Centralele termice ne scapa de stres

duminică, 17 septembrie 2000, 23:00
6 MIN
 Centralele termice ne scapa de stres

Cu toate acestea, in Focsani sint deja citeva sute de persoane pe care perspectiva iernii nu ii ingrijoreaza. Ei si-au cumparat centrale termice individiale, renuntind pentru totdeauna la sistemul de incalzire centralizat. Prin simpla apasare a unui buton, familiile pot avea apa calda si caldura oricind doresc si la parametrii pe care ii prefera.
In plus, posesorii de centrale termice isi tin singuri evidenta consumului de gigacalorii si sint siguri ca nimeni nu ii fura la factura.
Centrala termica de apartament devine o alternativa pentru tot mai multi focsaneni. Chiar daca pare o investitie serioasa pentru bugetul unei familii obisnuite, ei se conving ca avantajele primeaza iar cheltuielile sint recuperate in, relativ, scurt timp.
Din motive de siguranta, numai anumite tipuri de centrale sint permise a fi instalate in apartamente. Ele folosesc drept combustibil gazul metan, au tiraj fortat si camera etansa. Incalzesc spatiul locuit in proportia si temperatura dorita de posesor si prepara apa calda dupa preferinta termica a fiecaruia.
Pe piata din Focsani se comercializeaza mai multe tipuri de centrale omologate, importate din tarile Europei Occidentale.
Preferatele solicitantilor sint cele de provenienta germana: estetice, solide, cu durata mare de viata . Desi par ceva mai piparate ca pret, tipul lor este diversificat in functie de putere si implicit, suprafata pe care o pot incalzi.
Astfel, Societatea "Olimpia Instalatii", din Focsani comercializeaza dar si monteaza centrale Vaillant, tipurile VUW – 182, de 18KW, VUW – 242 de 24KW si VUW – 282 de 28 kW.
Aceste centrale murale sint complet echipate cu vas de expansiune, arzator, pompe si supape de siguranta, instalatie centrala, etc.
Cele trei tipuri cintaresc intre 44 si 49 kilograme si pot fi montate pe peretele unei camere sau intr-o simpla debara de dimensiuni foarte mici. Consumul de gaz metan al acestor centrale variaza intre 1,9 metri cubi pe ora (Turbomax VUW – 182), 2,6 metri cubi pe ora (VUW – 242) si 3 metri cubi pe ora (VUW – 282).
Preturile cu care le comercializeaza societatea amintita, in care intra, de asemenea si accesoriile (console, tubulatura). Sint 24, 28 si respectiv 34,5 milioane de lei. Este de remarcat faptul ca instalarea centralelor este gratuita, ea fiind asigurata de firma care le comercializeaza.
Alte tipuri foarte solicitate sint centralele Viessman – Vito Pend 100, de 24 kw, care costa 30 de milioane de lei, Novatherm ZW – 20AME, productie Bosch are ca pret suma de 18.000.000 lei.
In magazinele de specialitate se gasesc, de asemenea, Ariston AT23 si Romstal Brava Digit cu putere de 23, respectiv 24KW. Cele doua tipuri de centrale, ambele de productie italiana costa 19.200.000 lei, rspectiv 17.800.000 lei.
Pentru achizitionarea acestor aparate cei interesati nu trebuie neaparat sa posede bani lichizi. Prin BRD, Bank Post sau CEC, "Olimpia Instalatii" accepta plata in rate care se pot plati pe o perioada de 6 luni – 3 ani. cu doat 10 la suta avans.
Avantajele de alta natura decit cele financiare sint evidente. Centrala fiind automata, nu consuma nimic daca nu, nu consma nimic daca nu este folosita, deci si costul apei calde sau al caldurii este zero.
"In primul rind, cetatenii devin economi. Costul este mult mai redus in raport cu sistemul centralizat de incalzire si nu se plateste decit apa calda si gazul consumat, mult mai ieftin. Oamenii isi pot controla factura daca nu au banii necesari sau vor sa faca economii, tot ce trebuie sa faca este sa mai inchida din calorifere. Un alt avantaj este faptul ca fiind racordat separat, nu-i poate inchide nimeni apa calda sau caldura, daca nu-si plateste intretinerea", este de parere managerul general al "Olimpia Instalatii", inginerul Mihail Aliman.
Un alt avantaj al acestui sistem individual de incalzire este faptul ca orice consumator isi poate asigura microclimatul pe care al doreste. Parametrii termici pot fi foarte simplu modificati. Unii prefera temperatura normala, de 20 de grade, altii – cei suferinzi, mai ales – se vor simti mult mai comod prin simpla reglare a centralei la gradele dorite.
Evident, costurile adiacente consumului sint direct proportionale cu nivelul temperaturii din apartament sau casa, dupa caz.
O centrala de putere medie – 24 kw, cea mai solicitata de altfel, poate asigura fara probleme incalzirea unei suprafete de 150-200 de metri patrati. In functie de tipul cladirii, de calitatea izolatiei etc., pentru un metru patrat de suprafata incalzita sint consumati 100-120 W.
