Coroane second-hand pentru eroii neamului

vineri, 06 august 2004, 23:00
4 MIN
 Coroane second-hand pentru eroii neamului

La Marasesti a fost comemorata ieri implinirea a 187 de ani de la punctul culminant al celei mai mari batalii de pe frontul romanesc din primul razboi mondial, soldata cu infringerea armatelor germane. Autoritatile locale au luat o pauza de o zi pentru a participa la acest eveniment la care, dupa cum s-a vehiculat, trebuia sa vina insusi premierul Adrian Nastase, insotit de citiva ministri. Ca de obicei, pentru ca nu se putea altfel, oficialitatile au calcat pe bec si au pus la dispozitia celor care au dorit sa mearga la Mausoleul din Marasesti microbuze cu sigla si sloganul PSD, „Fapte nu vorbe”. Consilierii liberali au ales sa mearga cu microbuzele, impreuna cu colegii lor pesedisti, insa nu au fost prea fericiti cind au vazut ca vor calatori sub sigla partidului de guvernamint. Pentru comemorare au fost mobilizati toti sefii de institutii, impreuna cu o parte din personalul din cadrul acestora. Pe E85 se formase ieri dimineata o coloana din citeva zeci de limuzine ale institutiilor, care au mers pina la Marasesti si inapoi sub escorta Politiei.
Mausoleul de la Marasesti – centrul festivitatilor
Comemorarea zilei de 6 august a inceput la monumentul de la Tisita unde, in cadrul unei ceremonii care a durat aproximativ un sfert de ora, au fost depuse coroane de flori de catre sefii administratiei. Punctul central al comemorarii a fost la Mausoleul din Marasesti, unde a avut loc in deschidere o slujba religioasa. Primul dintre cei care au luat cuvintul a fost primarul Marasestiului, Emilian Brasov, care si-a exprimat speranta ca, sub deviza „Fapte nu vorbe”, va duce orasul in Europa. In continuare au mai tinut discursuri generalul (r) Petre Nichita, vicepresedintele Uniunii Nationale a Veteranilor de Razboi, generalul mr. Florian Pinta, director in cadrul Statului Major al Fortelor Terestre. Prefectul George Baesu s-a limitat in a citi mesajul transmis de premierul Adrian Nastase, in care acesta a afirmat ca evenimentele din urma cu 87 de ani au dus la constituirea statului national unitar roman. Presedintele Ion Iliescu a trasmis si el un mesaj celor prezenti la comemorare, prin intermediul consilierului prezidential Victor Opaschi. Cu aceasta ocazie, seful statului i-a indemnat pe oamenii politici sa lase deoparte disputele, chiar daca este an electoral. Imediat dupa incheierea discursurilor, a avut loc un scurt moment artistic, sustinut de cunoscutii interpreti de muzica populara Floarea Calota, Dinu Iancu Salajanu, actorul Sorin Francu si Corul Pastorala. La ceremonia depunerii coroanelor, care a avut loc in momentul incheierii festivitatilor, au participat si liderii Aliantei D. A., Corneliu Momanu si Jan Vraciu insotiti de colegi de partid.
O coroana, doua depuneri
Festivitatile organizate ieri cu mare pompa de autoritati au fost lipsite de prezenta presedintelui Consiliului Judetean, Marin Oprisan. Daca in alte ocazii, cumatrul sau, prefectul George Baesu, ii scuza absenta, de aceasta data acesta nu mai rostit nici un cuvint despre Marian Oprisan. La Tisita s-a consumat un moment mai putin obisnuit, care a fost surprins de citeva persoane, dar si de ziaristi. Doua coroane de flori au fost luate din rindul celor care erau aliniate in fata monumentului dupa depunere si au fost duse pe o alta cale inapoi in masinile care le transportasera. Astfel, unii dintre participanti au reusit hilara performanta sa depuna o coroana in doua locuri diferite, la Tisita si Marasesti. Momentul culminant a fost prezenta microbuzelor cu sigla PSD, partid care a intrat intr-o campanie continua, desi campania electorala pentru alegerile locale s-a incheiat de mult, iar cea pentru alegerile parlamentare mai are de asteptat citeva luni.
„Pe aici nu se trece”
Luptele de la Marasesti au avut un rol decisiv in realizarea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. In primii doi ani ai primului razboi mondial, tara noatra a ramas neutra, dupa care a intrat in razboi si a declarat razboi Austro – Ungariei. Armata romana a fost silita, dupa primul succes, sa abandoneze o parte din tara si sa se retraga in Moldova, datorita ofensivei armatelor germane si ale celor aliate. Batalia de la Marasesti, punctul de rezistenta la intrarea in Moldova, din vara anului 1917 a inceput pe 14 iulie si s-a incheiat pe 21 august, atunci cind armata germana a dat semnalul retragerii. Momentul cheie in aceasta lupta l-a reprezentat ziua de 6 august, atunci cind armatele germane, conduse de generalul Mackensen, au declansat ofensiva finala pentru strapungerea liniei frontului si invingerea armatei romane. Apararea eroica a soldatilor romani, care nu au cedat cu nici un pret in fata ofesivei, i-a determinat pe nemti ca, pe 21 august, sa dea semnalul retragerii, recunoscindu-si astfel infringerea in cea mai importanta batalie de pe frontul romanesc. Practic, la Marasesti a fost, prin durata, proportiile si intensitatea ei, cea mai mare batalie care s-a dat pe frontul romanesc in decursul primului razboi mondial. Timp de 29 de zile, 25 de divizii de infanterie, doua divizii si o brigada de cavalerie s-au confruntat in lupte singeroase si istovitoare, soldate cu zeci de mii de morti, raniti sau disparuti: 60.000 de germani, 27.410 de romani si 25.650 de rusi. (Mihai BOICU)

Comentarii