Embargoul medicamentelor

vineri, 21 noiembrie 2003, 00:00
2 MIN
 Embargoul medicamentelor

Retetele compensate si gratuite nu se mai elibereaza in farmaciile din judet. Marea majoritate a acestor unitati si-au epuizat fondurile alocate pentru acest an. Desi directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sustine ca aceste probleme nu exista in judet, farmacistii sint decisi sa trimita bolnavii la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. Pentru bolnavii cu probleme sociale, aceste medicamente sint vitale. „Oamenii nu se imbolnavesc in functie de fonduri”, spun farmacistii.
Farmaciile din judet nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite. Doar sporadic, unele farmacii elibereaza retetele gratuite si numai daca au avizul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate. „Asa ne asiguram ca aceste retete, daca sint vizate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, vor fi decontate”, sustin farmacistii.
Cele mai mari farmacii din judet au terminat fondurile alocate pe intregul an. Numarul mare de solicitari din partea bolnavilor, mai ales la farmaciile cu foarte multe medicamente, care reusesc sa asigure cerintele cumparatorilor, au dus la epuizarea sumelor contractate cu CJAS. „Mai asteptam suplimentari de fonduri. Am mai fost o data in aceasta situatie, dar s-au mai dat niste bani pina la urma. Noi avem tot interesul sa vindem medicamente. Oamenii nu se imbolnavesc in functie de fonduri”, ne-a spus o farmacista din Focsani.
Singurii care mai beneficiaza de facilitati si pot primi medicamente gratuite sint bolnavii inclusi pe programe speciale, cum ar fi bolnavii psihic, cei cu tuberculoza si alte categorii incluse in acte normative speciale, care reglementeaza statutul lor, in ceea ce priveste asigurarile de sanatate.
„Farmaciile elibereaza medicamente compensate si gratuite”
Situatia farmaciilor este vazuta insa diferit de seful Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, care sustine ca farmaciile elibereaza retete compensate si gratuite. „Au existat unele farmacii care au depasit sumele contractate si altele care nu au reusit sa cheltuiasca sumele. Acestia bani au fost luati si s-au redistribuit. Am facut un act aditional pentru aceste situatii si am rezolvat problema”, ne-a declarat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, doctorul Gheorghe Bercea.
Cu toate aceste asigurari, oamenii sint plimbati de la o farmacie la alta, cu speranta ca vor reusi sa ia medicamente gratuite sau compensate, mai ales in situatiile in care valoarea acestora depaseste cu mult bugetul unui pensionar sau al unui angajat cu salariu minim pe economie. „Sa ne spuna si noua unde sint farmaciile acestea care nu si-au consumat banii si cind o sa ne dea noua celorlalti. Listele le au dinsii si nu fac altceva decit sa plimbe oamenii pe drumuri”, sustin farmacistii.
Cei mai amariti sint bolnavii care bat tot orasul in speranta ca vor gasi o farmacie care sa le onoreze reteta. De cele mai multe ori pleaca de la ghiseu asa cum au venit. (Anca GIRNEATA)

Comentarii