Discriminare

miercuri, 27 februarie 2002, 00:00
4 MIN
 Discriminare

Chiar din luna martie, cadrele didactice calificate vor beneficia de marirea salariala. In locul celor 10 tichete de masa, la care sperau, vor primi in jur de 150 de mii de caciula la leafa. Reamintim ca aceasta cresterea salariala s-a produs pe fondul amenintarilor dascalilor ca vor iesi din nou in strada pentru a cere respectarea legii invatamintului, respectiv a Statutului Personalului Didactic. Daca initial s-a crezut ca guvernantii au incercat sa le inchida gura, dindu-le lefuri fie si cu o suta de mii mai mari, acum s-a dovedit clar ca Guvernului nu ii pasa de "cosul zilnic al dascalului de scoala". Recent, ministeriabilii Educatiei au decis sa creasca salariile prin diminuarea sporului de zona. Oficial se vorbeste de reasezarea sporului de zona, in sensul ca, din 1997, de cind s-a decis acordarea acestei indemnizatii, conditiile de naveta s-au mai imbunatatit. Inspectoratului Scolar Judetean i s-a cerut zilele trecute sa realizeze o noua ierarhizare a zonelor in care exista scoli si sa incerce sa reduca cota indemnizatiei, functie de zona, cu 30%. Tot de la 1 martie va intra in vigoare noua grila de salarizare. In timp ce profesorul calificat isi va vedea leafa marita cu 5%, profesorul de la tara, indiferent daca este calificat sau suplinitor, va avea salariul cu citeva sute de mii mai mic. Rezulta clar ca, in aceste conditii, dascalii de la tara ajung sa aiba leafa mai mica, cind cu o mina li se dau 5% si cu alta li se iau 20-30%, functie de zona geografica in care au fost inclusi.
Peste 1800 de dascali trasi in piept
In judetul nostru, conform statisticilor Inspectoratului Scolar, de sporul de zona beneficiaza 1863 de cadre didactice calificate, in conditiile in care in scolile vrincene sint incadrati circa 5600 de angajati. La limita maxima a indemnizatiei au ramas doar patru angajati calificati ai invatamintului vrincean. Numai dascalii care predau la Scoala Chiricari din comuna Nereju si Fetig din Andreiasu de Sus beneficiaza in continuare de acest spor in procent de 80% din salariul de incadrare. De la 80% ajung la 70% cadrele didactice de la scolile Tepa (Paltin), Titila (Andreiasu), Tipau (Paltin), Tiritu (Poiana Cristei), Poiana Stoichii (Nereju) si Ursoaia (Reghiu), potrivit noii distribuiri pe criteriul geografic a sporului de zona. O diminuare drastica a salariului vor suferi si dascalii din scolile Dupa Magura, din comuna Vintileasca, Pavalari (Paltin), Rasca (Gura Calitei), Sahastru (Paltin), Tinoasa (Dumitresti) si Vilcani (Paltin). Acestia beneficiau de 80 la suta spor de zona la salariul de incadrare, iar acum ajung la zona de 60%. In categoria 50% spor de zona au ramas numai cadrele din scolile Bahnele (Vintileasca), Mesteacanul (Vizantea), Neculele (Vintileasca), Petreanu (Poiana Cristei) si Bodesti (Vrincioaia). O diminuare cu 20-30% a indemnizatiei fata de cit au avut se constata si in cazul altor 44 de cadre didactice ajunse acum in categoria de 40%. Acestia se regasesc la scolile Bradacesti (Nereju), Mahriu (Poiana Cristei), Nereju Mic, Nereju, Plostina (Vrincioaia) si Raiuti (Reghiu), potrivit informatiilor furnizate de Inspectoratul Scolar. Au avut 60% si ajung acum la doar 30% spor de zona alte 69 de cadre didactice, incadrate la scolile Andreiasu de Sus, Bichestii de Jos, Boghestii de Sus, Bradet (Nistoresti), Catauti (Chiojdeni), Chiscani (Boghesti), Dealu Sarii (Jitia), Muncei (Vrincioaia), etc.
MEC a economisit 700 de miliarde de lei
Oficialii MEC recunosc fara menajamente ca au folosit buzunarul profesorului de la tara pentru a da dascalilor calificati, si de la sate si de la oras, mai mult cu 5% la leafa. Potrivit declaratiei secretarului de stat in cadrul MEC, Vasile Molan, nu mai putin de 700 de miliarde de lei s-au economisit prin "re-echilibrarea sporului de zona". Molan spune ca 200 de miliarde se vor pierde cu fiscalitatile, iar restul de 500 de milioane acopera exact cresterea salariala cu 5% pentru dascalii calificati. "A fost diminuat in chip salbatic sporul de zona, un drept pentru care noi am luptat ani in sir si pe care l-au diminuat acum prin inginerii financiare. Din fondul pentru acordarea sporului de zona au disparut trei patrimi. Ce-au facut? Au oferit un drept unei categorii luind de la alta, daca nu aceeasi. Este o discriminare faptul ca au decis sa dea 5% in plus numai calificatilor, nu si personalului necalificat si tehnic administrativ", a comentat indignat de situatie, presedintele Sindicatului Liber din Invatamint Constantin Grigore. In replica, conducerea Inspectoratului Scolar a precizat ca, coeficientul pentru sporul rural nu a fost diminuat cu 30 % pentru fiecare zona, asa cum a cerut MEC, ci s-a tinut cont de conditiile de trai si naveta. Documentul privind reasezarea sporului de zona intocmit de ISJ a fost transmis catre Ministerul Educatiei pentru aprobare. Este de mentionat ca singurul lucru bun pe care il aduce hotarirea Guvernului este faptul ca, de la 1 martie, sporul rural se va stabili in functie de locul de munca, si nu de domiciliul profesorului, asa cum se intimpla pina acum. (Cristina LAZARIN)

Comentarii