Complexul numelui

marți, 21 ianuarie 2003, 00:00
4 MIN
 Complexul numelui

Cu certitudine, multi dintre noi am fost blagosloviti intr-un moment al vietii cu o porecla. Fie ca ne-a necajit, fie ca ne-a magulit, respectivul "supra-nume" a tinut o perioada, dupa care a fost dat uitarii. Ce ne-am fi facut insa daca insusi numele mostenit de la parinti ar fi fost unul care, fara sa vrem, ar fi creat ilaritate aidoma unei porecle? In timp ce fetelor li se ofera in mod firesc sansa de a-l schimba odata cu maritisul, pentru baieti situatia-i indeobste mai greu de depasit. Multi nu renunta la nume din orgoliu, altii se multumesc sa-l poarte pur si simplu, considerind formalitatile de schimbare o bataie de cap in plus. Cei mai deranjati de numele caraghioase sint cu certitudine copiii care realizeaza, de obicei odata cu inceperea scolii, ca numele lor provoaca risul colegilor.
Cum ar fi sa auzi, spre exemplu "Foca, la tabla", sau "Fii cuminte, Turbatu!". Sau cum ar suna "Liniste, Galagie!", "Capra, sari capra", "Treci la loc, Tufa: nota 4", "Minciuna, este adevarat sau fals?" sau "De ce-ai indoit banca, Indoila?". Nu mai vorbim de atitudinea liceenilor in fata unor nume ca Gagiu, Matau, Putescu, Maciuca, Buca, Closca, Laba sau Coclenci! Destul de lesne de imaginat ar fi si eventuala reactie a copiilor ce se joaca in fata unui bloc, fata de o eventuala locatara care striga mereu la ei si pe care o mai cheama si Gura, Guramulta sau Guralata. In schimb, pentru o tinara delicata si subtirica, numele de Bomba, Pasarica, Padurice, Piciorlung, Joaca sau Cirlig poate n-ar deranja prea mult, cu conditia sa nu fie asociate cu diverse situatii fiziologice firesti de viata! Nu se stie cum ar putea suna insa toate aceste nume asociate imaginii unei persoane aflate la a patra tinerete, cind ar fi mai nimerit poate ceva de genul Plosnita, Fainarea sau Pomana. Prin ce situatii au trecut doamnele pe care le cheama Capra, Gisca, Galusca, Fleica
sau Balarie numai ele pot stii, binecunoscuta fiind delicatetea feminina. Nu acelasi lucru se poate spune despre barbati, care accepta si trec mai usor peste situatiile neplacute create de nume. Pai ce daca se duc la o votca insotiti de un prieten pe care-l cheama Saniuta? Si ce daca domnul Roata sau Spita merge pe bicicleta, pedalind vioi alaturi de colegul lui, Amortila? Credeti ca unui barbat pe care-l cheama Pesterau i-ar fi jena sa pescuiasca, sau zugravul numit Spoiala se lasa de meserie numai din pricina numelui? Pai daca ar fi asa, ce-ar mai putea face sa zicem o persoana supraponderala pe care ar chema-o – culmea! – Zvic sau Purice si care gifiie ca trenul cind merge! Sau sa ne inchipuim cum ar da mina barbateste, prezentindu-se reciproc, domnii Bunadimineata si Decuseara. Si cum ar mai schimba retete culinare gospodinele Cimbru, Ceapa si Camara, in bucataria doamnei… Casuta!
Numele si prenumele pot fi schimbate
Exemplele de mai sus nu si-au propus sa jigneasca pe nimeni si speram ca persoanele care poarta aceste nume sa nu se supere. Oricum, la Starea Civila din Focsani, multi au venit de-a lungul timpului, cu intentia declarata de a scapa de numele vechi contra unora noi, lucru care nu numai ca se poate dar nici nu necesita cine stie ce cheltuieli sau formalitati. Aurelia Cristea, referent de stare civila, a precizat ca motivatia oamenilor care vor sa ia alt nume este variata. Unii sint determinati de ilaritatea pe care o provoaca numele cu care s-au nascut, ori cel pus de nasi sau de parinti. "Au fost oameni pe care-i chema de exemplu Sula sau Curjos, care si-au schimbat numele. Este foarte simplu. In acest caz, al numelor care produc ilaritate, trebuie facuta o cerere ce se completeaza aici la noi, copie dupa buletinul de identitate, certificatul de nastere si eventual de casatorie. Toate acestea se trimit la Monitorul Oficial. De asemenea, cu cererea solicitantul trebuie sa mearga la Inspectoratul Judetean de Politie unde va da o declaratie pe propria raspundere, in care trebuie sa motiveze de ce vrea sa-si schimbe numele. Se da aprobarea, se preiau actele vechi si i se elibereaza altele cu numele nou. La noi aici se achita 34 de mii de lei, la Consiliile locale de domiciliu se mai achita o taxa stabilita de ei. Toata treaba dureaza cam 2-3 saptamini", a declarat Aurelia Cristea. Totusi, cererile de schimbare a numelui inregistrate la Starea Civila pe parcursul anului trecut au avut la baza alt motiv. Din cele spuse de referentul institutiei, aproximativ 40 de persoane au solicitat acest lucru datorita faptului ca li s-a pus interdictie pe pasaport din cauza unor lururi nu tocmai ortodoxe facute prin strainataturi. "Sperau ca asa li se va pierde urma, dar din cele circa 40 de cereri, doar sase au fost aprobate. In acest caz, dosarul persoanei este trimis la Inspectoratul General de Politie Bucuresti, singurul care da aprobarile, iar durata este cam de sase luni", a precizat Aurelia Cristea.
Unii se simt bine si asa…
Cei care au fost fericiti de soarta, de nasi si de parinti, cu nume cit de cit rezonabile, poate nu s-au gindit niciodata ce importante sint acestea. Se simt bine cu numele lor, il rostesc clar si cu dezinvoltura, in timp ce ceilalti, ale caror nume ii fac pe primii cel putin sa zimbeasca, poate sufera in tacere. Pentru unii din aceasta categorie de oameni, banalul nume poate constitui un complex la fel de grav ca cel indus spre exemplu de obezitate, eventualul handicap fizic, saracia sau lipsa unui loc de munca. De acest complex se poate insa scapa foarte usor, cu un minim efort si o simpla vizita la Starea Civila. (Laura BREANA)

Comentarii