Directia de Sanatate Publica face „legea comodatului”

vineri, 10 octombrie 2003, 23:00
3 MIN
 Directia de Sanatate Publica face „legea comodatului”

Singurul medic specialist in reumatologie de la Centrul de Diagnostic si Tratament Focsani este dispus sa ceara in instanta primirea in comodat a spatiului in care lucreaza, dupa ce DSP refuza sa-i dea un raspuns in clar cererii sale. Este al doilea medic de la Policlinica II care se adreseaza instantei, pentru a primi, conform legilor in vigoare, folosinta gratuita a cabinetului in care lucreaza. Directorul adjunct executiv al DSP promite insa ca situatia se va rezolva pe cale amiabila.
Scandalul Centrului de Diagnostic si Tratament se amplifica de la o zi la alta. Starea de incertitudine creata de Directia de Sanatate Publica incinge si mai mult spiritele. Dupa scandalul in care a fost implicat doctorul Buza, se naste inca o situatie conflictuala, care risca sa ajunga in fata Completului de Judecata.
La data de 1 septembrie, medicul Gabriela Miron, specialist in reumatologie la Centrului de Diagnostic si Tratament, a cerut primirea in folosinta gratuita a cabinetului in care lucreaza. Medicul conduce intreaga baza de recuperare de balneofizioterapie din cadrul Policliniicii II. Cu toate ca a inaintat cererea, Directia de Sanatate Publica a refuzat sa-i dea un raspuns. Mai mult, baza materiala in care lucreaza a fost inclusa in noua structura a Centrului medical Focsani, ceea ce inseamna ca, deocamdata, medicului i s-a dat in folosinta gratuita doar cabinetul personal, nu si intreaga baza materiala. „La sedinta pe care am avut-o, mi s-a spus ca am dreptul la intreaga baza. Nu inteleg de ce nu am primit un raspuns clar. Nu se poate sa mi se dea doar cabinetul, atit timp cit eu sint medicul care prescrie aceste tratamente. Fara aceste fise, actul medical nu poate continua. Eu vreau sa colaborez cu toti colegii mei”, ne-a declarat medicul Gabriela Miron.
Cabinetul are o adresabilitate destul de mare, avind in vedere ca este singurul de acest fel din judet si sectia de recuperare de la Spitalul Judetean s-a desfiintat. „Eu nu cred ca o sa dau faliment. Toti colegii mei au avut posibilitatea sa aleaga daca sint dispusi sa lucreze pe cont propriu sau in Centru”, a adaugat medicul Gabriela Miron.
Conform legilor in vigoare, medicii care detin contract de prestari servicii cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate pot primi in folosinta gratuita spatiul in care lucreaza. Cu toate ca o parte din medicii de la Centrul de Diagnostic si Tratament au cerut acest lucru, acordul Directiei de Sanatate Publica a venit dupa discutii intense sau, asa cum s-a intimplat cu medicul Constantin Buza, dupa proces.
„Noi i-am aprobat comodatul medicului Gabriela Miron. Nu pot sa va spun daca pentru toata baza sau doar pentru cabinet. Sa vina sa discute cu noi si se rezolva”, ne-a declarat directorul adjunct al DSP, Vasile Costin.
Baza, cenusareasa Centrului
De la infiintare, baza de balneofizioterapie nu s-a bucurat de prea multa atentie din partea conducerii CDT. Modernizarile facute pe ici pe colo nu au multumit prea mult personalul care lucreaza aici.
In unele incaperi, pacientii, femei si barbati care fac masaje sau diferite tratamente, stau laolalta, fara sa existe nici macar un paravan care sa le protejeze intimitatea. Cu toate ca gimnastica recuperatorie are mare cautare, din cauza spatiului insuficient nu pot fi tratati decit doi, trei pacienti o data.
Cu toate acestea, rezultate medicale obtinute atrag foarte multi pacienti. Cu toate ca la infiintare, spatiul destinat acestei baze a fost mult mai mare, pe parcurs a fost redus, printr-o decizie a conducerii.
In aceste conditii, conform legilor, doctorita Miron are dreptul la tot spatiul aferent bazei in care lucreaza.
„Eu nu renunt la comodat. Toti colegii mei au avut acest drept. Este alegerea lor si merg pina la capat. Daca nu se rezolva, pot sa merg si in instanta, dar prefer ca totul sa se termine pe cale amiabila”, a adaugat medicul Gabriela Miron.
Conform legii, orice institutie publica este obligata sa dea un raspuns in cel mult 30 de zile de la data in care s-a inregistrat cererea. In caz contrar, solicitantul poate revendica „acordul tacit”. Situatia bazei de balneofizioterapie este cel putin ciudata, din moment ce, la nivel national, privatizarea cabinetelor medicale este incurajata de autoritatile sanitare. (Anca GIRNEATA)

Comentarii