Condamnati din nastere

marți, 03 septembrie 2002, 23:00
3 MIN
 Condamnati din nastere

Zeci de copii sufera in Vrancea de malformatii ale inimii aparute la nastere. Pentru multi dintre ei nu exista sanse de supravietuire.
Multe din cauzele acestor afectiuni au ramas o enigma pina astazi chiar si in cele mai avansate centre universitare. Medicii au stabilit ca exista insa doua categorii de copii care sufera de astfel de probleme. O parte dintre ei au avut nesansa sa se nasca din parinti care au avut in familie persoane cu afectiuni asemanatoare, dar care nu au fost descoperite pentru ca se aflau intr-o faza usoara a bolii. In alte cazuri, problemele apar din cauza unor afectiuni aparent minore, de care au suferit mamele in primele trei luni de sarcina. "Orice boala pe care o are mama in primele 32 de saptamini de sarcina poate fi fatala pentru nou nascut. O viroza sau un simplu herpes poate duce la aparitia malformatiilor de cord, pentru care in multe cazuri nu exista tratament", ne-a declarat medicul pediatru George Munteanu.
Malformatia genetica nu poate avea remediu
Cele mai cunoscute malformatii de cord sint cele sub forma de sindrom, cum ar Down, Gregg sau Vernic-Hoffman care apar la primele luni de sarcina. Pe linga alte probleme medicale, cele mai grave sint cele pe care copilul le are la inima. Singura sansa de a descoperi aceste afectiuni sint investigatiile genetice care, din pacate, nu pot fi facute in Vrancea. Singurul loc in care se poate beneficia de astfel de analize sint centrele universitare medicale, dar costul lor este departe de cel al unui angajat cu salariu mediu. O singura investigatie costa citeva zeci de milioane de lei. "Atunci cind exista suspiciuni in privinta modului in care decurge sarcina se fac recomandari pentru efectuarea unor analize genetice. Pentru acest lucru pacientii trebuie sa mearga la Bucuresti, Cluj, Iasi sau Timisoara", a mai adaugat medicul George Munteanu.
O forma foarte grava de malformatie este sindromul Vernic-Hoffman care apare la citeva luni de la nastere si care condamna copilul la moarte. Media de viata a micutilor este de doi ani. "Copilul se naste normal si in primele luni de viata se dezvolta foarte frumos, fara sa dea de banuit familiei despre afectiuine de care sufera. Atunci insa cind incepe sa mearga, se observa ca de fapt copilul este ca si paralizat. Membrele ii sint moi si nu are nici un fel de reflex", a mai explicat doctorul Munteanu.
Specialistii au ajuns la concluzia ca pentru fiecare categorie de mame exista un anumit grad de risc pentru ca nou nascutii sa sufere cu inima. Aceste se refera in special la mamele cu diabet, epileptice si alcoolice.
Familia nu trebuie sa renunte la copil
Oricit de greu ii este familiei in astfel de momente, copiii diagnosticati cu astfel de afectiuni nu trebuie sa se simta neglijati.
Multi dintre ei reactioneaza in schimb violent si nu inteleg ce se intimpla. In aceasta situatie este foarte greu pentru medici sa explice familiei problema pe care o are copilul, iar pentru parinti este foarte greu sa accepte diagnosticul. O categorie importanta refuza sa inteleaga si merg la clinicile specializate din tara pina cind se conving ca diagnosticul pus este unul real si care nu are tratament.
Paradoxul este ca multi dintre ei fac parte din familiii care isi doresc foarte mult un copil si care sint dispuse sa faca orice pentru a-l salva. De multe ori insa eforturile sint zadarnice. (Anca GIRNEATA)

Comentarii