Bolnavii profesional, lasati de izbeliste

duminică, 19 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Bolnavii profesional, lasati de izbeliste

Mii de salariati din judet muncesc in conditii nesigure, iar o parte dintre ei ajung sa se imbolnaveasca grav la locul de munca. Anual, accidentele de munca si bolile profesionale ucid pe tot Globul peste un milion de persoane, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). An de an apar peste 160 de milioane de cazuri noi de boli profesionale, printre care tumori maligne, afectiuni respiratorii, afectiuni ale oaselor, muschilor, maladii infectioase si tulburari neurologice. OMS estimeaza ca numai 10% dintre salariatii din tarile in curs de dezvoltare si 20-50% dintre cei din tarile industrializate au acces la servicii de medicina a muncii adecvate, incluzind protectia la locul de munca, consultatii preventive si compensatii banesti in urma imbolnavirii.
In Vrancea, ca si in intreaga tara, problema imbolnavirilor la locul de munca este subevaluata din cauza posibilitatilor reduse de diagnosticare a afectiunilor de profil, dar si din cauza neraportarii lor. In judet cei mai afectati sint muncitorii din constructii, confectii si personalul sanitar. In plus, solventii, pesticidele, pulberile metalice, minerale si vegetale genereaza cancer, boli pulmonare si cutanate.
In judet ultimele date arata ca nu au fost inregistrate imbolnaviri profesionale.
O statistica a Directiei de Sanatate Publica arata ca in acest an, in judet, doar trei persoane s-au imbolnavit din cauza conditiilor grele pe care le au la locul de munca, in timp ce anul trecut numarul acestora a fost de sapte. O evaluare a ultimilor cinci ani arata ca in total au fost 29 de cazuri inregistrate, din care opt produse de pulberi textile, opt de pulberi de faina, unul de pulberi de lemn, patru de solventi, vopsele, si trei de gaze de sudura. In ultimii cinci ani s-a mai inregistrat un astm bronsic, o bronsita cronica, o silicoza, un TBC pulmonar. In 2003, cele trei cazuri de boli profesionale au fost inregistrate la: Comcereal, cauzat de pulberi de faina, Rosca Conf din cauza pulberilor textile si la SCCM, un caz nereprezentativ, dupa cum sustin inspectorii ITM, o persoana care a facut astm bronsic de la fumul de sudura. Cazul a uimit, cu atit mai mult cu cit pina la aceasta data nu a mai existat o situatie asemanatoare.
Un numar tot mai mare de salariati prezinta simptome legate de stresul dat de suprasolicitare. Stresul profesional, considerat a sta la originea bolilor cardio-vasculare, este pe locul doi in ierarhia problemelor de sanatate profesionala, din tarile Uniunii Europene.
In timpul controalelor efectuate de inspectorii de munca s-a constatat ca lucratorii care executa diferite lucrari la inaltime sint expusi in orice moment la accidentare. In plus, majoritatea angajatorilor nu asigura supravegherea starii de sanatate a salariatilor
Legi noi pentru salariatii bolnavi
Nesiguranta la locul de munca i-a indemnat pe reprezentantii Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei si pe cei ai Ministerului Sanatatii sa imbunatateasca legislatia in domeniul protectiei muncii. Noile norme, intrate in vigoare la inceputul acestui an, ii obliga pe angajatori sa evalueze riscurile la care sint expusi salariatii, sa asigure oamenilor controale medicale preventive si sa declare accidentele de munca si bolile profesionale. Un ordin al Ministrului Sanatatii a largit si lista bolilor profesionale recunoscute si a celor legate de profesie de la 25, la 73. Deoarece angajatorii sint cei care trebuie sa evalueze riscurile la care sint expusi salariatii, este foarte greu de facut o evaluare a conditiilor de munca.
Dincolo de legislatie, reteaua de medicina a muncii are mari deficiente, numarul dispensarelor de intreprindere fiind tot mai mic, iar clinicile de boli profesionale abia daca pot ingriji pacientii cu bugetul mic primit de la Ministerul Sanattii. Chiar daca li se recunosc bolile profesionale, muncitorii nu au nici un fel de beneficiu, in afara de un concediu medical platit suta la suta. Persoanele care s-au imbolnavit la locul de munca ar putea avea, insa, incepind cu anul viitor, mai multe drepturi in ceea ce priveste asigurarea asistentei medicale gratuite prin Fondul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale. Practic, incepind de anul acesta, angajatorii vireaza 0,5% la acest fond, banii urmind a fi folositi pentru tratamentul salariatilor bolnavi si pentru acordarea de compensatii materiale. (Anca GIRNEATA, Camelia STANILA)

Comentarii