Analize medicale pe spinarea angajatorilor

joi, 11 septembrie 2003, 23:00
2 MIN
 Analize medicale pe spinarea angajatorilor

„O persoana poate fi angajata in munca doar pe baza unui certificat medical care arata ca angajatul este apt din punct de vedere medical pentru efectuarea acestei munci. Nerespectarea prevederilor atrage nulitatea contractului de munca incheiat”, se specifica in Codul Muncii art 27.
Desi pare un lucru banal, aceasta situatie da extrem de multa bataie de cap angajatorilor si cheltuieli de sute de mii de lei. In judet exista doar doua cabinete pentru medicina muncii. Unul la Centrul de Diagnostic si Tratament, care urmeaza sa fie privatizat si celalalt in cadrul clinicii Medicover. In aceste clinici, pentru astfel de investigatii sint percepute sume destul de mari, de ordinul sutelor de mii de lei. „Ministerul Sanatatii sustine ca aceste analize trebuie sa le suporte angajatorul. Mi se pare o situatie normala pentru ca angajatii, in momentul in care solicita un loc de munca, nu dispun de sumele necesare. Daca ar avea bani cu siguranta nu s-ar mai interesa de un loc de munca”, este de parere Victoria Diaconu, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca.
In aceste conditii, angajatorul suporta aceste cheltuieli, chiar daca salariatul va ramine in cadrul firmei o saptamina sau o perioada mai mare de timp. „Chiar daca in acest angajat s-au investit resurse umane si chiar banesti, el este liber sa plece cind vrea el. Legislatia ii permite sa-si dea demisia in momentul in care doreste”, a precizat Victoria Diaconu.
Gratuit pentru anumite categorii
Pentru salariatii din invatamint existenta unor protocoale incheiate la nivel national ii scuteste pe acestia de la plata investigatiilor medicale cerute de angajator. Regula nu se respecta in momentul in care salariatul se adreseaza unui cabinet din sistemul privat. Pentru anumite sfere de activitate sint necesare investigatii medicale mult mai sofisticate. Spre exemplu, pentru cei care lucreaza in domeniul alimentatiei publice se fac anumite seturi de coproculturi sau radiografii pulmonare cerute explicit de lege. Pentru activitatile cu un grad mare de risc, cum ar fi munca la inaltime, se impun alte investigatii care sa ateste faptul ca salariatul este apt pentru aceasta munca. Unele investigatii sint facute periodic, la intervale de timp mai mari sau mai mici, in functie de specificul activitatii prestate.
Certificatele cerute la angajare trebuie sa fie eliberat de cabinetul de medicina a muncii. Numai asa el este recunoscut, atit de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, cit si de Ministerul Sanatatii.
Pe linga investitiile de sute de mii de lei, pentru fiecare angajat se adauga si o zi de invoire pentru ca salariatul ca sa aiba timp sa astepte la usa cabinetelor medicale. (Anca GIRNEATA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii