Fetita cu singele dulce

vineri, 02 august 2002, 23:00
4 MIN
 Fetita cu singele dulce

O fetita de numai un an si trei luni din Timboiesti a fost diagnosticata de medici cu diabet. La virsta pe care o are, Lavinia este cel mai mic copil din judet care sufera de aceasta boala. Pentru ca pina acum o luna nimeni nu a banuit ce avea, fetita a ajuns la spital in coma diabetica si a fost transferata la Spitalul "Sfinta Maria" din Iasi.Timp de sase zile ea a fost tinuta la sectia Reanimare a acestui spital. Dupa citeva saptamini de tratament la clinica din Iasi fetita este internata la sectia Pediatrie a Spitalului Judetean, din cauza unei pneumonii dar si a diabetului care trebuie tinut tot timpul sub supraveghere. Problema cea mai mare pe care o are familia Laviniei este situatia materiala care nu-i permite sa-i asigure un regim corespunzator, bogat in proteine si cit mai sarac in glucide. Pe linga Lavinia, parintii mai au in grija inca doi copii de 13 si 8 ani, care din cauza saraciei renunta la mincare sa o poata ajuta pe surioara lor mai mica. "Mai am doi copii si muncesc cu ziua pe unde pot. In afara de alocatie nu am nimic altceva. Baietii vin si pling linga cea mica si spun ca nu mai vor sa manince si sa-i dau ei sa se faca sanatoasa", spune mama Laviniei.
"Fac tot ce pot dar nu am bani de mincare"
Pe linga tratamentul facut zilnic cu insulina si masurarea glicemiei diabetul zaharat presupune un regim foarte strict, bogat in proteine si sarac in glucide. Toate alimentele pe care le maninca fetita sint cintarite zilnic si mama trebuie sa aiba grija sa nu depasesca limita de glicide stabilita de medic. Alimentele recomandate de doctori sint laptele, piinea, cartofii copti, macaroane si brinza, toate cit mai bine proportionate. Daca regimul nu se respecta fetita poate intra in coma diabetica. Pentru ca traiesc doar din alocatie si muncesc cu ziua pe unde apuca alimentele sint foarte greu de procurat zilnic. "Sintem oameni cinstiti, nu furam ca si asa din munca cinstita si nu ne ajuta Dumnezeu, dar sa mai furam?", spune disperata femeia. Desi mai au inca doi copii de crescut parintii fac eforturi disperate sa-si creasca fetita. "Muncim peste tot ca sa luam bani, dar cind esti cu ziua uneori ai sa le dai mincare de trei ori pe zi iar alta data nu ai nici pentru o masa. Nu stim ce sa mai facem. Ne rugam la Dumnezeu sa o ajute sa se vindece", spune mama Laviniei cu lacrimi in ochi.
Desi are numai patru clase mama Laviniei a inteles ca are un copil cu probleme pe care trebuie sa-l supravegheze permanent. Timp de trei saptamini ea a fost pregatita de asistentele de la Spitalul Sfinta Maria din Iasi cum sa aiba grija de Lavinia. "Cit am stat acolo m-au invatat cum sa-i masor cu aparatul glicemia si sa-i fac doza de insulina in functie de ce imi indica aparatul. Fac tot ce-mi spun dar nu am bani sa-i dau sa manince ce trebuie. De frica trebuie sa inveti nu pot sa o las asa", marturiseste mama Laviniei. Vaca din curtea bunicilor reprezinta singura speranta ca vor reusi sa dea fetitei sa manince astfel incit sa nu-i puna in pericol viata.
Pentru ca este foarte mica parintii nu-si pot da seama ce se intimpla cu ea de fiecare data. "Are momente cind este foarte agitata si nu stiu ce sa-i fac. Cind are glicemia mica se inmoaie toata si nu scoate un cuvint. Ii masor repede glicemia si daca e mica ii dau o bucatica de glucoza iar daca este mare ii dau insulina. Am invatat singura sa-i fac. Stiu ca sint altii mai mari care isi fac singuri dar ea este prea mica", spune femeia. Desi isi ingrijeste permanent copilul mama Laviniei nu beneficiaza de ajutor social si nici de pensie de insotitor.
Zece copii sufera in Vrancea de diabet. De la o virsta frageda acestia sint nevoiti sa-si faca zilnic doza de insulina ca sa poata supravietui.
La copii diabetul poarta numele de diabet juvenil. "E foarte dificil pentru copii dat fiind faptul ca diabetul juvenil este foarte instabil din cauza hormonilor de crestere", ne-a declarat doctorul Gheorghe Cocioaba, medicul sef al sectiei Boli de nutritie si Diabet.
Pe linga cei zece copii ,in judet sint inscrisi inca douazeci de adolescenti care au fost diagnosticati cu diabet. Pentru a avea o viata normala acestia trebuie sa fie monitorizati astfel incit insulina sa fie administrata in functie de felul in care evolueaza glicemia. Desi in domeniul diabetului zaharat se fac numeroase studii pina la aceasta data cauzele care duc la aparitia acestuia nu se cunosc inca. Desi multi spun ca exista o predispozitie genetica in cazul diabetului, au existat foarte multe situatii in care din parinti cu diabet s-au nascut copii normali, fara nici o problema, dar si cazuri in care din parinti normali s-au nascut copii cu diabet.
Cel mai greu pentru copiii cu aceasta afectiune este sa renunte la dulciuri. Medicii spun insa ca daca se efectueaza tratamentul cu strictete copiii pot minca o inghetata dar fara sa abuzeze si cu conditia ca in ziua respectiva sa mareasca doza de insulina.(Anca GIRNEATA)

Comentarii