In tara noastra insa, centralele de productie occidentala nu functioneaza in general la capacitatea maxima. Principalul motiv este suprafata redusa a apartamentelor in care salasuiesc cei mai multi dintre romani.
Si proprietarii de case pot opta pentru acest sistem. Daca nu sint racprdati la reteaua de gaze, ei isi pot achizitiona centrale care folosesc tipuri de combustibil precum motorina sau lemnul. In cazul in care au de incalzit o suprafata de 200-250 metri patrati, este potrivita o centrala murala. Proprietarii de vile isi monteaza, de regula, cazanul pentru incalzire separat de boiler, spatiul pentru depozitarea lor fiind ceva mai mare.
In ultimile luni, solicitarile pentru centrale termice au crescut in mod considerabil. Aceasta si pentru faptul ca regimul de acordare al diverselor aprobari necesare s-a mai liberalizat. Cel putin in Focsani, sincopele repetate ale agentului termic avind drept cauza debitele i-au condus pe multi la concluzia ca mult mai bine este sa devina independenti. Dar poate cel mai mult a atirnat in balanta cresterea alarmanta a pretului agentului termic, ca si suspiciunea ca adeseori facturile sint incarcate de pierderile de pe traseu.
Ca un argument in favoarea acestei teorii, numai "Olimpia Instalatii" Focsani vinde si monteaza lunar 40 – 50 de centrale termice, fata de 10 -15 in aceeasi perioada a anului trecut.
Cei interesati sa-si achizitioneze echipamentele care-i vor face independenti din punct de vedere termic trebuie sa urmeze mai multi pasi. Intr-o prima faza, ei trebuie sa se hotarasca asupra tipului de centrala dorit, cu puterea ei aferenta. Imediat dupa aceea, trebuie sa faca o cerere la filiala de Distributie a Gazelor, cu sediul in strada Anghel Saligny, nr 55.
Pentru montarea unei centrale de apartament este, de asemenea necesar, avizul Companiei de Utilitati Publice Focsani, in vederea debransarii de la reteaua termica a orasului. Pentru ca ulterior sa nu existe probleme este cerut si acceptul asociatiei de locatari privind aceeasi debransare.
Dupa ce acest "hop" este depasit, la documentatie trebuie atasate proiectele instalatiei de utilizare a gazelor si de montaj al centralei termice, ca si proiectul instalatiei de incalzire si de contorizare a apei. Sint acceptate doar documentatiile realizate de societatile de proiectari autorizate, destul de numeroase insa in plan local.
In baza tuturor acestor acte, cetatenii vor solicita Primariei Focsani eliberarea atit a certificatului de urbanism, cit si a autorizatiei de construire.
Executia lucrarilor efective, atit la instalatia de gaze cit si la incalzire si apa trebuiesc si ele efectuate numai de societatile autorizate.
"Daca o persoana poseda documentele necesare care pot fi strinse usor intr-o saptamina, in trei zile intreaga lucrare este executata. Este important de mentionat ca noi asiguram atit garantia cit si post-garantia acesteia", a precizat directorul SC "Olimpia Instalatii", Mihail Aliman.
Locatarii care si-au montat centrale termice par extrem de multumiti de achizitia facuta. Chiar daca au facut un efort financiar de moment, spun ei, investitia este rapid amortizata prin facturile lunare mult mai mici la plata intretinerii.
In plus, calitatea serviciilot devine incomparabila. "Mi-am instalat o centrala pe care in luna martie a acestui an am platit 16 milioanelei. Sint foarte multumit. Am facut economii considerabile si pentru ca, o data cu instalarea centralei, am si doua apometre care imi contorizeaza exact consumul de apa. Daca inainte plateam la intretinere peste 900.000 lei, acum, factura se ridica undeva in jurul sumei de 330.000 lei. Cred ca achizitionarea unei centrale este o adevarata afacere", ne-a spus Mihai Verbiceanu, comandantul Penitenciarului Mindresti, unul dintre utilizatorii unei centrale "Brava", productie Romstal.
Pina si primarul Focsaniului se declara un adept al "independentei termice". Nemultumit de serviciile CUP, el si-a cumparat de curind de la "Olimpia Instalatii", o centrala, tot marca "Brava" pe care insa nu a montat-o inca in apartamentul propriu. "Vreau sa termin cu incalzirea de la bloc pentru ca este foarte costisitoare, ca pret. Aceasta, in primul rind. Pe urma m-am gindit ca in acest mod imi pot si schimba instalatia din casa, care are o vechime de 15 ani. Pe scurt, vreau sa devin independent si sa primesc caldura si apa calda atita cit imi trebuie", a afirmat raspicat Decebal Bacinschi. (Lidia GROSEI)

Comentarii