CUPa apei calde s-a umplut

joi, 24 mai 2001, 23:00
5 MIN
 CUPa apei calde s-a umplut

Lantul financiar al slabiciunilor pe ruta CUP-ENET-Distrigaz a facut ca ieri, sefii celor trei societati locale sa se reuneasca pentru a descrie public adevarate dimensiuni ale crizei. De altfel, dupa ce miercuri Distrigaz a redus cu 30 la suta presiunea combustibilului furnizat ENET, pentru astazi este programata o reducere similara. Pe linga faptul ca parametrii apei calde vor avea de suferit, "sabia" Distrigaz ameninta chiar cu sistarea completa a furnizarii. Daca nu vor fi facute in scurta vreme plati de miliarde, intreg orasul ar putea ramine din nou fara energie termica.
Intr-un nefericit top al blocajului financiar in domeniul utilitatilor, Focsaniul se afla cu siguranta pe unul din locurile de frunte. Chiar daca locuitorii urbei s-au obisnuit teoretic cu asta, dimensiunile crizei capata in ultima vreme proportii din ce in ce mai amenintatoare. Acest fapt a fost subliniat ieri chiar de catre cei direct implicati, sefii CUP, ENET si Distrigaz fiind convocati in acest scop de insusi primarul Decebal Bacinschi. Chiar daca nu totdeauna s-au pus de acord asupra solutiilor de rezolvare, Gheorghe Vasilescu, Valter Popescu si Vasile Draghici au fost de acord asupra unui lucru: daca prin imbunatatirea procentului de incasari CUP nu va face plati serioase catre ENET, Focsaniul ar putea ramine din nou fara apa calda, pentru ca Distrigaz ar putea intrerupe complet furnizarea de gaze catre producatorul local de energie termica.
Dimensiunile crizei
CUP a iesit din ultimul sezon de iarna cu cele mai mari datorii din istoria sa. Debitele totale pe care le are de recuperat regia se ridica in acest moment la inimaginabila suma de 135 de miliarde, suma care ar putea face "sa paleasca de invidie" orase de citeva ori mai mari. Directorul Gheorghe Vasilescu a schitat ieri configuratia acestor debite. Astfel, populatia datoreaza CUP circa 61 miliarde, adica 46% din totalul creantelor, suma insemnind insa o pondere de 75-80 la suta din totalul productiei regiei. Un procent de 42 la suta din cele 135 miliarde sint cad in spatele unitatilor bugetare din Focsani, in timp ce doar 12 la suta din debitul total reprezinta datoria agentilor economici. Cresterea, exponentiala aproape, a debitelor nu a fost altfel explicata de seful CUP decit prin majorarea accentuata in ultima vreme a costului gigacaloriei. "In ultimii ani, cantitatea de energie termica pe care am livrat-o a scazut in mod continuu. Cu toate acestea, in aceeasi perioada de timp, preturile au crescut foarte mult. Numai in anul 2000, cresterea a fost de circa 40%. Corelate cu veniturile mici ale populatiei, facturile mai mari au creat implicit mari probleme. Noi incercam solutii pentru reducerea acestor debite, dar este foarte greu", a declarat Gheorghe Vasilescu.
CUP nu va face totusi debransari la populatie
Pe linga sumele mari datorate de populatie, recuperarea debitelor de la bugetari sint cu adevarat problematice. Nu numai Spitalul Judetean, vechi "client" al CUP, este in topul marilor datornici ci si foarte multe unitati scolare. Astfel, fostul Liceu 1 datoreaza in acest moment circa 4 miliarde de lei, Grupul Scolar de Industrie Usoara 3,28 miliarde, Grupul Scolar de Constructii-Montaj are la rindul lui datorii la CUP de 2,1 miliarde iar Scoala Speciala pentru Surzi – 3,6 miliarde de lei. In ce priveste agentii economici, Vasilescu a enumerat printre marii debitori societati precum Avicola, Vranlact, Trust LF, Romral, CERES si Himera PrestCom.
Acestea sint deci dimensiunile paienjenisului de datorii pe care regia focsaneana le are de recuperat de la diversii sai clienti. Rezolvarea problemei este insa cu totul altceva, fapt subliniat de toti cei trei protagonisti ai lantului vicios CUP-ENET-Distrigaz. Conform afirmatiilor directorului CUP, nu se intrevad masuri extreme ca debransarile de la retea decit in cazul agentilor economici cu debite foarte mari. In ce priveste populatia, acest pericol este inca departe, solutia CUP pentru recuperarea datoriilor fiind actionarea in instanta si, in final, executarea silita. "Nu putem proceda la debransari ale blocurilor de la retea, pentru ca in orice scara sint cel putin 1-2 bun-platnici care ar suferi pe nedrept. Avem insa citeva procese pe rol si incercam ca in acest mod sa mai recuperam din debite. Nu de putine ori metoda a dat rezultate si oamenii s-au prezentat la CUP pentru reesalonari ale restantelor", a mai spus Vasilescu.
Tot la bugetari e "buba"
Privit din perspectiva ENET, blocajul financiar capata nuante noi. Producatorul local de energie termica are de recuperat de la CUP circa 100 miliarde, in timp ce debitul vechi catre Distrigaz este de 84 miliarde de lei. Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, ENET a refuzat la plata factura lunii iunie, in valoare de 15 miliarde, din cauza noului pret la gaze, mult mai mare decit in trecut. Pretul real al gigacaloriei risca astfel sa depaseasca periculosul prag de 525.000 lei, de la 302.000 lei cit este in prezent la Focsani.
Directorul Valter Popescu crede ca o un prim pas pentru depasirea blocajului ar fi lichidarea unitatilor bugetarilor. "Am inceput deja impreuna cu autoritatile locale sa facem demersuri pentru compensarea acestor debite. Aceasta ar insemna din start scaderea cu 57 miliarde a datoriilor catre CUP. Din pacate sintem printre putinele judete unde datoriile bugetarilor la utilitati au atins cote impresionante. In plus, cred ca vor trebui luate masuri radicale cu agentii economici cu debite, si ma refer aici la debransare imediata. Debransarea nu este insa o solutie pentru populatie, si aceasta pentru ca in toate tarile civilizate intreruperea serviciilor publice este interzisa", a fost de parere directorul SC ENET SA.
Boala lunga, moarte sigura
O noua scadere a presiunii la gazele furnizate catre ENET ca masura punitiva pentru neplata datoriilor este deja o certitudine. Distrigaz Sud a anuntat aceasta pentru astazi, chiar daca o masura punitiva similara a fost luata cu doar doua zile in urma. Potrivit afirmatiilor sefului sucursalei Distrigaz, deviza "cine nu plateste nu primeste" este mai actuala ca oricind. "Masura de reducere a presiunii la gaze reprezinta efectul cresterii peste o valoare aproape inimaginabila a datoriilor ENET. Noi vom proceda in continuare la reduceri de presiune, mergind chiar pina la sistarea furnizarii de gaze. Sper insa ca de comun acord cu factorii locali sa gasim insa niste posibilitati pentru a nu ajunge la acest stadiu", a declarat Vasile Draghici.
Soarta apei calde din Focsani ramine deci incerta, desi gradele ei tind sa scada pe masura ce trece timpul. Dimensiunile crizei, cu adevarat nemaiintilnite, nu pot fi reduse decit prin masuri imediate, concretizate in final in sume aproape imposibil de recuperat. Pina la un punct, problema strict financiara la prima vedere, este insa una profund sociala. Ce va fi de acum inainte cu apa calda in municipiu, stiu insa numai "cei sau (Cel) de sus". (Lidia GROSEI)

Comentarii