Bolnavii din spitale vad carne din an in Pasti

joi, 04 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Bolnavii din spitale vad carne din an in Pasti

Cartofi, pastai, paste, si iar pastai, cartofi, paste este regimul alimentar de care se „bucura” un bolnav internat in orice spital din Vrancea. Din cauza datoriilor, furnizorii de produse alimentare au taiat de la portie toate spitalele. Vestitele fripturi care se serveau medicilor de garda au disparut si ele din meniul gratuit, iar doctorii fac front comun cu bolnavii si vin constiinciosi cu pachetelul de acasa. Unde se duce CAS-ul? Medicamente – NU, conditii – NU, mincare – mai bine NU!
Saracia lucie din spitale ii atinge pe bolnavii internati, mai intii de toate, la stomac. Ajunsi pe patul spitalului, daca nu au rude care sa-i viziteze, pacientii vor tine pe perioada internarii o cura de legume, garnisita cind si cind cu cite un iaurt, dat cu stringere de inima doar bolnavilor care beneficiaza de ratie suplimentara de hrana.
De opt luni de zile la Spitalul Judetean nu s-a mai mincat carne. Doar in primele zile ale anului, ca sa simta ca au venit sarbatorile, pacientii au mincat putina carne din conserva. De atunci, nimeni nu s-a mai putut bucura de un regim de hrana cit de cit normal. In unele spitale teritoriale o parte din legume sint aduse cu sacosa de bucatarese care vor sa faca macar cit de cit o mincare mai buna. Datoriile Spitalului Judetean catre furnizorii de alimente au ajuns la aproximativ 3 miliarde de lei. Situatia este justificata de conducerea spitalului ca fiind una dintre repercusiunile crizei finaciare.
Ieri, spre exemplu, s-a mincat la prinz ciorba de cartofi si pastai cu sos de rosii. Singura modificare pe care o suporta masa de prinz este alternanta felului II intre paste cu sos si pastai cu sos, in rest bolnavii au parte zilnic de zeama lunga de cartofi. Daca pina acum citeva luni se mai dadea bolnavilor cite un iaurt, sint zile in care nici el nu mai apare pe lista de bucate si este inlocuit cu ceai. „Cei mai saraci maninca si asa. Nu are cine sa le aduca ceva mai bun si mai cer si a doua portie. Avem noroc ca mincare de cazan iese cit de cit mai gustoasa decit cea facuta acasa”, ne-a povestit o infirmiera in timp ce impartea castroanele de inox pline cu zeama.
Medicii, pusi si ei la regim
Saracia din meniu este resimtita si de medici de garda, care erau obisnuiti sa primeasca aproape in fiecare zi la felul II cite o friptura cu cartofi. Acum, ei vin constiinciosi cu mincare la pachet pe care, la nevoie, o incalzesc la oficiul din sectie. „Ne mai da cite o ciorba si niste cartofi prajiti cind si cind. Care vrea isi mai aduce de acasa”, ne-a declarat chirurgul Mihai Ionescu.
Desi medicul nutritionist al spitalului recunoaste ca un regim alimentar complet inseamna asigurarea proteinelor, grasimilor si glucidelor in echilibru, totusi oferta facuta de spital i se pare foarte sanatoasa. „Trebuie sa se manince diversificat. Echilibru caloric si nutritiv inseamna consumarea unor alimente din toate categoriile, si lipide si proteine si glucide. La spital se asigura echilibrul, chiar daca nu este carne din lapte si ou”, ne-a declarat medicul nutritionist Gheorghe Cocioaba.
Chiar si in aceste conditii, bolnavii stau cuminti in banca lor si asteapta cu nerabdare masa sau externarea. „Mincarea nu e nici multa, nici putina. Acasa eu gateam si mincarea de la altii nu prea o mincam. Aici, vreau, nu vreau, trebuie sa maninc. Chiar daca nu-mi place, nu pot spune ca mincarea este rea. De obicei e buna, dar mai vine citeodata calduta. Mie imi place mincarea gatita fierbinte. Aici nu se poate”, ne-a declarat o pacienta din sectia de interne.
Carne, din Paste in Craciun
La Spitalul municipal Adjud, carnea ajunge de doua ori pe saptamina. Cu mai putine datorii decit restul spitalelor teritoriale, la Adjud se reuseste totusi pastrarea unui echilibru in ceea ce priveste alimentatia. La Odobesti in schimb, bolnavii nu au vazut in acest an carne decit de doua ori, de Sarbatorile de Craciun si de Paste. In rest, ramine aceeasi zeama de cartofi si paste cu sos de rosii sau parmezan, depinde ce se gaseste prin bucatarie.
La Marasesti, de multe ori bucataresele cotizeaza cu zarzavaturile din gradina la mincare bolnavilor, macar asa sa arate si zeama din oala mai aproape de realitate. Carnea, lipseste cu desavisire.
Singurul loc in care pacientul are parte de un regim alimentar normal este Spitalul orasenesc Vidra. „Astazi (ieri – n.r.) avem la meniu ceai cu margarina si gem dimineata. La prinz, bors de zarzavat si friptura cu sos, iar seara gris cu lapte. Noi avem gospodarie proprie si ne descurcam cu mincarea. Nu e roz nici la noi, dar ne descurcam”, ne-a declarat directorul spitalului, Mihai Racovita. (Anca GIRNEATA)

Comentarii