, pentru a fi distribuite primariilor din judet. De asemenea, pentru ofiterii si subofiterii din Garnizoana Focsani s-au trimis 1000 de carti de alegator. Tentativele de eliminare a adversarilor politici ai Blocului Partidelor Democrate, din care facea parte si Partidul Comunist, alaturi de Uniunea Patriotilor, Frontul Plugarilor, Partidul Social Democrat „Constantin Titel Petrescu”, dar si aripi scindate din partidele istorice PNL si PNT, incepusera inainte de data alegerilor. In luna iulie, prefectul judetului Putna, avocatul Constantin Chele, trimite o adresa catre Ministerul Afacerilor Interne, prin care acuza anumiti profesori si preoti ca au o „atitudine antiguvernamentala”, nominalizindu-i pe profesorul Mavrodin – secretar general al PNT, aripa Iuliu Maniu, profesorul I. Rotaru, membru in acelasi partid, si pe profesorul I. Diaconu, membru al PNL, aripa Dinu Bratianu. In acelasi comunicat remis de prefect ministerului, se solicita ajutoare constind in porumb, pentru ca oamenii sa voteze cu partidele democrate, implicit cu comunistii. „Marea problema care ne ingrijoreaza este foametea: in unele comune au murit de foame, zilele acestea, citeva persoane. In toate comunele in care se face propaganda, strigatul de alarma este «Dati-ne porumb, ca votam si cu dracul!». (…) Trebuie sa se trimeata cantitati masive de porumb, altfel, toata truda partidelor democrate de a-si atrage masa electorala poate deveni inutila”, spunea, pe atunci, prefectul Putnei. Revoltele incepusera, simpatizantii partidelor istorice PNL si PNT incercau sa constientizeze oamenii ca votul acordat comunistilor le va aduce mari greutati, intuind situatia ce avea sa urmeze. Cu o zi inaintea alegerilor, Ministrul Afacerilor Interne din acea vreme, Teohari Georgescu, emitea un ordin prin care toti protestatarii trebuiau redusi la tacere prin orice mijloc. „… pentru organele politienesti si jandarmeresti, de a lovi fara crutare pe toti acei care incearca sa tulbure ordinea publica”, ordona ministrul. In schimb, membrii BPD, implicit comunistii, erau protejati, ba mai mult, celor care incercau sa sesizeze unele abuzuri comise de acestia nu li se dadea crezare. Chiar si brosura cu legea electorala publicata de guvern continea incitare la ura impotriva partidelor istorice, in schimb facea campanie favorabila comunistilor si celorlalte formatiuni aliate lor. La alegeri, frauda s-a comis prin mai multe mijloace, binecunoscute noua, astazi, si anume: urna mobila care „aduna” voturi, buletine false introduse in urne, numararea voturilor cu „plusari” masive pro comuniste.
„Unii fac istoria, altii o scriu, iar altii doar o citesc”
Unul dintre oamenii care au trait si constientizat momentul alegerilor din 1946 este avocatul Alexandru Huianu, din Focsani. Nascut in 1914, in fostul judet Dorohoi, Alexandru Huianu este taranist de cind se stie, iar alegerile fraudate din 1946 l-au afectat direct. In 1945 s-a intors de pe front, ca ofiter, si a inceput alta lupta, alaturi de gruparea lui Iuliu Maniu, pentru propasirea idealurilor liberale, pentru libertatea de expresie si inlaturarea cenzurii. La alegerile din 1946 a fost ales deputat taranist, insa a fost imediat arestat in Botosani, unde profesa ca avocat. „Am iesit deputat in Botosani la alegerile din 19 noiembrie 1946. In ziua votarii, eu m-am instalat la o sectie de la periferia orasului. La ora 3 noaptea a inceput numararea voturilor. Cel putin unde am fost eu, alegerile s-au fraudat grosolan, in sensul ca urna mobila venea plina, noi nu stiam de unde, se introduceau buletine false in urna. La sfirsit, au luat urna si s-au dus cu ea la Prefectura. Timp de 7 zile nu au spus nimic, nu stiam cine a iesit, cine n-a iesit la alegeri. Nu s-a dat nici un proces verbal… Daca ar fi fost corecti, comunistii, impreuna cu toti cei din BPD, nu ar fi luat nici 1% din voturi, pentru ca oamenii sustineau in masa partidele istorice PNT si PNL. Oamenii mergeau prin oras si intrebau: Mama, unde-i ochiul?, evident cautau semnul electoral al taranistilor”, ne-a spus Alexandru Huianu. Arestat chiar dupa ce isi terminase pledoaria intr-un proces, Huianu a indurat chinul prin 11 inchisori comuniste – la Gherla, Suceava, Bacau, Tirgu Ocna si la Canal, doar pentru convingerile sale politice. El spune ca tinerii din ziua de azi ar trebui sa fie constienti pe cine voteaza, mai ales ca de votul lor depinde Romania. „Categoric, la alegerile locale din Vrancea s-a intimplat cam ce s-a intimplat in ’46. Evident, nu vom mai trai ce-am trait noi, dar se vede ca exista diverse forme de cenzura din partea partidului de guvernamint, in speta, PSD, pe care eu intuiesc ca le vor folosi fara nici o jena. Oamenii ar trebui sa stie ca unii fac istoria, altii o scriu, iar altii o doar citesc”, ne-a mai spus presedintele de onoare al PNTCD Vrancea, Alexandru Huianu. Dealtfel, el nu este singurul care lanseaza ideea asocierii alegerilor locale din judet cu cele parlamentare din Romania anului 1946, in ceea ce priveste frauda electorala. Aproape toti liderii partidelor vrincene de opozitie, dar si cei de la nivel central, au strigat, atit in timpul alegerilor, cit si dupa 6 iunie, ca ceea ce s-a intimplat in 1946 seamana foarte mult cu alegerile locale din 6 iunie. Ceea ce nu s-a schimbat este tactica: urne mobile „mobile”, voturi in plus la numaratoare si alte asemenea metode consacrate. (Sebastian OANCEA)

Comentarii