Epidemie declarata de gripa in judet

marți, 23 februarie 1999, 00:00
3 MIN
 Epidemie declarata de gripa in judet

La sfirsitul saptaminii trecute, la Directia de Sanatate Publica s-a raportat ca in Vrancea au fost semnalate 236 de cazuri de pneumonii, 1.094 viroze respiratorii si 536 pneumonii. Doctorita Marina Maiorov, sefa Laboratorului de Epidemiologie din judet, ne-a spus ca numarul actual al bolnavilor de gripa este aproape dublu fata de cel prezentat in raportul precedent.
"Fata de ultimul raport primit din teritoriu, atit numarul gripelor, cit si cel al virozelor respiratorii a crescut simtitor. Cazurile de gripa aproape s-au dublat. E clar ca este vorba despre epidemie", ne-a declarat medicul Marina Maiorov.
Doctorita nu a putut spune cu exactitate ce tip de gripa a lovit vrincenii, pentru ca la Laboratorul de Epidemiologie nu exista inca un diagnostic virusologic. Se pare totusi ca este vorba despre gripa de tip A, deoarece gripele B si C nu evolueaza epidemic.
Semnele generale ale gripei sint febra mare, lesin, dureri musculare si de cap, tuse, intr-un cuvint stare de rau general. Din informatiile oferite de doctorita Maiorov reiese ca gripa de tip A este cea mai severa: "Cind un pacient are gripa de tip A, el se simte foarte rau, sta in pat si nu se poate tine, efectiv, pe picioare. Totodata, gripa se poate complica, ajungindu-se chiar la deces.
Vaccinarea in acest moment este ineficienta
Eficacitatea vaccinului antigripal facut in aceasta perioada este aproape nula. Pentru ca un om sa nu se pricopseasca cu virusul ce peovoaca gripa, desi nu a facut vaccinul din timp, el trebuie doar sa se fereasca sa intre in contact cu persoane deja infectate. Deci, nu are rost sa mai scoata din buzunar sume cuprinse intre 40 si 70 mii lei, adica pretul vaccinului.
"Vaccinul nu se mai face, pentru ca eficienta lui este mult prea mica. Ideal ar fi ca persoanele suferinde sa stea singure in camera, deci sa fie, intr-un fel, izolate", ne-a mai spus doctorita Maiorov.
Ea ii sfatuieste totodata pe cei suferinzi de gripa sa se bazeze pe o alimentatie mai mult lichida sau semisolida si sa consume produse bogate in vitamina C si in proteine. "Inca de la primele simptome este bine ca pacientii sa se prezinte la medicul de familie pentru tratament", a precizat medicul Maiorov.
34 de internari in doar doua zile si jumatate
La sectia de Boli Infectioase din cadrul Spitalului Judetean au fost internate 34 de persoane cu diverse afectiuni respiratorii, in doar doua zie si jumatate. "Atit numarul bolnavilor de gripa, cit si al celor cu afectiuni respiratorii, a crescut simtitor. De vineri dupa-amiaza si pina luni dimineata au fost inregistrate 34 de internari cu afectiuni respiratorii. Printre acestea, exista si cazuri deosebite care au necesitat tratament special", a afirmat doctorita Georgeta Ghiragosian, sefa sectiei de Contagioase.
O femeie a murit de pneumonie
Victoria Neagu, in virsta de 42 de ani, a fost adusa vineri intr-o stare foarte grava la spital. La citeva minute dupa ce a ajuns in triaj la Contagioase, femeia din Focsani a murit sub ochii medicilor, care nu au avut timp nici macar sa o diagnosticheze.
"Cind a venit la noi, pacienta avea viroza si insuficienta respiratorie. Nu am avut timp sa-i facem nimic, pentru ca a murit imediat. Cel ce o insotea ne-a spus ca femeia avea gripa de patru zile", a adaugat doctorita Ghiragosian.
In urma necropsiei efectuate la Laboratorul de Medicina Legala s-a constatat ca moartea Victoriei Neagu a fost cauzata de o peneumonie cu pleurezie parapneumonica. Potrivit afirmatiilor doctoritei Mariana Maiorov reiese ca desi medicii de la Contagioase nu au avut timp sa diagnosticheze pacienta, se pare ca moartea femeii a fost cauzata de o complicatie a gripei. (Monica JACHIANU)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii