Doua miliarde pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii

vineri, 28 iulie 2000, 23:00
4 MIN
 Doua miliarde pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii

Pentru anul in curs, Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala Vrancea acorda credite intreprinderilor mici si mijlocii si unitatilor cooperatiste, in valoare totala de doua miliarde de lei. Suma repartizata judetului nostru in acest scop este substantial mai mica decit anul trecut. "In 1999 au fost acordate credite la cinci agenti economici, in valoare de 3,270 miliarde lei. Actiunea de creditare din cursul anului 2000 se va desfasura tot prin SC BancPost. AJOFP, prin Biroul de Creditare a IMM-urilor si a unitatilor cooperatiste, acorda consultanta agentilor economici in vederea contractarii de credite cu dobinda subventionata, in baza Legii 1/’91 republicata, si a Legii 65/’97. Asteptam ca agentii intersati sa ne contacteze", a declarat Marina Dantis, director pentru ocupare si formare profesionala din cadrul agentiei.
Ca sa poata beneficia de credite, atit IMM-urile cit si unitatile cooperatiste trebuie sa aiba maximum 200 de angajati inclusiv salariatii locurilor de munca nou create. Cealalta conditie impusa pentru acordarea creditelor este ca societatile sa aiba o cifra anuala de afaceri cuprinsa intre zece milioane si 20 miliarde de lei.
"La creditare au prioritate somerii care infiinteaza intreprinderi conform acestei prevederi si persoanele care beneficiaza de plati compensatorii. Nivelul ratei de dobinda la creditele acordate IMM-urilor si unitatilor cooparatiste in scopul crearii de noi locuri de munca este de 50% din taxa oficiala a scontului stabilita de Banca Nationala, adica 17,5% pe an", a specificat Mariana Dantis.
Categorii de credite
Societatile pot alege din cele trei categorii de credite acordate de AJOFP, pe cea de care are nevoie. Astfel, pot opta pentru un credit pe termen scurt, acordat pentru aprovizionare, productie si desfacere care trebuie rambursat in maximum un an.
In termen de trei ani, inclusiv perioada de gratie, se returneaza creditele pentru investitii. Acestea se acorda pentru realizarea sau dezvoltarea unor capacitati de productie sau achizitionarea de masini, utilaje, mijloace de transport s.a., necesare obiectivului de activitate.
Creditele pentru investitii, completate cu credite pe termen scurt se acorda numai pentru achizitionarea de materie prima aferenta investitiei respective. Societatile incheie un contract de astfel de credit cu AJOFP. Cel pentru investitii trebuie rambursat in trei ani si va fi completat de cel pe termen scurt, inapoiat intr-un an.
Conditii de acordare a creditelor
Pe linga clauza speciala inscrisa in contractul de creditare prin care societatile se obliga ca cel putin jumatate din noii angajati vor fi din rindul somerilor, agentii economici mai au de facut fata si altor conditii prevazute in normele metodologice de acordare a imprumuturilor.
Astfel, daca disponibilizeaza personalul provenit din rindul somerilor inaintea implinirii a trei ani de la incadrare, beneficiarul creditului va avea obligatia ca pe locurile vacante sa incadreze tot someri, in termen de 30 de zile de cind locurile de munca au devenit vacante. In caz contrar, agentul economic va plati o suma egala cu marimea creditului acordat pentru fiecare loc de munca nou creat si neocupat.
Totodata, ca sa poata intra in posesia creditelor, societatile sint obligate sa aiba ca activitate de baza productia, turismul sau serviciile, si sa prezinte un proiect de studiu de fezabilitate, avizat de Comitetul de Credit Judetean. Beneficiarii creditelor mai trebuie apoi sa faca dovada achitarii contributiei la fondul de somaj, insotita de extrasele de cont corespunzatoare.
Agentii economici care realizeaza din totalul activitatii venituri din comert de peste 40% nu pot avea nici o speranta de acordare a vreunui credit. Acelasi lucru se va intimpla si in cazul in care locurile noi de munca, avute in vedere la solicitarea creditului, sint rezultatul disponibilizarilor din ultimele 12 luni.
In privinta intreprinderilor nou infiintate de catre someri, limita maxima a creditelor acordate este de 120 milioane lei, iar pentru celelalte categorii, de 90 milioane lei. Termenul de creditare este de maxim trei ani.
Volumul de credite ce se poate acorda unui solicitant se stabileste functie de mai multe conditii. Au mare importanta modul de constituire a garantiilor asiguratorii corespunzatoare, iar volumul de credite ce i se poate acorda unui client se stabileste in functie de posibilitatile reale de rambursare. In acelasi timp, creditul nu poate sa depaseasca 30 de milioane pentru fiecare nou angajat; creditul pentru investitii se acorda in proportie de maxim 75% din valoarea proiectului. In acest caz, completarea de 25% urmeaza sa fie acoperita de beneficiar, pe pracursul realizarii investitiei.
Exceptie fac doar noile societati infiintate de catre someri.
Achitarea creditului anterior face posibil alt credit
Agentii economici care au mai beneficiat in anii trecuti de astfel de credite nu pot solicita alt credit, atit timp cit nu l-a achitat integral pe cel anterior. Totodata, societatile trebuie sa-si fi platit si dobinzile plus eventualele penalitati.
Intreprinderile care au inregistrat restante in achitarea creditelor si dobinzilor nu vor primi avizul suplimentarii la creditul acordat si nici un nou credit.
Toti agentii economici care considera ca pot face fata tuturor acestor conditii, se pot adresa Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala Vrancea. La sediul institutiei amintite isi vor putea lamuri toate neclaritatile eventuale, inainte de a se decide pentru dobindirea unui astfel de credit. (Laura BREANA)

Comentarii