Alerta maxima

luni, 22 ianuarie 2001, 00:00
4 MIN
 Alerta maxima

Pericolul cianurilor si amoniului deversate de societatea Metadet, Falticeni, miercuri, 17 ianuarie a.c., va ameninta la inceputul acestei saptamini viata vrincenilor care traiesc in localitatile riverane Siretului.
Ieri, in jurul prinzului, unda cu cianuri, in concentratie letala, se afla la iesire din municipiul Roman. Astazi, unda va ajunge in zona municipiului Bacau iar miine noapte, cel mai devreme, apele infestate de cianuri si amoniu vor intra pe teritoriul judetului nostru.
Specialistii in domeniu spun ca in Vrancea apele Siretului ar putea avea o concentratie de cianura de 0,02 – 0,005 miligrame/litru, concentratie care depaseste de cel putin citeva ori limita maxima admisa (0,01mg/l).
Vasile Pintilie, directorul sucursalei Vrancea a Societatii "Apele Romane", spune ca la o sedinta de lucru care a avut loc la Bacau, simbata, 20 ianuarie a.c., in prezenta ministrului Mediului, Aurel Constantin Ilie, s-a stabilit un plan care ar urma sa dilueze otravurile in asemenea masura incit ele sa nu mai prezinte o amenintare pentru viata oamenilor.
Cianurile au reaparut
Situatia poluarii Siretului cu cianuri a luat o turnura neasteptata, intrucit atunci cind toata lumea credea ca otravurile tind sa se dilueze constant, masuratorile au aratat ca acestea au reaparut in concentratii alarmante. Noua situatie l-a determinat pe ministrul Apelor si Mediului, Aurel Constantin Ilie, sa convoace simbata, la Bacau, un comandament de criza, care sa gaseasca rapid o solutie pentru stoparea undei poluatoare. Au fost chemati pentru consultari prefectii judetelor Vrancea, Suceava, Neamt, Bacau si Galati, sefii agentiilor de protectia mediului din bazinul Siretului, precum si conducerile Directiei Apelor Siret si Directiei Apelor Prut. Comisia a decis ca Bacaul sa fie locul unde se va da batalia decisiva cu otrava.
In acest scop, barajele de pe Bistrita isi vor deschide portile si vor crea o unda constanta de uzinare de 50 de metri cubi de apa pe secunda, care va lovi otravurile la confluenta cu Siretul, in localitatea Siretul, din comuna Letea Veche, la intrarea in lacul de acumulare Galbeni.
Se urmareste ca unda de pe Bistrita sa improspateze permanent apele din acumularile din aval de Bacau, astfel ca otravurile sa scada in concentratii sub limitele admise, ceea ce practic ar inseamna eliminarea definitiva a problemei.
"Batalia" de la Bacau ar urma sa ne salveze

Surse din Bacau au declarat reporterilor "Monitorului de Vrancea" ca otrava a atins ieri limita dintre judetele Neamt si Bacau, iar pe cimpul bataliei decisive, de linga municipiul Bacau, este asteptata astazi. Primariile si politiile din comunele aflate de-a lungul riului sint in continuare in stare de alerta si au menirea sa impiedice consumul pestelui.
Specialistii in domeniu sint de parere ca variatiile aparute la concentratiile de cianura sint anormale si ele se datoreaza, probabil, unor noi deversari clandestine de otravuri, chiar cu cisternele, tot in zona fostei fabrici de detergent de la Falticeni.
Ideea a fost intarita de ministrul Apelor, care a spus ca otravurile ar putea fi aruncate de persoane care incearca astfel sa scape de urmele vinovatiei. Conform acelorasi declaratii, se pare ca cianura a fost aruncata inlclusiv in canalizarea orasului Falticeni, intrucit la statia de epurare din oras s-a descoperit o concentratie a otravurilor de pina la 90 de ori mai mare decit cea normala.
Nu consumati peste din Siret
Chiar in eventualitatea in care planul "bataliei de la Bacau" va reusi autoritatile vrincene se dovedesc a fi extrem de precaute. Practic, toti care au cea mai mica legatura cu acest fenomen sint in stare de alarma. Unda cianurilor de pe Siret care sint asteptate sa ajunga in Adjudul Vechi cel mai devreme miine seara ar putea afecta pinza freatica care alimenteaza fintinile din localitatile riverane ale riului.
Vasile Pintilie, directorul SGA spune ca se recomanda cetatenilor din aceste comune sa nu consume apa din fintini sau, si mai grav, sa consume peste din Siret. De asemenea este recomandat ca acestia sa nu adape nici animalele din acest riu.
Pentru a preintimpina orice fel de accident politistii vor avea grija sa preintimpine orice fel de tentativa de acest gen. "In acumularile de pe Siret, pina la Calimanesti este un volum de apa de 260 milioane de metrii cubi. Acest volum va dilua considerabil otravurile. Concentratia de cianuri asteptata la noi nu este letala insa nu ne putem permite sa riscam", ne-a declarat ieri Vasile Pintilie.
Prefectul Constantin Buza este si el de parere ca in Vrancea ar putea exista riscul unor intoxicatii cu cianuri doar in cazul consumului de peste. "Din proprie initiativa am intocmit un program special de masuri pentru a combate fenomenul. Materialul este aprobat de ministerul Mediului", ne-a declarat ieri prefectul Buza.
Participant la intrunirea de la Bacau, prefectul spune ca ceea ce s-a intimplat la Falticeni nu este un accident, ci o neglijenta crasa. "Este vorba de o gestionare proasta a surselor de poluare de care se face vinovata Agentia de Protecie a Mediului", a mai adaugat prefectul. (Oana CHIRILA, Traian NEGULESCU)

Comentarii