CUP baga pausalul pe gitul contorilor de apa

duminică, 08 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 CUP baga pausalul pe gitul contorilor de apa

Cheltuielile pentru apa calda, reflectate in facturile lunare ale CUP, i-au indignat pe mai multi focsaneni, care sint posesori de apometre de apartament. In numele tuturor celor aflati in aceasta situatie, citiva dintre acesti locatari au incercat sa faca toate demersurile posibile pentru a plati doar energia termica pentru consumul real de apa calda din apartamentul lor. Dupa mai multe luni de batut pe la usile CUP si ale Primariei, oamenii au ajuns si in audienta la prefectul Constantin Buza. "Daca nu se rezolva acest act de insusire ilegala de catre CUP RA Focsani, noi nu mai onoram facturile si vom trimite cazul respectiv la organele superioare abilitate din Bucuresti", se mentioneaza in petitia adresata redactiei noastre.
Problema sesizata de proprietarii in cauza se refera la modul de facturare a apei calde practicat de catre regia locala. Astfel, desi apometrele inregistreaza un anumit consum pe apartament, energia termica necesara prepararii apei calde este calculata tot in sistem pausal, si nu in functie de consumul real de apa al unui apartament. "M-am interesat personal cum este facturata populatia aflata in situatia noastra in alte orase din tara, precum Suceava, Botosani, Braila sau Brasov. Nici acolo nu exista gigacalorimetre la blocuri, ci doar la punctele termice. In schimb, asa cum este normal, locatarii platesc cantitatea de energie termica aferenta consumului inregistrat de contorii din apartamente. Aceasta este formula de calcul corecta, si nu cea practicata de CUP, unde cred eu ca exista rea-vointa. Noi sintem hotariti sa ajungem chiar la Guvern daca nu se rezolva problema. Cerem dreptate, nu este corect ca in fiecare luna sa ni se ia degeaba cite 200.000 de lei. Este un atentat la buzunarul nostru, al celor care ne-am montat apometre tocmai ca sa putem face economii la consum. Noi sintem hotariti sa mergem si mai departe, pina la Guvern cu problema noastra. Deocamdata am vrut sa nu trecem de forurile locale", a declarat unul din cei nemultumiti, administratorul Asociatiei 341, Georgel Atomei.
Inarmati cu o lista cu semnaturi ale citorva zeci de oameni aflati in aceeasi situatie, un grup de "contorizati" a reusit sa smulga de la prefectul Buza promisiunea ca vor fi, intr-un fel, ajutati. "Nimeni nu va poate contrazice, dar rolul Prefecturii este sa urmareasca respectarea legii. Problema deranjeaza cu siguranta, insa eu ma angajez sa o rezolv nu mai tirziu de saptamina viitoare", le-a raspuns prefectul celor veniti cu la el cu jalba in protap.
Termenul avansat de reprezentantul Guvernului in teritoriu se cam afla la limita expirarii, insa petitionarii nu si-au pierdut speranta.
Regia "se spala pe miini" cu apometrele
De cealalta parte a "baricadei", CUP RA Focsani se declara adepta unui alt punct de vedere. Numeroasele sesizari si reclamatii ale locatarilor sau asociatiilor privitoare la aceasta problema au condus regia la o luare de pozitie fundamentata intr-un "raport privind facturarea apei calde menajere", document pus de curind la dispozitia presei locale. Conducerea CUP invoca recent aparutele Norme Metodologice ale Legii 114 si o prevedere inclusa, care afirma: "Cheltuielile pentru apa calda menajera se repartizeaza proportional cu numarul de persoane care locuiesc in mod curent in cladire". Acelasi act normativ particularizeaza situatia cind doar o parte din proprietarii dintr-o asociatie poseda apometre- "atunci repartizarea cheltuielilor se stabileste prin hotarire a adunarii generale a proprietarilor din cadrul asociatiei, hotarire ce trebuie sa cuprinda prevederi cu privire la modul de citire, repartizare/defalcare a consumurilor respective, precum si la modul de incasare si efectuare a platilor".
Cui mai folosesc contorii?
In spiritul prevederilor amintite, CUP arunca pisica in curtea administratorilor, care ar trebui sa defalce ei intre consumurile individuale ale apartamentelor, in functie de un regulament de functionare aprobat in prealabil de asociatie. Problema nu este simpla, mai ales ca trecerea masiva la facturarea directa de catre CUP a lasat fara "obiectul muncii" multi administratori. Destui din cei care au mai ramas indeplinesc doar simple roluri de casieri pentru factura la gaze sau lumina de pe scara.
Situatia pare sa convina regiei locale, mai ales ca si gigacalorimetrele de bloc, singurele care ar aduce mai aproape de adevar facturile de apa calda pentru populatie, sint rarissime la Focsani. Desi cade in sarcina sa montarea unor astfel de gigacalorimetre, CUP invoca lipsa fondurilor din bugetul local. "Consumatorii pot solicita montarea sistemelor de masurare a energiei termice in devans, pe cheltuiala lor, urmind ca aceasta sa se deduca din obligatia la plata a serviciilor prestate de distribuitor", se mai arata in "raportul" adresat mass-mediei de catre regie.
De asemenea, desi a montat deja de ceva vreme 46 de gigacalorimetre la punctele termice, CUP promite doar pentru viitor facturarea in functie de inregistrarile acestora. Pina atunci, regia focsaneana nu ia alt punct de reper decit consumul inregistrat luna de luna pe aparatele producatorului de energie termica, SC ENET.
Asadar, argumentul, de bun simt de altfel, invocat de petitionarii "contorizati" primeste deocamdata replica regiei, intesata de trimiteri legislative.
Cu toate acestea proprietarii de apometre, care au investit in contorii de apartament tocmai pentru a scapa de teroarea facturilor, promit sa nu se lase batuti si sa isi faca auzita vocea pina la Executivul central. (L.G)

Comentarii