Farmacistii elibereaza in continuare antibiotice fara reteta

miercuri, 04 mai 2005, 23:00
4 MIN
 Farmacistii elibereaza in continuare antibiotice fara reteta

Unele farmacii inca mai elibereaza antibiotice fara prescriptie medicala, cu toate ca specialistii Ministerului Sanatatii au recomandat ca farmacistii sa nu mai elibereze asemenea medicamente decit pe baza de reteta medicala. Recomandarea a fost facuta din cauza faptului ca cele mai multe dintre medicamente au efecte secundare ce pot periclita sanatatea si chiar viata celor care le folosesc, dar si pentru faptul ca rezistenta organismului uman la antibiotice a crescut in ultimii ani si riscam sa nu mai putem fi tratati de anumite boli in urmatorii ani. Dupa mai multe incercari prin diverse farmacii focsanene pentru a cumpara un antibiotic fara reteta, reporterii nostri au reusit sa procure un asemenea medicament chiar din farmacia Fevroniei Stoica, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea. Farmacista de serviciu de la Alcor ne-a eliberat fara nici un fel de ezitare un antibiotic cu reactii adverse periculoase. Dupa cum spun medicii, antibioticele luate ca automedicatie scad imunitatea si rezistenta organismului la anumite infectii si duc la complicatii grave. In plus, luate la intimplare si mai multe in acelasi timp, medicamentele isi pot anula efectele sau si le pot accentua. Potrivit reglementarilor medicale, prescrierea medicamentelor se face de catre medici numai in limita specialitatii pe care o au, cu exceptia medicilor de familie, care pot prescrie medicamente si pe baza scrisorilor medicale, in cazul in care bolnavii urmeaza o schema de tratament pentru o perioada mai lunga. Printre preparatele care nu prezinta nici un pericol daca sint luate fara reteta se numara antitermicele, antialgicele, unele antitusive, anumite geluri, unguente antiinflamatorii, dar si suplimentele nutritive.
Patroana crede ca nu sint probleme
Contactata de reporteri, presedinta Colegiului Farmacistilor Vrancea, fostul senator Fevronia Stoica, nu a parut impresionata de intimplarea din farmacia sa, ea motivind eliberarea antibioticului fara prescriptie medicala prin faptul ca „era unul ieftin si care nu mai este la moda”. In plus, ea spune ca angajata sa nu este pasibila de nici o sanctiune, deoarece nu exista inca o lege prin care farmacistii sa fie sanctionati in astfel de cazuri. „Doxiciclina este un antibiotic uzual, el fiind luat de foarte multi oameni. Daca cineva cere un antibiotic de ultima generatie, cum ar fi o cefalosporina, farmacistul nu-i va elibera, deoarece pacientul se expune la riscuri mari. Exista un risc si pentru farmacist, el raspunzind de pacient la fel ca si medicul”, ne-a declarat farmacista Fevronia Stoica. Unele farmacii din Focsani au „prins frica” eliberarii antibioticelor fara prescriptie medicala, atit din cauza corectitudinii profesionale cit si din cauza ca nu sint sub patronatul presedintei Colegiului Farmacistilor Vrancea. In plus, chiar daca aproape nici o farmacie nu mai elibereaza medicamente compensate, la Farmacia „Alcor” din Focsani inca mai sint fonduri pastrate pentru anumite retete compensate. Acest fapt ar putea fi explicat si prin faptul ca Fevronia Stoica este colega de partid cu doctorul Constantin Buza, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Vrancea. (Liliana NENCIU)
Abuzul de antibiotice este extrem de periculos
Majoritatea adultilor care consulta medicul pentru ca au gitul inflamat primesc o reteta pentru un antibiotic. Insa numai in aproximativ unul din zece cazuri recomandarea medicului este corecta, dupa cum arata un studiu efectuat anul trecut de medicii americani. Cercetatorii americani au publicat de curind un studiu in Journal of the American Medical Association, in care sugereaza ca antibioticele sint prescrise in mod exagerat. Antibioticele sint substante naturale sau sintetice care actioneaza in scopul distrugerii bacteriilor sau in scopul limitarii dezvoltarii acestora. De aceea, sint utilizate pentru a trata anumite tipuri de infectii bacteriene. Multi medici ocupati nu au timp sa explice pacientilor lor pericolul la care se expun inghitind antibiotice, dat fiind ca prezenta antibioticelor stimuleaza rezistenta, iar bacteriile rezistente cresc si se reproduc. Chiar si tratamentul incomplet poate determina rezistenta la antibiotice. Daca o persoana nu termina cura de antibiotice, cresc sansele unei viitoare rezistente. Companiile farmaceutice si laboratoarele de cercetare nu au creat in ultimul timp prea multe antibiotice noi, deci in viitorul apropiat va trebui sa ne bazam pe cele pe care le avem acum. Daca le utilizam gresit sau abuzam de ele, este foarte posibil sa raminem fara optiuni de tratament pentru tipurile de infectii bacteriene tratabile in acest moment. In plus, dupa cum arata studiul, multi medici folosesc antibiotice foarte puternice pentru infectii care ar putea fi tratate cu antibiotice mai simple. Rezistenta bacteriilor nu este singurul risc al utilizarii excesive a antibioticelor, acestea putind avea multe efecte adverse, care variaza de la infectii micotice usoare si deranjamente stomacale pina la diaree severa si reactii alergice ce pot fi mortale. Prevenirea acestor probleme necesita ca medicii si farmacistii sa fie mai informati despre utilizarea corecta a antibioticelor, iar pacientii sa nu mai solicite prescrierea lor cind nu este necesara, concluzioneaza studiul specialistilor americani. (Andreea GRISA)

Comentarii