Ce averi ascund demnitarii si functionarii Vrancei?

sâmbătă, 19 martie 2005, 00:00
5 MIN
 Ce averi ascund demnitarii si functionarii Vrancei?

Noile declaratii de avere dau batai de cap functionarilor din administratia si politica vrinceana. Pe linga faptul ca sint foarte complexe, noile formulare pentru declaratiile de avere si pentru cele de interese cuprind date privind si bunuri detinute de rudele functionarilor care trebuie sa le completeze. Ordonanta de Urgenta privind modificarea formularelor pentru declaratia de avere si de interese a fost publicata deja in Monitorul Oficial, iar functionarii si demnitarii care trebuie sa completeze noile declaratii au la dispozitie aproape doua luni, adica pina pe 10 mai, pentru a-si face publice vilele, masinile, iahturile, bijuteriile sau conturile din banca, evident, acolo unde este cazul. Noua forma a declaratiilor de avere si de interese a fost prezentata presei de catre secretarul Prefecturii. Reporterii nostri au incercat sa afle cu ce averi se lauda politicienii locali. Daca unii n-au nimic de ascuns, altii cred ca vor ajunge sa declare si „sireturile”.
O prima noutate adusa in declararea averilor este aceea ca functiile si activitatile care se includ in declaratia de interese sint: calitatea de asociat sau actionar la societati comerciale, companii sau societati nationale, institutii de credit, grupuri de interes economic, precum si membru in asociatii, fundatii sau alte organizatii nonguvernamentale, functia de membru in organele de conducere, administrare si control ale societatilor comerciale, regiilor autonome, companiilor sau societatilor nationale, institutiilor de credit, grupurilor de interes economic, asociatiilor sau fundatiilor ori altor organizatii nonguvernamentale, calitatea de membru in cadrul asociatiilor profesionale si/sau sindicale, precum si calitatea de membru in organele de conducere, administrare si control, retribuite sau neretribuite, detinute in cadrul partidelor politice, functia detinuta si denumirea partidului politic. In ceea ce priveste declaratia de avere, ea va da, cu siguranta, batai de cap atit parlamentarilor vrinceni cit si functionarilor publici din judet, evident, acelora care, prin lege, sint obligati sa-si declare averile si interesele. Printre acestia se numara, in afara de Presedintele Romaniei, primul ministru sau ministri si secretari de stat, prefectul, subprefectul, presedintele Consiliului Judetean, deputatii si senatorii, magistratii, consilierii locali si judeteni, dar si primarii si alti functionari publici. O alta noutate a declaratiei de avere este si aceea ca sint obligati sa-si declare averile si sotiile sau sotii functionarilor sau demnitarilor, precum si copiii acestora. Mai mult, cei carora li se adreseaza aceste declaratii trebuie sa arate si ce bunuri sub forma de metale pretioase, obiecte de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, obiecte care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal sau altele asemenea au in proprietate, bunuri a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. De asemenea, trebuie declarate si bunurile mobile a caror valoare depaseste 1.000 de euro fiecare, precum si bunurile imobile instrainate in ultimele luni. Nu numai bunurile si activele trebuie declarate in noua forma a declaratiei de avere, ci si datoriile demnitarilor si functionarilor. „Debite (inclusiv taxe neachitate), ipoteci, garantii emise in beneficiul unui tert, bunuri achizitionate in sistem leasing si alte asemenea bunuri, daca valoarea insumata a tuturor acestora depaseste 5.000 de euro. (…) Cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subventionate fata de valoarea de piata, din partea unor persoane, organizatii, societati comerciale, regii autonome, companii/societati nationale sau institutii publice romanesti sau straine, inclusiv burse, credite, garantii, decontari de cheltuieli sau alte asemenea, a caror valoare individuala depaseste 300 de euro”, se arata in formularul declaratiei de avere promovate de noua Putere.
„Romanul este inventiv, va scapa si de data asta”
Cit ii priveste pe politicienii si functionarii vrinceni care vor trebui sa completeze noile declaratii de avere, acestia se impart in doua categorii: cei care cred ca noua declaratie de avere va crea un oarecare „deranj” in rindul anumitor functionari publici sau demnitari si va avea un impact si in lupta in combaterea coruptiei, idee pentru care a si fost conceputa, si cei care sint de parere ca noua formula a declaratiei de avere nu va schimba prea mult viata politica sau conturile anumitor functionari sau demnitari. Prefectul Ion Oprea spune ca aceasta forma de declaratie de avere va contribui substantial la lupta pentru combaterea coruptiei, prin cresterea transparentei in ceea ce priveste averile unor demnitari sau functionari publici. Senatorul Jan Vraciu, insa, seful pe linie de partid al prefectului, este sceptic in aceasta privinta, spunind ca inventivitatea nativa a romanului poate „fenta” si aceasta noua forma a declaratiei de avere. „Nu cred ca va face minuni! Sigur, orice actiune care duce la cresterea transparentei este binevenita, mai ales ca vor deveni transparente si toate participatiunile la anumite societati ale unor demnitari sau functionari publici. Nu cred, totusi, ca aceasta declaratie de avere va face minuni, pentru ca romanul este destul de inventiv”, a declarat senatorul democrat Jan Vraciu.
„Averi fabuloase in doar patru ani de zile”
Secretarul Consiliului Judetean, Romeo Paul Postelnicu, crede ca declaratia de avere in noua ei formula este un element nou care va contribui in combaterea coruptiei. „Cred ca, fiind mai amanuntita, poate fi un mijloc de a combate coruptia, ducindu-se chiar pina la averile si bunurile rudelor apropiate ale functionarilor si demnitarilor”, a declarat Postelnicu, fost director al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici. Deputatul liberal Corneliu Momanu crede ca noua declaratie de avere va scoate la iveala cum au facut unii functionari sau demnitari averi fabuloase. „Nu-i rea aceasta formula noua. Pentru mine nu e nici un fel de problema, niciodata nu am declarat altceva decit am si nici nu am ascuns nimic. Trebuie sa se vada cum au facut unii averi fabuloase in doar patru ani de zile”, spune Corneliu Momanu. Presedintele Consiliului Judetean, Marian Oprisan, spune ca nu se teme sa declare din nou averea. „Declaratiile de avere trebuie extinse pina la sireturile de la pantofi si pina la chitantele de parcare”, a declarat baronul, care are o casa incercuita mai ceva ca un penitenciar, de ziduri peste care nu poti vedea nimic, trecuta pe numele mamei sale, pensionara. „Este altceva, mult mai bun decit ce a fost pina acum. Potrivit studiilor economice, in Romania s-au furat 20 de milioane de dolari pe zi. Pentru aceasta suma, cineva este responsabil. Mai devreme sau mai tirziu, cei care le-au furat ei trebuie cunoscuti. Este clar ca, in primul rind, sint implicati cei care au gestionat fondurile publice”, a declarat presedintele Clubului Pro Democratia Focsani, profesorul Ionel Sirbu.
Bogatii se tem de hoti
Buna sau rea, noua formula a declaratiei de avere a intimpinat destula reticenta chiar din partea celor carora li se va adresa si chiar din partea celor care au elaborat-o. Declaratia de avere va stirni, cu siguranta, valuri si printre unii functionari sau demnitari vrinceni, mai ales daca unii dintre ei vor avea puterea sa declare exact cit au ei si neamurile lor si cum au acumulat avere din pozitiile in care s-au cocotat. Noile formulare trebuie completate si facute publice pina pe data 9 mai. In situatia in care functionarii sau demnitarii care completeaza declaratia „omit” sa treaca in declaratie anumite bunuri sau valori, acestia vor fi sanctionati de legea penala pentru fals in declaratii. Una peste alta, unii dintre cei vizati spun ca se tem oarecum sa faca publice toate bunurile pe care le detin de teama sa nu ajunga astfel tinta raufacatorilor. (Sebastian OANCEA)

Comentarii