Favorizatii impozitului pe profit

sâmbătă, 24 ianuarie 2004, 00:00
2 MIN
 Favorizatii impozitului pe profit

Conform Legii Codului Fiscal, contribuabilii trebuie sa-si declare veniturile si profiturile realizate intr-un „an fiscal”. Acesta coincide cu anul calendaristic. Daca pe parcursul anului fiscal, un contribuabil se ?nfiinteaza sau ?nceteaza sa mai existe, perioada impozabila este perioada din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
Profitul persoanelor fizice sau juridice se impoziteaza cu 25%. De la aceasta cota face exceptie Banca Nationala a Rom?niei, pentru care impozitul pe profit este de 80%. De asemenea, contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor si cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, sint obligati la plata unui impozit de 5% aplicat veniturilor realizate, indiferent cit de mici sint acestea.
Tranzactiile imobiliare, impozitate cu 10% la cistig

Persoanele juridice rom?ne si straine care vind-cesioneaza proprietati imobiliare situate ?n Rom?nia sau titluri de participare detinute la o persoana juridica rom?na platesc impozit pe profit doar 10% din venituri. Daca vinzarea-cesionarea proprietatilor se face in pierdere, atunci pierderile se recupereaza din profiturile impozabile rezultate din operatiuni de aceeasi natura, ?n urmatorii 5 ani fiscali consecutivi. Fiscul ia ca baza de calcul, pentru stabilirea impozitului, veniturile realizate in tranzactie, mai putin comisioanele, taxele sau alte sume platite, aferente vinzarii-cesionarii. Vinzatorii sau cedentii impozitati astfel trebuie sa fi detinut proprietatea imobiliara sau titlurile de participare pe o perioada mai mare de doi ani, iar persoana care achizitioneaza proprietatea imobiliara sau titlurile de participare nu trebuie sa fie afiliata vinzatorului. De asemenea, contribuabilul beneficiaza de impozitul redus doar daca a achizitionat proprietatea imobiliara sau titlurile de participare dupa 31 decembrie 2003.

Investitorii, favorizati de fisc
Noul Cod Fiscal ii scuteste de impozitul pe profit, pe cei care au obtinut, ?nainte de 1 iulie 2003, certificatul permanent de investitor ?n zona defavorizata. Scutirea de impozit se aplica ?n continuare pe perioada existentei zonei defavorizate. De facilitati fiscale mai beneficiaza si o alta categorie de investitori, cum ar fi cei care au efectuat cheltuieli cu investitiile, ?nainte de 1 iulie 2002, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 27/1996. Aceasta ordonata favorizeaza persoanele care domiciliaza sau lucreaza ?n unele localitati din Muntii Apuseni si ?n Rezervatia Biosferei „Delta Dunarii”. Practic, cheltuielile facute cu investitiile respective, evidentiate distinct, se deduc din profitul impozabil, fara a se depasi data de 31 decembrie 2006.
O alta categorie de favorizati sint contribuabilii care ?si desfasoara activitatea ?n zona libera pe baza de licenta si care pina la data de 1 iulie 2002 au realizat investitii ?n zona libera, ?n active
corporale amortizabile utilizate ?n industria prelucratoare, ?n valoare de cel putin 1 milion dolari SUA. Acestia beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe profit ?n continuare, pina la data de 30 iunie 2007. Cu exceptia investitorilor de mai sus, contribuabilii care obtin venituri din activitati desfasurate pe baza de licenta, ?ntr-o zona libera, au obligatia de a plati impozit pe profit ?n cota de 5% pentru profitul impozabil care corespunde acestor venituri, pina la data de 31 decembrie 2004.
Vom continua sa prezentam categoriile de contribuabili, cu impozitele pe profit diminuate sau reduse. (Doina DAMIEAN)

Comentarii